Tutorial | Παρεμβολή
Αυτό το έγγραφο εξηγεί τη χρήση της επέκτασης παρεμβολής του Inkscape
Εισαγωγή
Η παρεμβολή κάνει μια γραμμική παρεμβολή μεταξύ δύο ή περισσότερων επιλεγμένων μονοπατιών. Βασικά σημαίνει ότι “γεμίζει τα κενά” μεταξύ μονοπατιών και τα μετασχηματίζει σύμφωνα με τον αριθμό των δοσμένων βημάτων.
To use the Interpolate extension, select the paths that you wish to transform, and choose Extensions⇒Generate From Path⇒Interpolate from the menu.
Before invoking the extension, the objects that you are going to transform need to be paths. This is done by selecting the object and using Path⇒Object to Path or Shift+Ctrl+C. If your objects are not paths, the extension will do nothing.
Παρεμβολή μεταξύ δύο ταυτόσημων μονοπατιών
Η πιο απλή χρήση της επέκτασης παρεμβολή είναι η παρεμβολή μεταξύ δύο μονοπατιών που είναι ταυτόσημα. Όταν καλείται η επέκταση, το αποτέλεσμα είναι ότι ο χώρος μεταξύ των δύο μονοπατιών γεμίζει με διπλότυπα των αρχικών μονοπατιών. Ο αριθμός των βημάτων καθορίζει πόσα διπλότυπα τοποθετούνται.
Για παράδειγμα, πάρτε τα παρακάτω δύο μονοπάτια:
Τώρα, επιλέξτε τα δύο μονοπάτια και τρέξτε την επέκταση παρεμβολής με τις ρυθμίσεις που εμφανίζονται στην εικόνα που ακολουθεί.
Εκθέτης: 0,0Βήματα παρεμβολής: 6Μέθοδος παρεμβολής: 2Διπλασιασμός άκρου μονοπατιών: ασημείωτοΜορφοποίηση παρεμβολής: ασημείωτη
Όπως μπορεί να ιδωθεί από το πιο πάνω αποτέλεσμα, ο χώρος μεταξύ των δύο κυκλικών μονοπατιών γέμισε με 6 (ο αριθμός των βημάτων παρεμβολής) άλλα κυκλικά μονοπάτια. Επίσης σημειώστε ότι οι επεκτάσεις ομαδοποιούν αυτά τα σχήματα μαζί.
Παρεμβολή μεταξύ δύο διαφορετικών μονοπατιών
Όταν γίνεται παρεμβολή σε δύο διαφορετικά μονοπάτια, το πρόγραμμα παρεμβάλει το σχήμα του μονοπατιού από το ένα στο άλλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι παίρνετε μια σειρά μορφισμών μεταξύ των μονοπατιών, με την κανονικότητα ακόμα καθοριζόμενη από την τιμή βημάτων παρεμβολής.
Για παράδειγμα, πάρτε τα παρακάτω δύο μονοπάτια:
Τώρα, επιλέξτε τα δύο μονοπάτια και τρέξτε την επέκταση παρεμβολής. Το αποτέλεσμα θα είναι όπως αυτό:
Εκθέτης: 0,0Βήματα παρεμβολής: 6Μέθοδος παρεμβολής: 2Διπλασιασμός άκρου μονοπατιών: ασημείωτοΜορφοποίηση παρεμβολής: ασημείωτη
Όπως μπορεί να ιδωθεί από το πιο πάνω αποτέλεσμα, ο χώρος μεταξύ του κυκλικού μονοπατιού και του τριγωνικού μονοπατιού γέμισε με 6 μονοπάτια που προχωρούν προοδευτικά από το ένα μονοπάτι στο άλλο.
Όταν χρησιμοποιείτε την επέκταση παρεμβολής σε δύο διαφορετικά μονοπάτια, η θέση του αρχικού κόμβου κάθε μονοπατιού είναι σημαντική. Για να βρείτε τον αρχικό κόμβο ενός μονοπατιού, επιλέξτε το μονοπάτι, έπειτα διαλέξτε το εργαλείο κόμβου, έτσι ώστε να φαίνονται οι κόμβοι και πατήστε TAB. Ο πρώτος κόμβος που επιλέχτηκε είναι ο αρχικός κόμβος αυτού του μονοπατιού.
Δείτε, την πιο κάτω εικόνα, που είναι ταυτόσημη με το προηγούμενο παράδειγμα, πέρα από τα σημεία κόμβων που εμφανίζονται. Ο κόμβος που είναι πράσινος σε κάθε μονοπάτι είναι ο αρχικός κόμβος.
Το προηγούμενο παράδειγμα (που εμφανίζεται πάλι πιο κάτω) έγινε με αυτούς τους κόμβους να είναι οι αρχικοί.
Εκθέτης: 0,0Βήματα παρεμβολής: 6Μέθοδος παρεμβολής: 2Διπλασιασμός άκρου μονοπατιών: ασημείωτοΜορφοποίηση παρεμβολής: ασημείωτη
Τώρα, σημειώστε ότι οι αλλαγές στην παρεμβολή καταλήγουν όταν το τριγωνικό μονοπάτι αντανακλάται, ώστε ο αρχικός κόμβος να είναι σε διαφορετική θέση:
Μέθοδος παρεμβολής
Μία από τις παραμέτρους επέκτασης παρεμβολής είναι η μέθοδος επέκτασης. Υπάρχουν δύο υποστηριζόμενες μέθοδοι παρεμβολής και διαφέρουν στον τρόπο που υπολογίζουν τις καμπύλες των νέων σχημάτων. Οι επιλογές είναι είτε μέθοδος παρεμβολής 1 ή 2.
Στα πιο πάνω παραδείγματα, χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο παρεμβολής 2 και το αποτέλεσμα ήταν:
Τώρα συγκρίνετε αυτό με τη μέθοδο παρεμβολής 1:
Οι διαφορές στον υπολογισμό των αριθμών αυτών των μεθόδων είναι πέρα από το σκοπό αυτού του εγγράφου, έτσι απλά δοκιμάστε και τις δύο και χρησιμοποιήστε όποια σας δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα στις προθέσεις σας.
Εκθέτης
Η εκθετική παράμετρος ελέγχει το διάκενο μεταξύ βημάτων της παρεμβολής. Ένας εκθέτης 0 κάνει το διάκενο μεταξύ των αντιγράφων ομοιόμορφο.
Ιδού το αποτέλεσμα ενός βασικού παραδείγματος με εκθέτη 0.
Εκθέτης: 0,0Βήματα παρεμβολής: 6Μέθοδος παρεμβολής: 2Διπλασιασμός άκρου μονοπατιών: ασημείωτοΜορφοποίηση παρεμβολής: ασημείωτη
Το ίδιο παράδειγμα με εκθέτη1:
με εκθέτη 2:
και με εκθέτη -1:
Όταν ασχολείσθε με εκθέτες στη επέκταση παρεμβολής, η σειρά που επιλέγετε τα αντικείμενα είναι σημαντική. Στα πιο πάνω παραδείγματα, το αστεροειδές μονοπάτι στα αριστερά επιλέχτηκε πρώτο και το εξαγωνικό μονοπάτι στα δεξιά επιλέχτηκε δεύτερο.
Δείτε το αποτέλεσμα όταν το μονοπάτι στα δεξιά επιλέχτηκε πρώτο. Ο εκθέτης σε αυτό το παράδειγμα ορίστηκε σε 1:
Διπλασιασμός τελικών μονοπατιών
Αυτή η παράμετρος καθορίζει εάν η ομάδα των μονοπατιών που δημιουργήθηκε με την επέκταση περιέχει ένα αντίγραφο των αρχικών μονοπατιών στα οποία εφαρμόστηκε η παρεμβολή.
Μορφοποίηση παρεμβολής
Αυτή η παράμετρος είναι μία έξυπνη συνάρτηση της επέκτασης παρεμβολής. Λέει στην επέκταση να προσπαθήσει να αλλάξει τη μορφοποίηση των μονοπατιών σε κάθε βήμα. Έτσι εάν το αρχικό και τελικό μονοπάτι έχουν διαφορετικό χρώμα, τα μονοπάτια που δημιουργούνται θα αλλάξουν σταδιακά επίσης.
Να ένα παράδειγμα όπου η συνάρτηση μορφοποίησης παρεμβολής χρησιμοποιείται στο γέμισμα ενός μονοπατιού:
Η μορφοποίηση παρεμβολής επηρεάζει επίσης την πινελιά ενός μονοπατιού:
Φυσικά, το αρχικό και το τελικό σημείο του μονοπατιού δεν χρειάζεται να είναι τα ίδιο:
Χρήση παρεμβολής για απομίμηση ανώμαλων διαβαθμίσεων
Όταν τα δίχτυα διαβάθμισης δεν είχαν υλοποιηθεί στο Inkscape, δεν ήταν δυνατό να δημιουργήσετε μια διαβάθμιση πέρα από τη γραμμική (ευθεία γραμμή) ή ακτινική (στρογγυλή). Όμως, μπορεί να γίνει απομίμηση χρησιμοποιώντας την επέκταση παρεμβολής και μορφοποίηση παρεμβολής. Ένα απλό παράδειγμα ακολουθεί — σχεδιάστε δύο γραμμές με διαφορετικές πινελιές:
Και παρεμβολή μεταξύ των δύο γραμμών για δημιουργία της διαβάθμισης σας:
Συμπέρασμα
Όπως επιδεικνύεται πιο πάνω, η επέκταση παρεμβολής του Inkscape είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Αυτό το μάθημα καλύπτει τα βασικά αυτής της επέκτασης, αλλά ο πειραματισμός είναι το κλειδί της παραπέρα εξερεύνησης της παρεμβολής.
Josh Andler; Ryan Lerch; Colin Marquardt; Kris De Gussem; Nicolas Dufour; Sylvain Chiron; Gellért Gyuris
Dimitris Spingos — dmtrs32@gmail.com, 2011-2019
Esteban Capella — 2019