From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/mod/mpm_common.html.tr.utf8 | 910 ++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 910 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/mod/mpm_common.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/mod/mpm_common.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/mod/mpm_common.html.tr.utf8 b/docs/manual/mod/mpm_common.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..e0e0264 --- /dev/null +++ b/docs/manual/mod/mpm_common.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,910 @@ + + + + + +mpm_common - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + + +
<-
+ +
+

Apache MPM Ortak Yönergeleri

+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + fr  | + ja  | + tr 

+
+ +
Açıklama:Birden fazla Çok Süreçlilik Modülü (MPM) tarafından gerçeklenmiş + yönergeler bütünü.
Durum:MPM
+
+ + +
top
+

CoreDumpDirectory Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:core dosyasını dökümlemek üzere Apache HTTP + Sunucusunun geçmeye çalışacağı dizin.
Sözdizimi:CoreDumpDirectory dizin
Öntanımlı:Öntanımlı değer için aşağıdaki açıklamaya bakınız
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork
+

Bu yönerge core dosyasını dökümlemek üzere Apache httpd’nin + geçmeye çalışacağı dizini belirler. Eğer işletim sisteminiz, çöken bir + sürecin olması durumunda core dosyasını çöken sürecin + çalışma dizinine yazacak şekilde yapılandırılmışsa, + CoreDumpDirectory yönergesinin değeri olarak, + öntanımlı olan ve sunucuyu çalıştıran kullanıcı tarafından yazılamayan + ServerRoot dizini yerine başka bir + çalışma dizini belirtmek gerekir.

+ +

Hata ayıklamak amacıyla bir core dosyası dökümlemek + isterseniz farklı bir yer belirtmek için bu yönergeyi + kullanabilirsiniz. Eğer işletim sisteminiz çöken bir sürecin olması + durumunda core dosyasını çöken sürecin çalışma dizinine + yazacak şekilde yapılandırılmamışsa, bu yönergenin bir etkisi olmaz.

+ +
+

Linux sistemleri için güvenlik bilgisi

+ +

Bu yönergenin Linux'ta kullanılması, sistemdeki diğer işlemlerin + (benzer yetkilerle çalıştırılan CGI komut dosyaları gibi) + ptrace sistem çağrısı yoluyla httpd çocuklarına eklenmesine + izin verebilir. Bu, bazı güvenlik saldırılarına karşı korumayı + zayıflatabilir. Bu yönergenin üretim sistemlerinde kullanılması + önerilmez.

+
+ +

Linux üzerinde core dökümlemek

+

Apache httpd root olarak başlatılıp başka bir kullanıcıya geçilirse + Linux çekirdeği, süreç tarafından yazılabilir olsa bile + core dökümlemeyi iptal eder. Eğer + CoreDumpDirectory yönergesi ile açıkça bir + dizin belirtirseniz, Apache httpd (2.0.46 ve sonraki sürümleri), Linux + 2.4 ve sonrasında core dökümlemeyi yeniden + etkinleştirecektir.

+
+ +
+

BSD üzerinde core dökümlemek

+

BSD sistemlerinde (FreeBSD gibi) suid bitli çalıştırılabilirlerin + core dökümlemesini etkin kılmak için + kern.sugid_coredump değişkenine 1 değerini atayın. +

+
+ +

Özel sinyaller

+

CoreDumpDirectory işlemi sadece belli + sinyaller için gerçekleşir: SIGFPE, SIGILL, SIGABORT, SIGSEGV ve + SIGBUS.

+

Bazı işletim sistemlerinde SIGQUIT sinyali de bir core + dosyası dökümler ancak bunu CoreDumpDirectory + veya EnableExceptionHook işlemi üzerinden + yapmaz, dolayısıyla core dosyasının yeri tamamen işletim + sisteminin belirlediği yer olur.

+
+ + +
+
top
+

EnableExceptionHook Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Bir çöküş sonrası olağandışılık eylemcilerini çalıştıracak + kancayı etkin kılar.
Sözdizimi:EnableExceptionHook On|Off
Öntanımlı:EnableExceptionHook Off
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork
+

Güvenlik sebebiyle bu yönerge sadece Apache + --enable-exception-hook seçeneği ile yapılandırılmışsa + kullanılabilir olacaktır. Bu, harici modüllerin eklenmesine ve bir çocuk + sürecin çöküşü sonrası bir şeyler yapmaya izin veren bir kancayı etkin + kılar.

+ +

Bu kancayı kullanan iki modül (mod_whatkilledus ve + mod_backtrace) zaten vardır. bunlar hakkında daha fazla bilgi + edinmek için Jeff Trawick'in EnableExceptionHook sitesine bakabilirsiniz.

+ +
+
top
+

GracefulShutdownTimeout Yönergesi

+ + + + + + + + +
Açıklama:Sunucunun nazikçe kapatılmasının ardından ana süreç çıkana kadar + geçecek süre için bir zaman aşımı belirler.
Sözdizimi:GracefulShutdownTimeout saniye
Öntanımlı:GracefulShutdownTimeout 0
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork
Uyumluluk:Sürüm 2.2 ve sonrasında mevcuttur
+

GracefulShutdownTimeout yönergesi, sunucuya + "nazikçe dur" sinyali gönderildikten sonra mevcut bağlantılara hizmet + sunmaya daha kaç saniye devam edebileceğini belirtir.

+ +

Bu değerin 0 olarak belirtilmesi, sunucunun bekleyen bütün + isteklere hizmet sunumu tamamlanıncaya kadar (gerekirse sonsuza kadar) + bekleyebileceği anlamına gelir.

+ +
+
top
+

Listen Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Sunucunun dinleyeceği IP adresini ve portu belirler.
Sözdizimi:Listen [IP-adresi:]port-numarası + [protokol]
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork, mpm_winnt, mpm_netware, mpmt_os2
Uyumluluk:protokol değiştirgesi 2.1.5 sürümünde + eklenmiştir.
+

Listen yönergesi Apache httpd’yi sadece belli IP + adreslerini ve portlarını dinlemeye sevkeder. + Listen artık belirtilmesi zorunlu yönergelerden + biridir. Yapılandırma dosyasında bulunmadığı takdirde sunucu + başlatılırken başarısız olacaktır. Bu Apache HTTP Sunucusunun önceki + sürümünde böyle değildi.

+ +

Listen yönergesi Apache httpd’ye, sadece belli + portlardan veya IP adresi ve port çiftlerinden gelen istekleri kabul + etmesini söyler. Eğer sadece port numarası belirtilmişse sunucu + belirtilen portu bütün ağ arabirimlerinde dinleyecektir. Eğer portla + birlikte bir IP adresi de belirtilmişse, sunucu belirtilen portu sadece + belirtilen arabirimden dinleyecektir.

+ +

Çok sayıda IP adresi ve port belirtmek için çok sayıda + Listen yönergesi kullanılabilir. Sunucu bu + durumda belirtilen bütün IP adreslerinden ve portlardan gelecek + isteklere yanıt verecektir.

+ +

Örneğin sunucunun hem port 80 hem de port 8000’den istek kabul etmesini + istiyorsanız bunu şöyle belirtebilirsiniz:

+ +
Listen 80
+Listen 8000
+ + +

Sunucunun belirtilen iki ağ arabiriminden ve port numarasından gelen + bağlantıları kabul etmesi için şu yapılandırmayı kullanabilirsiniz:

+ +
Listen 192.170.2.1:80
+Listen 192.170.2.5:8000
+ + +

IPv6 adresleri belirtilirken örnekteki gibi köşeli ayraçlar arasına + alınmalıdır:

+ +
Listen [2001:db8::a00:20ff:fea7:ccea]:80
+ + +

İsteğe bağlı protocol argümanı çoğu yapılandırmada gerekli + değildir. Belirtilmediği takdirde. port 443 için https ve + tüm diğer portlar için http öntanımlıdır. Protokol, isteği + hangi modülün elde edeceğinin ve AcceptFilter yönergesi ile protokole özgü + hangi en iyilemelerin uygulanacağının saptanmasında kullanılır.

+ +

Protokol belirtme ihtiyacını sadece standartdışı portlar + çalıştırıyorsanız duyarsınız. Örneğin, port 8443 üzerinde bir + https sitesi çalıştırmak istiyorsanız bunu şöyle + belirtebilirsiniz:

+ +
Listen 192.170.2.1:8443 https
+ + +

Hata durumu

+ Aynı IP adresi ve portun çok sayıda Listen + yönergesinde belirtilmesi bir "adres kullanımda" (Address already + in use) hatasına yol açar. +
+ + +

Ayrıca bakınız:

+ +
+
top
+

ListenBackLog Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Bekleyen bağlantılar kuyruğunun azami uzunluğunu + belirler
Sözdizimi:ListenBackLog kuyruk-uzunluğu
Öntanımlı:ListenBackLog 511
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork, mpm_winnt, mpm_netware, mpmt_os2
+

Bekleyen bağlantılar kuyruğunun azami uzunluğu. Genellikle bu ayar ne + gerekir ne de istenir. Ancak bazı sistemlerde TCP SYN yüklenme + saldırılarına karşı bu değerin arttırılması gerekebilir. + kuyruk-uzunluğu parametresi için listen(2) + işlevinin açıklamasına bakınız.

+ +

Bu değer çoğunlukla işletim sistemi tarafından daha küçük bir sayıyla + sınırlanır. Bu, işletim sistemine bağlı olarak değişiklik gösterir. + Ayrıca, çoğu işletim sisteminin kuyruk-uzunluğu parametresi + ile ne belirttiğinize bakmaksızın kendisi için atanmış değeri (fakat + normal olarak daha büyüğünü) kullanacağına dikkat ediniz.

+ +
+
top
+

ListenCoresBucketsRatio Yönergesi

+ + + + + + + + +
Açıklama:İşlemci çekirdek sayısının dinleyenlerin buket sayısına oranı
Sözdizimi:ListenCoresBucketsRatio oran
Öntanımlı:ListenCoresBucketsRatio 0 (iptal)
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork
Uyumluluk:Apache HTTP Server 2.4.17 ve sonrasında, + SO_REUSEPORT soket seçeneğini destekleyen bir Linux çekirdeğinin + varlığında ve yeni bağlantıların bunu kullanan dinleme süreçlerinin (veya + evrelerinin) soketleri arasında eşit paylaştırılıyor olması halinde + kullanılır. Örneğin Linux 3.9 ve sonrasında kullanılabilirken *BSD'lerin şu + anki SO_REUSEPORT gerçeklenimi ile kullanılamaz.
+

(çevrimiçi) İşlemci çekirdek sayısının dinleyenlerin buket sayısına + oranı, Apache HTTP Sunucusunun işlemci_çekirdek_sayısı / + oran sayıda dinleme buketi oluşturması için kullanılabilir ve bu + buketlerin herbiri aynı portlar üzerinde kendi Listen soketlerini içeriyor olurlar. + Bu durumda, her çocuk süreç tek bir buketle çalışır (çocukların + oluşturulması sırasında buketler döner dağılımla eşleştirilir).

+ +

"çevrimiçi" İşlemci çekirdek sayısının anlamı

+

Linux için (ve ayrıca BSD) bir işlemci çekirdeği Hotplug yapılandırılarak açılıp kapatıalbilir. + Dolayısıyla, ListenCoresBucketsRatio yönergesi + oluşturulacak buket sayısını hesaplarken bu yapılandırmayı esas alır.

+
+ +

ListenCoresBucketsRatio yeni bağlantılar kabul + edilirken/darboğazlar oluşurken ölçeklenebilirliği arttırabilir. Çok + sayıda işlemci çekirdekli sistemlerde bu özelliğin etkinleştirilmesinin + önemli başarım artışları ve daha kısa yanıt süreleri oluşturduğu + gözlenmiştir.

+ +

Bu oranın etkin olabilmesi için işlemci çekirdeği çift sayıda + olmalıdır. oran için önerilen değer 8 olup bu + durumda çalışma anında en azından 16 çekirdek + kullanılabiliyor olmalıdır. En iyi başarımı elde etmek gereken + oran her sistem için hesaplanmalı, çok sayıda değer denenmeli + ve başlıca başarım ölçütlerinizin çeşitli sonuçları iyi gözlemlenmelidir. +

+ +

Bu yönerge aşağı yuvarlanan + MinSpareThreads ve + MaxSpareThreads değerlerinin + hesabını etkiler. Bağlantıları en uygun şekilde kabul etmek için çocuk + süreçlerin sayısının buket sayısının katları olması gerekir.

+ +
+

Çok sayıda Listen veya aynı adres veya port + üstünda çok sayıda Apache HTTP sunucusu

+

Dinleyen soketler üzerinde SO_REUSEPORT seçeneğini tanımlamak + normal bir durumda sistem tarafından oluşturulmuş bir bağlama hatası + olmaksızın çok sayıda sürecin aynı adres ve porta bağlanması sonucunu + doğurur.

+

Bu ayrıca pozitif bir ListenCoresBucketsRatio + değeriyle aynı IP:port üzerinde yapılandırılmış çok sayıda + Apache httpd örneğinin hatasız başlamasının yanında gelen çağrıların her + iki örneğe eşit olarak dağıtılacağı anlamına da gelir. (Bu, + herhangi bir durumda bir öneri veya makul bir kullanım DEĞİL, böyle bir + olası sorunun algılanmasının engelleneceğine dair bir uyarıdır.)

+

Aynı örnek dahilinde, çok sayıda Listen + yönergesinin tam olarak aynı IP ve port üzerinde yapılandırılması durumunda + Apache httpd gerekli sınamaları yaptıktan sonra başlamayacak, böylelikle + birbirinin benzeri çok sayıda kullanışsız buketin oluşturulması + engellenecektir. Ancak, olası tüm örtüşmeler (bir konak adının başka bir + yerde kullanılmış bir IP'ye çözümlenmesi gibi) yakalanamayacaktır.

+
+ +
+
top
+

MaxConnectionsPerChild Yönergesi

+ + + + + + + + +
Açıklama:Tek bir çocuk sürecin ömrü boyunca işleme sokabileceği istek + sayısını sınırlamakta kullanılır.
Sözdizimi:MaxConnectionsPerChild sayı
Öntanımlı:MaxConnectionsPerChild 0
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork, mpm_winnt, mpm_netware, mpmt_os2
Uyumluluk:Apache HTTP Sunucusunun 2.3.9 ve sonraki sürümlerinde + kullanılabilmektedir. Eski isim MaxRequestsPerChild hala + desteklenmektedir.
+

MaxConnectionsPerChild yönergesi, tek bir çocuk + sürecin işleme sokabileceği istek sayısını sınırlamakta kullanılır. + MaxConnectionsPerChild istekten sonra çocuk süreç + ölür. Eğer MaxConnectionsPerChild için + 0 belirtilmişse sürecin ömrü sonsuz olacaktır.

+ +

MaxConnectionsPerChild için sıfırdan farklı bir + değer belirtilmesi sürecin kullanacağı bellek miktarını sınırlamak + suretiyle olası bellek sızıntılarını engeller.

+ +
+
top
+

MaxMemFree Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:free() çağrılmaksızın ana bellek ayırıcının + ayırmasına izin verilen azami bellek miktarını belirler.
Sözdizimi:MaxMemFree kB-sayısı
Öntanımlı:MaxMemFree 2048
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork, mpm_winnt, mpm_netware
+

MaxMemFree yönergesi, free() + çağrılmaksızın her bellek ayırıcının ayırmasına izin verilen azami + bellek miktarını kB cinsinden belirler. Evreli MPM'lerde her evre kendi + ayırıcısına sahiptir. 0 değeri belirtildiğinde eşik sınırsız + olacaktır.

+ +
+
top
+

MaxRequestWorkers Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Aynı anda işleme sokulacak azami bağlantı sayısı
Sözdizimi:MaxRequestWorkers sayı
Öntanımlı:Ayrıntılar için aşağıdaki açıklamaya bakınız.
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork
+

MaxRequestWorkers yönergesi aynı anda işleme + sokulacak bağlantı sayısını sınırlamak için kullanılır. MaxRequestWorkers bağlantı isteğinden fazlası geldiği + takdirde bu istekler normal olarak kuyruğa alınıp bekletilir. Kuyrukta + bekletilecek isteklerin azami sayısı ise ListenBacklog yönergesi ile belirlenir. İstek sunmakta olan + çocuk süreçlerden biri serbest kaldığında bekletilen bağlantılardan + birine hizmet sunulmaya başlanır.

+ +

Evreli olmayan sunucularda (prefork gibi) + MaxRequestWorkers yönergesi istekleri sunmak için + başlatılacak çocuk süreçlerin azami sayısını belirler. Öntanımlı değer + 256 olup bu değeri arttırmak isterseniz ServerLimit değerini de + arttırmalısınız.

+ +

Çok evreli ve melez sunucularda (event veya + worker gibi) MaxRequestWorkers + yönergesi istemcilere hizmet verecek evre sayısını sınırlar. Öntanımlı + değer melez MPM’ler için 16'dır + (ServerLimit ile ThreadsPerChild çarpılır: 16 x + 25). Bu bakımdan MaxRequestWorkers değerini + 16 süreçten fazlasına ayarlamak için ServerLimit değerini de arttırmalısınız.

+ +

MaxRequestWorkers yerine 2.3.13 öncesinde + MaxClients kullanılırdı. Eski isim hala + desteklenmektedir.

+ +
+
top
+

MaxSpareThreads Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Boştaki azami evre sayısını belirler
Sözdizimi:MaxSpareThreads number
Öntanımlı:Ayrıntılar için aşağıdaki açıklamaya bakınız.
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, mpm_netware, mpmt_os2
+

Boştaki azami evre sayısı. Her MPM bu yönerge karşısında farklı + davranır.

+ +

worker ve event için + MaxSpareThreads 250 öntanımlıdır. Bu MPM'ler boştaki + evreleri sunucu genelinde izler. Eğer sunucuda çok fazla boşta evre + varsa, sunucu boştaki evrelerin sayısı bu sınırın altına inene kadar + çocuk süreçleri öldürür. + ListenCoresBucketsRatio + yönergesi etkinse ek süreçler/evreler oluşabilir.

+ +

mpm_netware için MaxSpareThreads 100 + öntanımlıdır. Bu MPM tek bir süreç olarak çalıştığından boştaki evre + sayısı aynı zamanda sunucu genelinde boştaki evre sayısıdır.

+ +

mpmt_os2 modülü mpm_netware modülü + gibi çalışır. mpmt_os2 için öntanımlı değer + 10'dur.

+ +

Kısıtlamalar

+

MaxSpareThreads için değer aralığı sınırlıdır. + Apache httpd belirtilen değeri aşağıdaki kurallara uygun olarak + kendiliğinden düzeltecektir:

+ +
+ +

Ayrıca bakınız:

+ +
+
top
+

MinSpareThreads Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:İsteklerin ani artışında devreye girecek boştaki evrelerin asgari + sayısını belirler.
Sözdizimi:MinSpareThreads sayı
Öntanımlı:Ayrıntılar için aşağıdaki açıklamaya bakınız.
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, mpm_netware, mpmt_os2
+

İsteklerin ani artışında devreye girecek boştaki evrelerin asgari + sayısı. Her MPM bu yönerge karşısında farklı davranır.

+ +

worker ve event modülü için + MinSpareThreads 75 öntanımlıdır ve bu modül boştaki evreleri + sunucu genelinde izler. Eğer sunucuda boştaki evre sayısı yetersizse, + sunucu, boştaki evrelerin sayısı bu sınırın üstüne çıkana kadar çocuk + süreç oluşturur. + ListenCoresBucketsRatio + yönergesi etkinse ek süreçler/evreler oluşabilir.

+ +

mpm_netware için MinSpareThreads 10 + öntanımlıdır ve tek süreç kendisi olduğundan izleme sunucu genelinde + yapılır.

+ +

mpmt_os2 modülü mpm_netware modülü + gibi çalışır. mpmt_os2 için öntanımlı değer + 5'tir.

+ + +

Ayrıca bakınız:

+ +
+
top
+

PidFile Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Ana sürecin süreç kimliğinin (PID) kaydedileceği dosyayı belirler.
Sözdizimi:PidFile dosya
Öntanımlı:PidFile logs/httpd.pid
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork, mpm_winnt, mpmt_os2
+

PidFile yönergesi, sunucunun artalan sürecinin + süreç kimliğinin kaydedileceği dosyayı belirler. Dosya ismi mutlak dosya + yoluyla belirtilmemişse dosya yolunun ServerRoot dizinine göre belirtildiği kabul + edilir.

+ +
PidFile /var/run/apache.pid
+ + +

Sunucuya sinyal gönderebilmek çoğunlukla işe yarar. Böylece ErrorLog ve TransferLog dosyaları kapatılıp + yeniden açılır ve yapılandırma dosyaları yeniden okunur. Bu, + PidFile dosyasında belirtilen süreç kimliğine bir + SIGHUP (kill -1) sinyali gönderilerek yapılır.

+ +

Günlük dosyasının yeri ve güvenlik ile ilgili + uyarılar PidFile dosyası içinde sözkonusu + olabilir.

+ +

Ek Bilgi

+

Apache HTTP Sunucusunu (yeniden) başlatırken veya durdururken sadece + apachectl betiğini kullanmanız önerilir.

+
+ +
+
top
+

ReceiveBufferSize Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:TCP alım tamponu boyu
Sözdizimi:ReceiveBufferSize bayt-sayısı
Öntanımlı:ReceiveBufferSize 0
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork, mpm_winnt, mpm_netware, mpmt_os2
+

Sunucunun TCP alım tamponu boyunu bayt-sayısı ile belirtilen + bayta ayarlar.

+ +

0 değeri atarsanız sunucu işletim sistemi öntanımlısını + kullanacaktır.

+ + +
+
top
+

ScoreBoardFile Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Çocuk süreçler için eşgüdüm verisini saklamakta kullanılan + dosyanın yerini belirler.
Sözdizimi:ScoreBoardFile dosya-yolu
Öntanımlı:ScoreBoardFile logs/apache_runtime_status
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork, mpm_winnt
+

Apache HTTP Sunucusu ana ve çocuk süreçler arasında iletişim için bir + çetele tutar. + Bazı mimariler bu iletişimi kolaylaştırmak için bir dosya gerektirir. + Eğer yönerge belirtilmezse Apache httpd çeteleyi önce tamamen bellekte + oluşturmayı dener (anonim paylaşımlı bellek kullanarak); bunda başarılı + olamazsa dosyayı diskte oluşturmaya çalışacaktır (paylaşımlı belleğe + eşlemli dosya kullanarak). Bu yönergenin belirtilmesi Apache httpd'nin + dosyayı daima diskte oluşturmasına sebep olur.

+ +
ScoreBoardFile /var/run/apache_status
+ + +

Paylaşımlı belleğe eşlemli dosya, çeteleye doğrudan erişmesi gereken + üçüncü parti uygulamalar için yararlıdır.

+ +

Eğer ScoreBoardFile yönergesi ile bir dosya + belirtecekseniz, dosyayı bir RAM diske yerleştirerek hız artışı + sağlayabilirsiniz. Fakat, günlük dosyası yerleştirme ve güvenlik ile ilgili uyarılara + benzer uyarılara karşı dikkatli olunuz.

+ +

Ayrıca bakınız:

+ +
+
top
+

SendBufferSize Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:TCP tamponu boyu
Sözdizimi:SendBufferSize bayt-sayısı
Öntanımlı:SendBufferSize 0
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork, mpm_winnt, mpm_netware, mpmt_os2
+

Sunucu TCP gönderim tamponu boyunu bayt-sayısı ile + belirtilen bayta ayarlayacaktır. Yüksek hızlı yüksek yataklık süreli + bağlantılarda işletim sisteminin öntanımlı değerini aşacak şekilde (örn, + kıtalararası hızlı hatlarda 100ms veya fazlası) ayarlamak çoğunlukla + kullanışlıdır.

+ +

0 değeri atarsanız sunucu işletim sistemi öntanımlısını + kullanacaktır.

+ +

İşletim sisteminizin ilaveten yapılandırılması, yüksek hız, yüksek + gecikme bağlantılarında daha yüksek başarım elde etmek için gerekli + olabilir.

+ +

Bazı işletim sistemlerinde, TCP davranışı, EnableSendfile yönergesine Off + değeri atanmadıkça görülemeyen, büyükçe bir + SendBufferSize değerinden kaynaklanarak değişir. + Bu etkileşim sadece duruk dosyalarda görülür.

+ + +
+
top
+

ServerLimit Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Ayarlanabilir süreç sayısının üst sınırını belirler.
Sözdizimi:ServerLimit sayı
Öntanımlı:Ayrıntılar için aşağıdaki açıklamaya bakınız.
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork
+

prefork modülü söz konusu olduğunda bu yönerge, Apache + httpd sürecinin ömrü boyunca MaxRequestWorkers yönergesine atanabilecek + azami değeri belirler. worker ve event + modülü sözkonusu + olduğunda ise, Apache httpd sürecinin ömrü boyunca MaxRequestWorkers yönergesine + atanabilecek azami değeri ThreadLimit ile birlikte belirler. event modülü + için bu yönerge kaç eski sunucunun çalışmayı sürdüreceğini ve kaçının açık + bağlantıları işlemeyi bitireceğini belirler. Bu yönergeyi bir yeniden + başlatma sırasında değiştirirseniz bu değişiklik yok sayılır fakat + MaxRequestWorkers + değişiklikleri dikkate alınır.

+ +

Bu yönergenin kullanılması özel bir dikkat gerektirir. Eğer + ServerLimit gereğinden yüksek bir değere + ayarlanırsa, gereksiz yere paylaşımlı bellek ayrılmış olur. Eğer + ServerLimit ve MaxRequestWorkers değerleri sistemin + işleyebileceğinden daha yüksek değerlere ayarlanırsa Apache httpd + başlayamayacağı gibi sistemi kararsız hale de getirebilir.

+ +

Bu yönergeyi prefork modülü ile sadece MaxRequestWorkers yönergesine 256’dan + (öntanımlı) daha büyük bir değer atayacaksanız kullanınız. Bu yönergeye + MaxRequestWorkers için atamak + istediğiniz değerden fazlasını atamayınız.

+ +

worker modülü söz konusu olduğunda bu yönergeyi + MaxRequestWorkers ve + ThreadsPerChild ayarları 16 + sunucu sürecinden (16 öntanımlıdır) fazlasını gerektiriyorsa + ayarlayınız. Bu yönergeye MaxRequestWorkers ve ThreadsPerChild için gerekli gördüğünüz sunucu süreci + sayısından fazlasını atamayınız.

+ +

event modülü söz konusu olduğunda, MaxRequestWorkers ve ThreadsPerChild yönergeleri ile belirlenen + süreç sayısına ek olarak zarifçe kapatılan süreçlerin sayısıyla arttırıp 16 + sunucu sürecinden (16 öntanımlıdır) fazlasına ayarlayınız.

+ +

Ek Bilgi

+

Sunucu içinde derlenmiş olarak ServerLimit 20000 + şeklinde bir zorlayıcı sınır vardır (prefork için + 200000’dir). Bu önlem, yazım hatalarının istenmeyen sonuçlara yol + açmasını engellemek için düşünülmüştür. Bu sınırı daha da arttırmak + için mpm kaynak dosyasındaki MAX_SERVER_LIMIT değerini değiştirip + sunucuyu yeniden derlemeniz gerekir.

+
+ +

Ayrıca bakınız:

+ +
+
top
+

StartServers Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Sunucunun başlatılması sırasında oluşturulan çocuk süreçlerin + sayısını belirler.
Sözdizimi:StartServers sayı
Öntanımlı:Ayrıntılar için aşağıdaki açıklamaya bakınız.
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, prefork, mpmt_os2
+

StartServers yönergesi, sunucunun başlatılması + sırasında oluşturulan çocuk süreçlerin sayısını belirler. Süreç sayısı + normal olarak yüke bağlı olarak değişse de bu değerin ayarlanmasını + gerektirecek küçük bir sebep vardır. + (MinSpareThreads, + MaxSpareThreads, + MinSpareServers, + MaxSpareServers yönergelerine + bakınız.)

+ +

Öntanımlı değer MPM’den MPM’e fark eder. Öntanımlı değer + worker ve event için 3 + iken prefork için 5, + mpmt_os2 için 2'dir.

+ +
+
top
+

StartThreads Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Sunucunun başlatılması sırasında oluşturulan evrelerin sayısını + belirler.
Sözdizimi:StartThreads sayı
Öntanımlı:Ayrıntılar için aşağıdaki açıklamaya bakınız.
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:mpm_netware
+

StartThreads yönergesi, sunucunun başlatılması + sırasında oluşturulan evrelerin sayısını belirler. Evre sayısı normal + olarak yüke bağlı olarak değişse de bu değerin ayarlanmasını + gerektirecek küçük bir sebep vardır. + (MinSpareThreads, + MaxSpareThreads, + MinSpareServers, + MaxSpareServers yönergelerine + bakınız.)

+ +

mpm_netware için StartThreads 50 + öntanımlı olup, sadece tek bir süreç olduğundan, sunucunun başlatılması + sırasında oluşturulan evrelerin toplam sayısı 50’dir.

+ +
+
top
+

ThreadLimit Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Çocuk süreç başına ayarlanabilir evre sayısının üst sınırını + belirler.
Sözdizimi:ThreadLimit sayı
Öntanımlı:Ayrıntılar için aşağıdaki açıklamaya bakınız.
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, mpm_winnt
+

Bu yönerge, Apache httpd sürecinin ömrü boyunca ThreadsPerChild yönergesine + atanabilecek azami değeri belirler. Bu yönergeyi bir yeniden başlatma + sırasında değiştirirseniz bu değişiklik yok sayılır fakat ThreadsPerChild değişiklikleri dikkate + alınır.

+ +

Bu yönergenin kullanılması özel bir dikkat gerektirir. Eğer + ThreadLimit değeri ThreadsPerChild değerinden yüksek bir + değere ayarlanırsa, gereksiz yere paylaşımlı bellek ayrılmış olur. Eğer + ThreadLimit ve ThreadsPerChild değerleri sistemin + işleyebileceğinden daha yüksek değerlere ayarlanırsa Apache httpd + başlayamayacağı gibi sistemi kararsız hale de getirebilir. Bu yönergeye + Apache httpd'nin çalışması için öngörülmüş en büyük değerden daha + yükseğini atamayınız.

+ +

ThreadLimit yönergesinin öntanımlı değeri + mpm_winnt için 1920, diğerleri için + 64’tür.

+ +

Ek Bilgi

+

Sunucu içinde derlenmiş olarak ThreadLimit 20000 + şeklinde bir zorlayıcı sınır vardır (mpm_winnt için + 15000, event için ThreadLimit 100000). + Bu önlem, yazım hatalarının istenmeyen sonuçlara yol + açmasını engellemek için düşünülmüştür. Bu sınırı daha da arttırmak + için mpm kaynak dosyasındaki MAX_SERVER_LIMIT değerini değiştirip + sunucuyu yeniden derlemeniz gerekir.

+
+ +
+
top
+

ThreadsPerChild Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Her çocuk süreç tarafından oluşturulan evrelerin sayısını + belirler.
Sözdizimi:ThreadsPerChild sayı
Öntanımlı:Ayrıntılar için aşağıdaki açıklamaya bakınız.
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, mpm_winnt
+

Bu yönerge, her çocuk süreç tarafından oluşturulan evrelerin sayısını + belirler. Çocuk süreçler bu evreleri başlatıldıklarında oluştururlar ve + bundan daha fazlasını asla oluşturmazlar. mpm_winnt + gibi sadece bir çocuk sürecin bulunduğu bir MPM kullanıyorsanız, bu + sayı Apache httpd'nin tüm yükünü kaldırabilecek kadar büyük olmalıdır. + worker gibi çok çocuk süreçli bir MPM kullanıyorsanız, + toplam evre sayısı Apache httpd'nin tüm yükünü kaldırabilecek + kadar büyük olmalıdır.

+ +

ThreadsPerChild için öntanımlı değer + mpm_winnt kullanıldığında 64 diğerleri + için 25’tir.

+ +

ThreadsPerChild değeri ThreadLimit değerini aşamaz. Eğer daha + yüksek bir değer verilirse sunucu başlatılırken düşürülür ve günlüğe bir + uyarı kaydedilir. Bu iki yönerge arasındaki ilişki ThreadLimit belgelsinde açıklanmıştır.

+ +
+
top
+

ThreadStackSize Yönergesi

+ + + + + + + + +
Açıklama:İstemci bağlantılarını elde eden evreler tarafından kullanılan + yığıtın bayt cinsinden uzunluğunu belirler.
Sözdizimi:ThreadStackSize boyut
Öntanımlı:NetWare üzerinde 65536; diğer işletim sistemlerinde + değişir.
Bağlam:sunucu geneli
Durum:MPM
Modül:event, worker, mpm_winnt, mpm_netware, mpmt_os2
Uyumluluk:Apache HTTP Sunucusu 2.1 ve sonrasında + kullanılabilir.
+

ThreadStackSize yönergesi, istemci + bağlantılarını elde eden evreler ve bu bağlantıları işlemekte yardımcı + olan modül çağrıları tarafından kullanılan yığıtın bayt cinsinden + uzunluğunu belirler. Çoğu durumda işletim sistemi yığıtı uygun bir + boyuta ayarlar, fakat yine de ayarlanmasını gerektirecek bazı durumlar + olabilir:

+ +
    +
  • HP-UX gibi görece küçük yığıt boyuna sahip platformlarda, Apache + httpd, görece büyük yığıt alanı kullanan bazı üçüncü parti modüller + yüzünden çökebilir. Bu modüller öntanımlı yığıt boyu daha büyük olan + diğer platformlarda sorunsuz çalışabilir. Bu tür çökmeler + ThreadStackSize yönergesine daha büyük yığıt + boyu atanarak çözümlenir. Böyle bir ayarlamayı sadece üçüncü parti + modülün üreticisi bunun gerekliliğini belirtmişse veya Apache httpd’nin + evre yığıt boyutunun küçüklüğünden dolayı çöktüğü teşhis edildiği + takdirde yapınız.
  • + +
  • Öntanımlı yığıt boyu Apache sunucusu için gerekenden belirgin + şekilde büyük bazı platformalarda, eğer + ThreadStackSize yönergesi ile bu boyuttan daha + düşük bir değer atanmışsa çocuk süreç başına evre sayısının yüksek + olduğu durumlarda bu yığıt yetmeyebilir. Böyle bir ayarlama sadece + sunucunun öldüresiye denendiği dolayısıyla yığıt boyutlarının aşırı + zorlandığı deneme ortamlarında yapılmalıdır. Gereken en küçük yığıt + boyutu kullanılan modüle sıkı sıkıya bağlıdır, fakat Apache httpd + yapılandırmasında yapılan bir değişiklik mevcut + ThreadStackSize ayarını geçersiz hale + getirebilir.
  • + +
  • Linux üzerinde, ilgili sistem çağrısı en küçük yığıt boyutu + olarak bu değeri kullanacağından, bu yönerge sadece öntanımlı yığıt + boyutunu arttırmak için kullanılabilir. ulimit -s için + (çoğunlukla büyükçe) soft sınır (sınırsızsa 8MB), öntanımlı yığıt + boyutu olarak kullanılır.
  • +
+ +
Çocuk süreç başına yüksek bir evre sayısı gerekmedikçe + ThreadStackSize değerinin azaltılmaması önerilir. + Bazı platformlarda (Linux dahil), 128000 ayarı zaten çok düşüktür ve daha + da azaltmak bazı modüllerle çökmeye sebep olur.
+ +
+
+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + fr  | + ja  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3