From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/vhosts/ip-based.html.tr.utf8 | 211 +++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 211 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/vhosts/ip-based.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/vhosts/ip-based.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/vhosts/ip-based.html.tr.utf8 b/docs/manual/vhosts/ip-based.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..0397fd2 --- /dev/null +++ b/docs/manual/vhosts/ip-based.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,211 @@ + + + + + +IP’ye Dayalı Sanal Konak Desteği - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

IP’ye Dayalı Sanal Konak Desteği

+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
+
+ +
top
+
+

IP'ye dayalı sanal konak desteği nedir

+

IP'ye dayalı sanal konak desteği, bir isteğin alındığı IP adresi ve + porta bağlı olarak farklı yönergeleri uygulamak için bir yoldur. Özetle, + farklı siteleri farklı portlardan ve arayüzlerden sunmakta + kullanılır.

+ +

Çoğu durumda, isme dayalı sanal konaklar + birçok sanal konağın tek bir IP adresi/port çiftini paylaşmasını + sağladığından daha kullanışlıdır. Neyi kullanacağınıza karar vermek için + İsme dayalı ve IP’ye dayalı Sanal + Konaklar bölümüne bakınız.

+
top
+
+

Sistem gereksinimleri

+ +

IP’ye dayalı deyince, sunucunun her IP’ye dayalı + sanal konak için ayrı bir IP adresi/port çiftine sahip olduğunu + anlıyoruz. Bunun olması için, makine ya çok sayıda ağ bağlantısına + sahiptir ya da makinede, günümüzde çoğu işletim sistemi tarafından + desteklenen sanal arabirimler ve/veya çok sayıda port kullanılıyordur. + (Sanal arabirimlerle ilgili ayrıntılar için sistem belgelerinize bakınız; + bu konu genellikle IP rumuzları (ip aliases) olarak geçer ve ayarlamak + için genellikle "ifconfig" komutu kullanılır.)

+ +

Apache HTTP Sunucusu terminolojisinde, tek bir IP adresinin çok sayıda + TCP portuyla kullanımı IP'ye dayalı sanal konak desteği olarak + bilinir.

+
top
+
+

Apache nasıl ayarlanır?

+ +

Çok sayıda konağı desteklemek üzere Apache iki şekilde + yapılandırılabilir. Ya her konak için ayrı bir httpd + süreci çalıştırırsınız ya da tüm sanal konakları destekleyen tek bir + süreciniz olur.

+ +

Çok sayıda süreç kullanıyorsanız:

+ +
    +
  • Güvenli bölgeler oluşturmanız gerekiyordur. Örneğin, şirket2’deki hiç + kimse dosya sistemi üzerinden şirket1’e ait verileri okuyamasın, sadece + herkes gibi tarayıcı kullanarak okuyabilsin istenebilir. Bu durumda, + User, + Group, + Listen ve + ServerRoot yönergeleri farklı + değerlerle yapılandırılmış iki ayrı süreç çalıştırmanız gerekir.
  • + +
  • Makine üzerindeki her IP adresini dinlemek için gereken dosya tanıtıcı + ve bellek miktarını makul bir seviyede tutabilirsiniz. Bu sadece belli + adresleri dinleyerek veya çok sayıda adresle eşleşen adres kalıpları + kullanarak mümükün olabilir. Zaten, bir sebeple belli bir adresi dinleme + ihtiyacı duyarsanız, diğer tüm adresleri de ayrı ayrı dinlemeniz + gerekir. (Bir httpd programı N-1 adresi dinlerken + diğerleri kalan adresleri dinleyebilir.)
  • +
+ +

Tek bir süreç kullanıyorsanız:

+ +
    +
  • httpd yapılandırmasının sanal konaklar arasında + paylaşılmasına izin veriliyor demektir.
  • + +
  • Makine çok büyük miktarda isteği karşılayabilir ve ayrı ayrı + süreçlerin çalışmasından kaynaklanan önemli başarım kayıpları + yaşanmaz.
  • +
+ +
top
+
+

Çok sayıda sürecin yapılandırılması

+ +

Her sanal konak için ayrı bir httpd yapılandırması + oluşturulur. Her yapılandırmada, o süreç tarafından sunulacak IP adresi + (veya sanal konak) için Listen + yönergesi kullanılır. Örnek:

+ +
Listen 192.0.2.100:80
+ + +

Burada konak ismi yerine IP adresi kullanmanız önerilir (ayrıntılar için + DNS ile ilgili konular belgesine + bakınız).

+ +
top
+
+

Sanal konaklar tek bir sürecin yapılandırılması

+ +

Bu durum için, ana sunucu ve sanal konakların tümüne gelen istekler tek + bir httpd süreci tarafından karşılanır. Yapılandırma + dosyasında, her sanal konak için, farklı değerlere sahip ServerAdmin, ServerName, DocumentRoot, ErrorLogveTransferLog + veya CustomLog yönergeleri + içeren ayrı birer VirtualHost bölümü + oluşturulur. Örnek:

+ +
<VirtualHost 192.168.1.10:80>
+    ServerAdmin bilgi@example.com
+    DocumentRoot "/siteler/belgeler/ecom"
+    ServerName example.com
+    ErrorLog "/siteler/gunlukler/ecom/hatalar.log"
+    CustomLog "/siteler/gunlukler/ecom/erisim.log" combined
+</VirtualHost>
+
+<VirtualHost 192.168.1.20:80>
+    ServerAdmin bilgi@example.org
+    DocumentRoot "/siteler/belgeler/eorg"
+    ServerName example.org
+    ErrorLog "/siteler/gunlukler/eorg/hatalar.log"
+    CustomLog "/siteler/gunlukler/eorg/erisim.log" combined
+</VirtualHost>
+ + +

<VirtualHost> yönergesinde konak ismi yerine + IP adresi kullanmanız önerilir (ayrıntılar için + DNS ile ilgili konular + belgesine bakınız).

+ +

Belli bir IP adresi veya port kullanımı bunların joker eşdeğerlerine + göre daha yüksek öncelik sağlar ve eşleşen bir sanal konak da genel + sunucuya göre öncelik alır.

+ +

Süreç oluşturmayı denetleyen yönergeler ve bir kaç başka yönerge dışında + hemen hemen tüm yapılandırma yönergeleri VirtualHost bölümleri içinde kullanılabilir. + Bir yönergenin VirtualHost + bölümlerinde kullanılıp kullanılmayacağını öğrenmek için yönerge dizinini kullanarak yönergenin + Bağlam’ına bakınız.

+ +

suEXEC sarmalayıcısı kullanıldığı takdirde + SuexecUserGroup yönergesi de + bir VirtualHost bölümü içinde + kullanılabilir.

+ +

GÜVENLİK:Günlük dosyalarının yazılacağı yeri belirlerken, + Apache’yi başlatan kullanıcıdan başka kimsenin yazamayacağı bir yerin + seçilmesi bazı güvenlik risklerini ortadan kaldırmak bakımından + önemlidir. Ayrıntılar için güvenlik + ipuçları belgesine bakınız.

+
+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3