From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/caching.html.tr.utf8 | 889 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 889 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/caching.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/caching.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/caching.html.tr.utf8 b/docs/manual/caching.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..804460a --- /dev/null +++ b/docs/manual/caching.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,889 @@ + + + + + +Önbellek Kullanım Kılavuzu - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

Önbellek Kullanım Kılavuzu

+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + tr 

+
+ +

Bu belge mod_cache, + mod_cache_disk, mod_file_cache + modülleri ve htcacheclean + için bir başvuru kılavuzu niteliğindedir. HTTP sunucusu ve vekil + olarak çalışmada işlemleri hızlandırmak için bilinen sorunlar ve + yanlış yapılandırmalardan kaçınarak Apache HTTPD sunucusunun önbellekleme + özelliklerinin nasıl kullanılacağı açıklanmıştır.

+
+ +
top
+
+

Giriş

+ + +

Apache HTTP sunucusu, sunucunun başarımını çeşitli yollarla arttırmak + üzere tasarlanmış bir dizi önbellekleme özelliğine sahiptir.

+ +
+
Üç durumlu RFC2616 HTTP önbelleklemesi
+
+ mod_cache ve destek modülü + mod_cache_disk akılcı ve HTTP'ye uygun + önbellekleme sağlar. İçeriğin kendisi önbellekte saklanır ve + mod_cache, RFC2616'nın 13. bölümünde açıklandığı gibi, içeriğin + önbelleklenebilirliğini denetleyen çeşitli HTTP başlıklarının ve + seçeneklerinin tümünü onurlandırmayı hedefler. + Devingen yerel içerik veya vekalet edilen içerik ile ilgilendiğiniz + durumda veya muhtemel bir yavaş disk üzerinde yerel dosyalara + erişimi hızlandırmak ihtiyacında olduğunuz durumda + mod_cache hem basit hem de karmaşık önbellekleme + yapılandırmalarını hedefler. +
+
İki durumlu anahtar/değer paylaşımlı nesne önbellekleme
+
+ Paylaşımlı nesne önbellek API'si + (socache) ve destek modülleri sunucu taraflı bir anahtar/değer + paylaşımlı nesne önbelleklemesi sağlar. Bu modüller SSL oturumları + ve kimlik doğrulama bilgileri gibi düşük seviyeli verileri + önbelleklemek için tasarlanmıştır. Destek modülleri verinin sunucu + tarafı bir paylaşımlı bellekte veya veri merkezi tarafı memcache + veya distcache gibi bir önbellekte saklanmasını mümkün kılar. +
+
Uzmanlaşmış dosya önbellekleme
+
+ mod_file_cache dosyaların sunucunun başlatılması + sırasında belleğe yüklenmesi ile ilgilenir. Böylece dosyalara + erişim zamanını kısaltabilir, sıkça erişilen dosyaların dosya + tanıtıcılarını kaydedebilir, her istekte diske gitme ihtiyacını + ortadan kaldırır. +
+
+ +

Bu belgeden azami yararı sağlayabilmek için temel bir HTTP bilginizin + olması ve URL’lerin Dosya Sistemine + Eşlenmesi ile İçerik Uzlaşımı + belgelerini okumuş olmanız gerekir.

+ +
top
+
+

Üç durumlu RFC2616 HTTP önbelleklemesi

+ + + + + +

HTTP protokolü + RFC2616'nın 13. bölümünde açıklanan satıriçi önbellekleme + mekanizması için yerleşik bir destek içerir ve bunun getirilerinden + yararlanmak için mod_cache modülü kullanılabilir.

+ +

İçeriğin taze olmadığı durumda içeriğin kaybolmasına sebep olan basit + iki durumlu anahtar/değer önbelleklemesinin tersine, HTTP önbelleği + eskimiş içeriği tutan ve bu eski içeriğin değişip değişmediğini özgün + sunucuya soran ve duruma göre onu tekrar taze duruma getiren bir + mekanizma içerir.

+ +

HTTP önbelleğinde bulunan bir girdi şu üç durumdan birinde olabilir:

+ +
+
Taze
+
+ İçerik yeteri kadar yeni (tazelik ömründen daha genç) + ise taze sayılır. Bir HTTP önbelleği böyle bir içeriği + özgün sunucuya birşey sormadan sunabilir. +
+
Bayat
+
+

İçerik çok eski (tazelik ömründen daha yaşlı) + ise bayat sayılır. Bir HTTP önbelleği böyle bir + içeriği istemciye sunmadan önce özgün sunucuya bağlanıp bayat içeriğin + hala yeterince taze olup olmadığına bakmalıdır. Özgün sunucu, içerik + geçersizse yenisini gönderecektir, aksi takdirde, (ideal olanı budur) + içeriğin hala geçerli olduğunu belirten bir kod ile yanıt verecektir. + İçerik tekrar taze hale gelince süreç kaldığı yerden devam eder.

+ +

HTTP protokolü belli koşullar altında önbelleğin bayat içeriği + sunmasına izin vermez. Örneğin, bir içeriği özgün sunucuda tazeleme + çabasının bir 5xx hatasıyla başarısız olması veya başka bir tazeleme + isteğinin henüz sonuçlanmamış olması bu çeşit koşullardandır. Bu + durumlarda yanıta bir Warning başlığı eklenir.

+
+
Yok
+
+ Önbellekte yer kalmazsa yer açmak için içeriğin silinmesi seçenek + dahilindedir. İçerik taze olsun olmasın her zaman silinebilir. Önlem + olarak htcacheclean elle veya bir artalan süreci + olarak çalıştırılabilir. Böylece önbelleğin boyutunun belirtilen + boyutta veya belirtilen dosya düğümü sayısında kalması sağlanabilir. + Araç içeriği silerken bayat içeriğe öncelik verir. +
+
+ +

HTTP önbelleklemesinin çalışması ile ilgili bütün ayrıntılar + RFC2616'nın 13. bölümünde bulunabilir.

+ +

Sunucu ile etkileşim

+ + +

mod_cache modülü + CacheQuickHandler yönergesinin + değerine bağlı olarak iki olası yerde sunucuya bağlanır: +

+ +
+
Çabuk eylem aşaması
+
+

Bu aşama çok erken gerçekleşen bir aşama olup isteğin işlenmesi + sırasında isteğin çözümlenmesinin hemen sonrasıdır. İçerik + önbellekte mevcutsa hemen sunulur ve geri kalan istek işleme işlemi + iptal edilir.

+ +

Bu senaryoda önbellek sunucunun önüne vidalanmış gibi + davranır.

+ +

Sunucuda gerçekleşecek bir dizi işlemin büyük çoğunluğunun + yapılmadan geçilmesi nedeniyle bu en yüksek başarımlı kiptir. + Bu kip ayrıca, sunucu işlemlerinin kimlik doğrulama ve yetkilendirme + aşamalarının da yapılmadan geçilmesini sağlar. Bu bakımdan bu kip + seçilirken bu durum dikkate alınmalıdır.

+ +

"Authorization" başlığı içeren istekler (örneğin, HTTP Temel + Kimlik Kanıtlaması gibi) mod_cache bu kipte + çalışırken önbelleğe alınmadıkları gibi önbellekten bir işleme de + sokulmazlar.

+
+
Normal eylem aşaması
+
+

Bu aşama geç bir aşama olup, isteğin tamamen işlenmesinin + sonrasıdır.

+ +

Bu senaryoda önbellek sunucunun arkasına vidalanmış gibi + davranır.

+ +

Bu kip en esneğidir. Önbelleğin, süzme zincirinin hassas olarak + denetlenen bir noktasında oluşması sağlanabilir ve önbelleklenen + içerik istemciye gönderilmeden önce süzülüp + kişiselleştirilebilir.

+
+
+ +

URL önbellekte yoksa mod_cache modülü yanıtı + önbelleğe kaydetme aşamasında süzgeç yığıtına bir + süzgeç ekler ve geri çekilerek normal istek + işlemlerinin devam etmesine izin verir. İçeriğin önbelleklenebilir + olduğu saptanırsa içerik gelecekte sunulmak üzere önbelleğe + kaydedilir, aksi takdirde içerik yok sayılır.

+ +

Önbellekteki içerik bayatsa, mod_cache modülü + isteği bir koşullu istek haline getirir. Özgün + sunucu normal bir yanıt verirse bu yanıt mevcut içeriğin yerine + önbelleklenir. Özgün sunucu bir 304 Not Modified yanıtı + verirse içerik tekrar taze olarak imlenir ve önbellekteki içerik + süzgeç tarafından kaydedilmeden sunulur.

+ + +

Önbelleğin Hızlandırılması

+ + +

Bir sanal konak birçok farklı sunucu takma adından biri olarak + bilindiği takdirde UseCanonicalName yönergesine On + değeri atanmışsa önbellekten sunulan sayfa sayısında büyük bir artış + olduğu görülür. Bunun sebebi içeriği sunan sanal konağın isminin + önbellek anahtarının içinde kullanılmasıdır. Yönergeye + On değerini atamak suretiyle çok isimli ve rumuzlu sanal + konaklar için farklı önbellek girdileri oluşturulmaz, bunun yerine her + meşru sanal konak için ayrı bir önbellek tutulur.

+ + +

Tazelik Ömrü

+ + +

Önbelleklenmek üzere tasarlanmış iyi biçimli bir içerik tazelik ömrünü + Cache-Control başlığının max-age veya + s-maxage alanlarıyla ya da bir Expires + başlığını içererek bildirmelidir.

+ +

Aynı zamanda, özgün sunucunun tanımladığı tazelik ömrü, bir istemci + tarafından istekte bir Cache-Control başlığı kullanılarak + geçersiz kılınmak istenebilir. Bu durumda hangi tazelik ömrü daha + kısaysa o geçerli olur.

+ +

Tazelik ömrü istekte veya yanıtta mevcut değilse öntanımlı bir tazelik + ömrü kullanılır. Öntanımlı tazelik ömrü önbellekli içerik için bir saat + olmakla birlikte CacheDefaultExpire yönergesi + kullanılarak kolayca değiştirilebilir.

+ +

Bir yanıt Expires başlığını değil de + Last-Modified başlığını içeriyorsa + mod_cache tazelik ömrünü CacheLastModifiedFactor yönergesine + bakarak saptar.

+ +

Yerel içerik için, ya da kendi Expires başlığını + tanımlamayan uzak içerik için tazelik ömrünü max-age ve + Expires ekleyerek hassas olarak ayarlamak + için mod_expires kullanılabilir.

+ +

Tazelik ömrünün üst sınırı CacheMaxExpire yönergesi ile + belirlenebilir.

+ + +

Şartlı İstekler için Özlü Kılavuz

+ + +

Önbellekteki içeriğin zaman aşımına uğrayıp bayat hale gelmesi, + httpd’nin özgün isteği aktarmak yerine isteği değişikliğe uğratarak + şartlı bir istek yapması sonucunu doğurur.

+ +

Özgün önbellekli yanıtta bir ETag başlığı mevcutsa, + mod_cache modülü özgün sunucuya yapılan isteğe + bir If-None-Match başlığı ekler. + Özgün önbellekli yanıtta bir Last-Modified başlığı + mevcutsa, mod_cache modülü özgün sunucuya yapılan + isteğe bir If-Modified-Since başlığı ekler. Bunlardan + birinin varlığı isteği koşullu yapar.

+ +

Bir koşullu istek özgün sunucu tarafından alındığında, özgün sunucu + ETag veya Last-Modified başlığının isteğe + uygun olarak değişip değişmediğine bakmalıdır. Değişmemişse, özgün + sunucu kısa ve öz bir "304 Not Modified" yanıtı ile yanıt vermelidir. + Bunun önbellekteki anlamı şudur: Eskimiş içerik hala tazedir ve içerik + yeni tazelik ömrüne ulaşıncaya kadar sonraki isteklerde + kullanılmalıdır.

+ +

İçerik değişmişse, bir şartlı istek yapılmamış gibi içeriğin kendisi + sunulur.

+ +

Şartlı istekler çifte yarar sağlar. Birinci olarak, böyle bir istek + özgün sunucuya yapılıyorsa ve iki içerik de aynıysa bunu saptamak kolay + olur ve özkaynağın tamamını aktarma külfetinden kurtulunur.

+ +

İkinci olarak, iyi tasarlanmış bir özgün sunucu, koşullu istekler tam + bir yanıt üretmekten önemli ölçüde ucuz olacak şekilde tasarlanmış + olacaktır. Durağan dosyalar için bu genellikle + stat() veya benzeri bir sistem çağrısıyla dosya + boyutları ve değişiklik zamanına bakmak şeklinde gerçekleşir. + Böylelikle, yerel içeriği bir değişiklik olmadığı takdirde önbellekten + sunmak daha hızlı olacaktır.

+ +

Özgün sunucular koşullu istekleri desteklemek için her türlü çabayı + göstermelidir. Ancak, koşullu istekler desteklenmiyorsa, özgün sunucu + istek koşullu değilmiş gibi yanıt vermeli, önbellek ise, içerik + değişmiş ve yani içerik önbelleğe kaydedilmiş gibi yanıt vermelidir. Bu + durumda, önbellek basit bir iki durumlu (içerik ya tazedir ya da + silinmiş) önbellek gibi davranacaktır.

+ + +

Neler Önbelleklenebilir?

+ + +

HTTP önbelleğin tarafından önbelleklenebilecek içerik + + RFC2616 Section 13.4 Response Cacheability belgesinde tanımlanmış + olup, bunlar şöyle özetlenebilir:

+ +
    +
  1. Önbellekleme bu URL ile etkin kılınabilmelidir. CacheEnable ve CacheDisable yönergelerine bakınız.
  2. + +
  3. Yanıtın HTTP durum kodu 200, 203, 300, 301 veya 410 olmalıdır.
  4. + +
  5. Yanıtın HTTP durum kodu 200, 203, 300, 301 veya 410 değilse + yanıtın ayrıca, "Expires" veya "Cache-Control" başlığı da içermesi + gerekir.
  6. + +
  7. İstek bir HTTP GET isteği olmalıdır.
  8. + +
  9. Eğer yanıt bir "Authorization:" başlığı içeriyorsa ayrıca + "Cache-Control:" başlığında da "s-maxage", "must-revalidate" veya + "public" değerlerinden birini içermelidir, aksi takdirde + önbelleklenmez.
  10. + +
  11. Eğer URL (GET yöntemi kullanan bir HTML formunun yaptığı gibi) bir + sorgu dizgesi içeriyorsa yanıt, RFC2616’nın 13.9. bölümünde + açıklandığı gibi bir "Expires:" başlığı içermedikçe veya + "Cache-Control:" başlığının max-age veya max-age yönergesini + içermedikçe yanıt içeriği önbelleğe alınmayacaktır.
  12. + +
  13. CacheIgnoreNoLastMod + yönergesinin kullanımını gerektiren bir durum olmadıkça 200 durum + koduna sahip bir yanıtın "Etag", "Last-Modified" ve "Expires" + başlıklarından birini veya "Cache-Control:" başlığının "max-age" veya + "s-maxage" yönergelerinden birini (en azından) içermesi gerekir.
  14. + +
  15. CacheStorePrivate + yönergesinin kullanımını gerektiren bir durum olmadıkça yanıt + "private" değerli bir "Cache-Control:" başlığı içerdiği takdirde + yanıtın içeriği önbelleğe alınmayacaktır.
  16. + +
  17. Benzer şekilde, CacheStoreNoStore yönergesi kullanılmamışsa yanıt + "no-store" değerli bir "Cache-Control:" başlığı içeriyorsa yanıt + içeriği önbelleğe alınmayacaktır.
  18. + +
  19. Herşeyle eşleşen "*" değerli bir "Vary:" başlığı içeren bir + yanıtın içeriği önbelleğe alınmaz.
  20. +
+ + +

Neler Önbelleklenmemeli?

+ + +

İçerik zamana bağımlıysa ya da istek kısmen bile olsa HTTP uzlaşımıyla + bağdaşmıyorsa önbelleğe alınmamalıdır. Bu içerik önbelleklenemeyeceğini + Cache-Control başlığını kullanarak sunucuya + bildirmelidir.

+ +

İçerik sıkça değişiyorsa, tazelik ömrü dakikalar veya saniyelerle + ifade ediliyorsa, içerik yine de önbelleklenebilir. Ancak, tam + yanıtların düzenli olarak üretilmemesinin temini için özgün sunucunun + koşullu istekleri doğru olarak desteklemesi + sağlanmalıdır.

+ +

İstemcinin sağladığı istek başlıklarına dayanarak değişen içerik, + Vary yanıt başlığının akıllıca kullanımıyla + önbelleklenebilir.

+ + +

Değişken/Uzlaşımlı İçerik

+ + +

Özgün sunucu, istekteki başlık değerlerine dayanarak farklı + içeriklerle yanıt vermeye ayarlandığı takdirde, örneğin aynı URL'de + farklı dillerde içerik sunmak gibi, HTTP'nin önbellekleme mekanizması + aynı URL'de aynı sayfanın değişik sürümlerini önbelleklemeyi mümkün + kılar.

+ +

Bu özgün sunucu tarafından bir Vary başlığı eklenerek + yapılır. Bir sayfanın farklı sürümleri arasındaki farkları saptarken + önbellek tarafından hangi başlıkların hesaba katılacağını + Vary başlığı belirler.

+ +

Örneğin, bir yanıt şöyle bir başlık ile alınmışsa,

+ +

+ Vary: negotiate,accept-language,accept-charset +

+ +

mod_cache sadece accept-language ve accept-charset + başlıkları özgün istekle eşleşen önbellekli içeriği sunacaktır.

+ +

İçeriğin farklı sürümleri yan yana önbelleklenebilir. + mod_cache modülü Vary başlığını + kullanarak başlıkta listelenmiş istek başlıklarının uygun değerlerini + saptar ve istemciye hangi sürümle yanıt verileceğine karar verir.

+ + +
top
+
+

Önbellek Ayarlama Örnekleri

+ + + + + +

Disk Üzerinde Önbellekleme

+ + +

mod_cache modülü önbelleği yönetmek için çeşitli + depolama ortamlarına özgü gerçeklenimleri kullanır. Diske önbellekleme + desteğini mod_cache_disk sağlar.

+ +

Tipik olarak modül şöyle yapılandırılır:

+ +
CacheRoot   "/var/cache/apache/"
+CacheEnable disk /
+CacheDirLevels 2
+CacheDirLength 1
+ + +

En önemlisi önbelleklenen dosyaların yerel olarak saklanması olup + işletim sisteminin sağladığı bellekiçi önbelleklemeden de ayrıca + faydalanılmış olur. Bu bakımdan, dosyalar disk üzerinde saklansa bile + sıkça erişilen dosyalar işletim sistemi sayesinde aslında bellekten + sunulmuş olacaklardır.

+ + +

Önbellekte Saklamanın Anlamı

+ + +

mod_cache_disk öğeleri önbellekte saklamak için + istek yapılan URL’nin 22 karakterlik özetini oluşturur. Bu özet, çok + sayıda URL’nin aynı özeti oluşturmaması için konak ismi, protokol, + port ve varsa CGI argümanlarından başka Vary başlığında + tanımlı elemanlardan oluşur.

+ +

Özeti oluşturan karakterler 64 karakterlik bir karakter kümesinden + seçildiğinden oluşturulması olası farklı özet sayısı 64^22’dir. + Örneğin, bir URL’nin xyTGxSMO2b68mBCykqkp1w gibi bir + özeti olabilir. Bu özet, bu URL ile erişilen dosyalar önbellek içinde + saklanırken dosya ismi öneki olarak kullanılır. Ancak bununla + yetinilmez ve içerik CacheDirLevels ve CacheDirLength yönergelerinin + değerlerine göre önce dizinlere ayrılır.

+ +

CacheDirLevels + yönergesi kaç alt seviye dizin olacağını ve CacheDirLength her dizinde kaç + karakter olacağını belirler. Örneğin, yukarıdaki + özete sahip bir dosyanın isminin başına yukarıdaki yapılandırma + örneğine uygun olarak + /var/cache/apache/x/y/TGxSMO2b68mBCykqkp1w gibi bir önek + getirilebilirdi.

+ +

Bu tekniğin asıl amacı belli bir dizin içinde bulunabilecek + dosyaların ve alt dizinlerin sayısını düşük tutmaktır. Bu sayının + büyük olması çoğu işletim sisteminde başarımın düşmesine sebep olur. + CacheDirLength + yönergesi "1" değeriyle kullanıldığında her dizin altında en fazla 64 + alt dizin veya dosya açılabilir. "2" değeriyle kullanıldığında ise bu + sayı 64^2’ye yükselir ve böyle artarak gider. İyi bir sebebiniz + olmadıkça CacheDirLength için değer olarak + "1" belirtmenizi öneririz.

+ +

CacheDirLevels + yönergesine atanacak değer önbellekte saklamayı düşündüğünüz olası + dosya sayısı ile ilgilidir. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi "2" + değerini belirtirseniz, toplamda en fazla 4096 dizin oluşturulabilir. + 1 milyon dosyanın önbelleklendiği bir durumda bu, her dizinde yaklaşık + olarak 245 önbelleklenmiş URL demektir.

+ +

Her URL için önbellekte en az iki dosya saklanır. Biri genellikle URL + hakkındaki temel verilerden oluşan ".header" dosyasıdır, diğeri ise + sunulacak içeriğin bire bir kopyası olan ".data" dosyasıdır.

+ +

"Vary" başlığı üzerinden içeriğin uzlaşıldığı durumda URL için bir + ".vary" dizini oluşturulur. Bu dizin her biri farklı bir uzlaşıma ait + çok sayıda ".data" dosyası içerebilir.

+ + +

Disk Önbelleğinin Bakımı

+ + +

mod_cache_disk zaman aşımına uğrayan önbellekli + içeriği silse de önbelleğin toplam boyu ve ne kadar boş bellek kaldığı + hakkında bilgi vermez.

+ +

Bunun yerine httpd önbellek içeriğini düzenli aralıklarla + temizleyebilmeniz için htcacheclean adında bir araç + içerir. Önbellek için azami ne kadar yer kullanılacağının ve bunun + üzerinde htcacheclean’i hangi sıklıkta + çalıştırılacağının tespiti biraz karmaşık bir işlem olup uygun değerler + genellikle deneme yanılma yoluyla bulunur.

+ +

htcacheclean iki işlem kipine sahiptir. Kalıcı bir + artalan süreci olarak çalışabileceği gibi cron üzerinden belli + aralıklarla da çalıştırılabilir. Çok büyük (onlarca GB) önbelleklerde + htcacheclean’in işini bitirmesi 1 saatten fazla + sürebileceğinden, cron ile çalıştırma durumunda aynı anda birden fazla + kopyanın çalışıyor durumda olmaması için + htcacheclean’in çalıştırılma aralığını iyi + belirlemek gerekir.

+ +

Ayrıca, htcacheclean için uygun bir "nice" seviyesi + seçilmesi önerilr. Böylece, sunucu çalışırken aracın ölçüsüz disk g/ç + yapmasına sebebiyet verilmemiş olur.

+ +

+
+ Şekil 1: + Önbelleğin büyümesi ve düzenli aralıklarla temizlenmesi.

+ +

mod_cache_disk ne kadar bellek kullanıldığı hakkında + bilgi vermediğinden, htcacheclean'in bir temizliğin + ardından yeterli bir büyüme alanı kalacak şekilde yapılandırılması + temin edilmelidir.

+ + +

memcached ile önbellekleme

+ + +

mod_cache_socache modülünü kullanarak, + mod_cache çeşitli gerçeklenimlerden (diğer adıyla: + "sağlayıcılar"dan) gelen veriyi önbellekleyebilir. + mod_socache_memcache modülü kullanılarak, örneğin, + artalan saklama mekanizması olarak + memcached kullanıldığı + söylenebilir.

+ +

Genelde modül şöyle yapılandırılır:

+ +
CacheEnable socache /
+CacheSocache memcache:memcd.example.com:11211
+ + +

İlave memcached sunucular + CacheSocache memcache: satırının ardına virgüllerle + ayrılarak eklenebilir:

+ +
CacheEnable socache /
+CacheSocache memcache:mem1.example.com:11211,mem2.example.com:11212
+ + +

Bu biçim diğer mod_cache_socache sağlayıcıları için de kullanılabilir:

+ +
CacheEnable socache /
+CacheSocache shmcb:/path/to/datafile(512000)
+ + +
CacheEnable socache /
+CacheSocache dbm:/path/to/datafile
+ + + + +
top
+
+

Genel İki durumlu Anahtar/Değer Paylaşımlı Nesne Önbellekleme

+ + + + +

Apache HTTP sunucusu, SSL oturumları, kimlik doğrulama bilgileri gibi + önbelleklenebilen özel bilgiler için socache + arayüzü içinde düşük seviyeli bir paylaşımlı nesne önbelleğine + sahiptir.

+ +

Her gerçeklenime uygun ek modüller de sağlanmıştır:

+ +
+
mod_socache_dbm
+
DBM tabanlı paylaşımlı nesne önbelleklemesi.
+
mod_socache_dc
+
Distcache tabanlı paylaşımlı nesne önbelleklemesi.
+
mod_socache_memcache
+
Memcache tabanlı paylaşımlı nesne önbelleklemesi.
+
mod_socache_shmcb
+
Paylaşımlı belleğe dayalı paylaşımlı nesne önbelleklemesi.
+
+ +

Kimlik Doğrulama Bilgilerinin Önbelleklenmesi

+ + + + +

mod_authn_socache modülü kimlik doğrulama araçlarının + yükünün hafifletilmesini, kimlik doğrulama sonucunun önbelleklenmesini + sağlar.

+ + +

SSL Oturumlarının Önbelleklenmesi

+ + + + +

mod_ssl modülü, oturum önbelleği ve önbellek + zımbalaması sağlamak için socache arayüzünü kullanır.

+ +
top
+
+

Uzmanlaşmış Dosya Önbellekleme

+ + + + +

Dosya sisteminin yavaş olabildiği veya dosya tanıtıcılarının + kullanımının pahalıya mal olduğu sistemlerde, sunucunun başlatılması + sırasında dosyaların belleğe yüklenmesi seçeneği vardır.

+ +

Dosyaların açılmasının yavaş olduğu sistemlerde, dosyaların sunucunun + başlatılması sırasında açılması ve dosya tanıtıcısını önbelleklenmesi + seçeneği vardır. Bu seçeneklerin duruk dosyalara erişimin yavaş olduğu + sistemlere de bir yardımı olabilir.

+ +

Dosya Tanıtıcı Önbelleklemesi

+ + +

Bir dosyanın açılması işlemi, özellikle de ağ dosya sistemlerinde + bulunan dosyalar için önemli bir gecikme kaynağı olabilir. Önbellekte, + çok sunulan dosyaların kendilerinin değil, açık dosya tanıtıcılarının + saklanması httpd’yi bu tür gecikmelerden koruyabilir. httpd’de tek + türde dosya tanıtıcı önbelleklemesi yapılabilmektedir.

+ +

CacheFile yönergesi ile

+ + +

httpd’de mevcut önbelleklemenin en temel şekli + mod_file_cache tarafından sağlanan dosya tanıtıcı + önbelleklemesidir. Bu önbellek türü dosyaların kendilerini değil açık + dosya tanıtıcılarının bir listesini saklar. Dosyaların bu anlamda + önbelleklenmesi, CacheFile yönergesi yapılandırma dosyasında belirtilerek + sağlanabilir.

+ +

CacheFile yönergesi + belirtilen dosyanın httpd başlatıldığında açılmasını ve dosya için + yapılan sonraki her istekte bu dosya tanıtıcısının kullanılmasını + sağlar.

+ +
CacheFile /usr/local/apache2/htdocs/index.html
+ + +

Büyük miktarda dosyayı bu anlamda önbelleklemeyi tasarlıyorsanız + işletim sisteminizin açık dosya tanıtıcılarının sayısı ile ilgili + sınırlamasını uygun bir değere ayarlamanız gerekebilir.

+ +

CacheFile yönergesini + kullandığınız takdirde dosya içeriğindeki değişiklikleri anında + isteğe yansıtamazsınız. httpd dosyayı ilk başlatıldığındaki haliyle + sunar.

+ +

Eğer httpd çalışırken dosya silinmişse httpd ilk başlatıldığındaki + haline ilişkin dosya tanıtıcıyı sağlamaya ve dolayısıyla dosya + içeriğini sunmaya devam edecektir. Yani, dosya silinmiş ve artık + dosya sisteminde görünmüyor olsa bile httpd durdurulup dosya + tanıtıcıları kapanmadıkça dosyaların silinmesiyle açılan yer serbest + kalmayacaktır.

+ + + + +

Sistem Belleğinde Önbellekleme

+ + +

İçeriğin sistem belleğinden sunulması içerik sunmanın evrensel olarak + en hızlı yoludur. Dosyaların bir disk denetleyiciden okunması ya da daha + kötüsü uzak bir ağdan okunması bellekten okumayla karşılaştırılamayacak + ölçüde yavaş işlemlerdir. Disk denetleyiciler genellikle fiziksel + süreçleri denetlerler. Ağ erişimi ise band genişliği sınırlamalarından + etkilenir. Halbuki bellek erişimi sadece nano saniyeler mertebesinde + gerçekleşir.

+ +

Sistem belleği en pahalı saklama ortamı olması sebebiyle en verimli + şekilde kullanımı önemlidir. Dosyaları sistem belleğinde saklamakla + sistemin kullanabileceği bellek miktarını azaltmış olursunuz. İşletim + sistemi önbelleklemesinde göreceğiniz gibi bu öyle basit bir konu + değildir. httpd’nin kendi kullandığı belleğin bir kısmını önbellek + olarak ayırırken çok fazla bellek kullanmamak önemlidir. Aksi takdirde + işletim sistemi belleğin yetmediği noktada belleği diske + takaslayacağından istenen başarım artışı sağlanamayacaktır.

+ +

İşletim Sistemi Önbelleklemesi

+ + +

Günümüz iştetim sistemlerinin hemen hemen tamamında bellek içi + dosya/veri saklama işlemlerini çekirdek yönetir. Bu güçlü bir + özelliktir ve işletim sistemlerinin büyük çoğunluğu bunu böyle yapar. + Örneğin, Linux’ta bir dosyanın ilk defa okunduğunda ve ikinci kez + okunduğunda işlemcinin ne kadar meşgul edildiğine bakalım:

+ +

+ colm@coroebus:~$ time cat testfile > /dev/null
+ real 0m0.065s
+ user 0m0.000s
+ sys 0m0.001s
+ colm@coroebus:~$ time cat testfile > /dev/null
+ real 0m0.003s
+ user 0m0.003s
+ sys 0m0.000s +

+ +

Küçük bir dosya için bile okuma süresi bakımından büyük fark ortaya + çıkmaktadır. Bunun sebebi çekirdeğin dosya içeriğini bellek daha + güncel amaçlar için lazım olana dek bellek içinde saklamasıdır.

+ +

Sisteminizde yeterince yedek bellek olduğundan eminseniz, bu + önbellekte daha fazla dosya saklanacağından emin olabilirsiniz. + Bundan, önbelleğin sistem belleğinde verimli biçimde tutulması için + httpd’de ek bir yapılandırmaya gidilmesinin gerekmediği sonucu + çıkarılabilir.

+ +

Bundan başka, işletim sistemi dosyaların değiştiği ve silindiği + zamanları bildiğinden bu tür dosyaların içerikleri gerektiğinde + önbellekten kendiliğinden silinmiş olur. Bellek içinde dosya + saklarken dosyaların değiştirilme zamanlarını bilme olanağı + olmadığından bu durum httpd’ye büyük yarar sağlar.

+ + +

İşletim sisteminin dosyaların önbelleklenmesi için sağladığı bunca + yarara ve başarım artışına karşın bellek içinde dosya önbelleklemenin + httpd tarafından yerine getirilmesinin daha iyi olacağı bazı durumlar + vardır.

+ +

MMapFile yönergesi ile

+ + +

mod_file_cache modülü, bir durağan dosyanın + içeriğini sunucunun başlatılması sırasında (mmap sistem çağrısıyla) + belleğe eşlenmesini mümkün kılmak için MMapFile yönergesini sağlar. + httpd bu dosyaya gelecek sonraki istekler için dosyanın bellekiçi + içeriğini kullanacaktır.

+ +
MMapFile /usr/local/apache2/htdocs/index.html
+ + +

CacheFile + yönergesinde olduğu gibi bu dosyalarda httpd başlatıldıktan sonra + yapılacak bir değişiklikten httpd’nin haberi olmayacaktır.

+ +

MMapFile yönergesi + ayırdığı belleğin toplam miktarı ile ilgilenmez, dolayısıyla + yönergenin aşırı kullanımından kaçınmalısınız. httpd’nin çocuk + süreçlerinin her biri bu belleğin kendilerine ait birer kopyasını + yapacağından belleğe eşlenen dosyaların çok yer kaplamaması büyük + önem taşımaktadır; aksi takdirde işletim sistemi belleği diske + takaslayacağından beklenen fayda sağlanamayacaktır.

+ + +
top
+
+

Güvenlik Kaygıları

+ + +

Erişim Denetimi ve Yetkilendirme

+ + +

CacheQuickHandler + yönergesine On değerinin atandığı öntanımlı durumda + mod_cache kullanımı, daha çok sunucunun önüne + vidalanmış önbelleklemeli bir karşı vekile sahip olmak gibidir. Özgün + sunucunun bir harici önbellekmiş gibi sorgulanmasını gerektirmeyen tüm + istekler önbellekleme modülü tarafından karşılanacaktır. Bu durum + httpd'nin güvenlik modelini büyük ölçüde değiştirir.

+ +

Olası .htaccess dosyalarının dosya sisteminin tamamında + taranması çok pahalı bir işlem olduğundan mod_cache, + (işlemi hızlandırmak için) önbelleğe almanın temel amacını kısmen + gözardı ederek, önbellekteki içeriğin sunumu için gerekli + yetkilendirmenin olup olmadığı konusunda bir karar üretmez. Başka bir + deyişle, eğer mod_cache bir kısım içeriği önbelleğe + almışsa içerik zaman aşımına uğramadığı sürece bu içerik önbellekten + sunulacaktır.

+ +

Örneğin, yapılandırmanız bir özkaynağa IP adresine göre erişime izin + veriyorsa bu içeriğin önbelleğe alınmayacağından emin olmalısınız. + Bunu CacheDisable + yönergesini veya mod_expires modülünü kullanarak + yapabilirsiniz. Bunu yapmaz, olayı kendi haline bırakırsanız + mod_cache bir karşı vekil gibi çalışarak sunulan her + içeriği önbelleğe alacak ve hangi IP adresinden gelirse gelsin her + istemciye bunu sunacaktır.

+ +

CacheQuickHandler + yönergesine Off atandığı takdirde, istek işleme + aşamalarının tamamı yerine getirilir ve güvenlik modeli değişmeden + kalır.

+ + +

Yerel İstismarcılar

+ + +

Son kullanıcılarıın isteklerine önbellekten hizmet sunulduğundan + önbelleğin kendisi içerikle etkileşime geçmek isteyenlerin veya + içeriği tahrif etmek isteyenlerin hedefi haline gelebilir. httpd’yi + çalıştıran kullanıcı tarafından her zaman önbelleğe yazılabileceğini + akıldan çıkarmamak önemlidir. Bu durumda alışılmışın tersine tüm + içeriğin Apache kullanıcısı tarafından yazılamamasının sağlanması + önerilir.

+ +

Eğer Apache kullanıcısı, örneğin bir CGI sürecindeki açık nedeniyle + tehlikeye atılırsa, önbellek hedef alınabilir. + mod_cache_disk kullanılırken önbellekteki bir öğeyi + değiştirmek veya önbelleğe yeni bir öğe eklemek görece daha + kolaydır.

+ +

Bu risk, Apache kullanıcısını kullanan diğer saldırı türleriyle + karşılaştırıldığında daha yüksektir. mod_cache_disk + kullanıyorsanız şunları aklınızdan çıkarmayın: (1) httpd güvenlik + güncellemelerini takip edin ve sunucunuzu buna göre güncelleyin. (2) + Mümkünse suEXEC kullanarak CGI süreçlerini + Apache kullanıcısı olmayan bir kullanıcının aidiyetinde çalıştırın.

+ + +

Önbellek Zehirlenmeleri

+ + +

httpd bir önbellekli vekil sunucu olarak çalıştığında önbellek + zehirlenmesi adı verilen sorunla karşılaşılma olasılığı vardır. + Önbellek zehirlenmesi, vekil sunucunun özgün sunucudan yanlış (ve + genellikle istenmeyen) içerik almasına sebep olan bir saldırı türünü + betimlemek için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

+ +

Örneğin httpd’nin çalıştığı sistemin kullandığı DNS sunucuları DNS + önbellek zehirlenmesinden etkilenebilecek durumdaysa, bir saldırgan + httpd’nin istekleri almak için başvuracağı kaynak sunucunun yerini + değiştirebilir. Diğer bir örnek, HTTP istek kaçakçılığı adı verilen + bir saldırı türüdür.

+ +

Bu belge HTTP istek kaçakçılığını derinliğine incelenmesi için uygun + yer değildir (böyle kaynaklara arama motorunuzla erişebilirsiniz). + Bununla birlikte, vekil tarafından kaynak sunucudan alınan içeriği + tamamen denetim altına almak amacıyla kaynak sunucudaki bir açığı + istismar etmeye yönelik bir dizi istek yapılabileceğinin olasılık + dahilinde olduğunu bilmenizde yarar vardır.

+ + +

Hizmet Reddi / Önbelleğin Engellenmesi

+ + +

Vary mekanizması aynı URL'nin çok sayıda sürümünün yan yana + önbelleklenmesini mümkün kılar. İstemci tarafından sağlanan başlık + değerlerine bağlı olarak, önbellek istemciye gönderilecek doğru yanıtı + bulacaktır. Normal kullanımda olası değerlerin çok geniş olduğunun + bilindiği durumda bir başlığı (örn, User-Agent) + değişikliğe uğratma çabası bu mekanizmayı bir sorun haline getirebilir. + Sitenin tanınırlığına bağlı olarak aynı URL'nin binlerce hatta + milyonlarca önbellek girdisi oluşabilir ve bunlar önbellekteki diğer + girdilerin yerini alabilir.

+ +

Diğer yandan, belli bir özkaynağın URL'sinin her istekte + değiştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bu normalde URL dizgesine bir + "cachebuster" dizgesi eklenerek yapılır. Bu içerik sunucu tarafından + anlamlı bir tazelik ömrüyle önbelleklenebilir olarak imlenmişse bu + girdiler kısa zamanda önbellekteki meşru girdilerin yerini alabilir. + mod_cache modülü bunun önlenmesi için CacheIgnoreURLSessionIdentifiers + yönergesine sahipse de bu yönerge, yoldaki vekillerin veya tarayıcı + önbelleklerinin aynı hizmet reddi saldırısına maruz kalmamaları için + dikkatle kullanılmalıdır.

+ +
+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3