From 2faa747e2303ee774a4b4aace961188e950e185a Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Mon, 8 Apr 2024 21:09:22 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.58. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/stopping.html.tr.utf8 | 273 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 273 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/stopping.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/stopping.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/stopping.html.tr.utf8 b/docs/manual/stopping.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..54c9c48 --- /dev/null +++ b/docs/manual/stopping.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,273 @@ + + + + + +Apache HTTP Sunucusunun Durdurulması ve Yeniden Başlatılması - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

Apache HTTP Sunucusunun Durdurulması ve Yeniden Başlatılması

+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + es  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
+ +

Bu belge Apache HTTP Sunucusunun Unix benzeri sistemlerde durdurulması + ve yeniden başlatılması konularını kapsar. Windows NT, 2000 ve XP + kullanıcıları Apache HTTPd’yi bu platformlarda nasıl denetimlerine + alacaklarını öğrenmek için httpd’nin Bir Hizmet Olarak Çalıştırılması sayfasına, Windows 9x ve + ME kullanıcıları ise httpd’nin + Bir Konsol Uygulaması Olarak Çalıştırılması sayfasına + bakabilirler.

+
+ +
top
+
+

Giriş

+ +

Apache HTTP Sunucusunu durdurmak ve yeniden başlatmak için çalışan + httpd süreçlerine bir sinyal göndermeniz gerekir. + Sinyal göndermek için iki yol vardır. İlki, süreçlere doğrudan sinyal + göndermek için unix kill komutunun kullanımıdır. Bu + suretle, sisteminizde çalışmakta olan bir çok httpd + sürecini uyarabilirsiniz ama süreç kimliği PidFile yönergesi ile belirtilen dosyada + tutulan ana süreç dışında hiçbirine sinyal göndermemelisiniz. Başka + bir deyişle, ana süreç haricinde hiçbir sürece sinyal göndermeye normal + olarak ihtiyacınız olmaması gerekir. Ana sürece gönderebileceğiniz + dört çeşit sinyal vardır: + TERM, + USR1, + HUP ve + WINCH. Bunlar yeri geldikçe + açıklanacaktır.

+ +

Ana sürece kill ile sinyal göndermek için şöyle bir + komut verebilirsiniz:

+ +

kill -TERM `cat /usr/local/apache2/logs/httpd.pid`

+ +

httpd süreçlerine sinyal göndermenin ikinci yolu + -k komut satırı seçeneğini şu değerlerden biri ile + kullanmaktır: stop, restart, + graceful ve graceful-stop. Bunlar aşağıda + açıklanacaktır. -k komut satırı seçeneği + httpd’ye ait olsa da ana sürece bu sinyalleri + göndermek için apachectl betiğini kullanmanızı + öneririz. apachectl, komut satırı seçeneklerini + httpd’ye aktaracaktır.

+ +

httpd’ye sinyal gönderdikten sonra olup biteni şu + komutla izleyebilirsiniz:

+ +

tail -f /usr/local/apache2/logs/error_log

+ +

Bu örnekleri, kendi ServerRoot ve + PidFile yönergelerinizdeki + ayarlara uygun olarak değiştirdikten sonra kullanınız.

+
top
+
+

Hemen Durdur

+ +
Sinyal: TERM
+
apachectl -k stop
+
+ +

Ana sürece TERM veya stop sinyali + göndererek tüm çocukların bir an önce öldürülmeye çalışılmasını sağlamış + olursunuz. Tüm çocukların öldürülmesi bir kaç saniye sürebilir. Son + olarak ana süreç çıkacaktır. Yanıtlanmakta olan istekler hemen + sonlandırılacak ve artık isteklere yanıt verilmeyecektir.

+
top
+
+

Nazikçe Yeniden Başlat

+ +
Sinyal: USR1
+
apachectl -k graceful
+
+ +

Ana sürece USR1 veya graceful sinyalinin + gönderilmesi, çocuklara ellerindeki mevcut işleri bitirdikten sonra + (veya sundukları bir şey yoksa hemen) çıkmalarının önerilmesi + demektir. Ana süreç kendi yapılandırma dosyalarını yeniden okur ve + kendi günlük dosyalarını yeniden açar. Ana sürecin öldürdüğü her sürecin + yerine yeni yapılandırma kuşağından bir süreç başlatır ve hemen + yeni isteklere hizmet sunulmaya başlanır.

+ +

Bu kod MPM’lerin süreçleri denetleyen yönergelerine daima uyacak + şekilde tasarlanmıştır. Bu suretle, istemcilere hizmet sunacak çocuk + süreçler ve evreler, yeniden başlatma işleminde de uygun sayıda + sağlanmış olur. Bununla birlikte, StartServers yönergesinde şöyle + davranılır: İlk saniye içinde en azından StartServers sayıda yeni çocuk + oluşturulmamışsa iş olmayan bir devreyi geçiştirecek kadarı oluşturulur. + Ardından sunucunun mevcut yükünü karşılamak için gereken sayıda çocuk + süreç oluşturulur. Bu suretle, kod her ikisi için de gereğini yerine + getirmeye çalışmış olur.

+ +

mod_status kullanıcıları USR1 + gönderildiği zaman sunucu istatistiklerinin sıfırlanmadığı konusunda + uyarılacaktır. Kod, sunucunun yeni isteklere yanıt veremediği zamanı en + aza indirmenin yanısıra ayar parametrelerinize de uymak üzere + tasarlanmıştır (yeni istekler işletim sistemi tarafından kuyruğa + alınacağından bir istek kaybı olayı yaşanmaz). Bunu sağlamak için, her + iki kuşağın çocuklarının izini sürecek bir çetele tutulur.

+ +

mod_status modülü, nazikçe yeniden başlat komutunun + verilmesinden önce başlamış ve sunulmaya devam eden isteklere bakan + çocukları imlemek için ayrıca bir G (Graceful’un baş harfi) + kullanır.

+ +

Günlük dosyası döndürme betiğine, yeniden başlatma öncesi günlüğe yazan + tüm çocukların işini bitirdiğini USR1 kullanarak + bildirmenin bir yolu yoktur. Önerimiz, eski günlük kaydı üzerinde bir + işlem yapmaya başlamadan önce USR1 sinyali gönderilmesinin + ardından belli bir süre beklenilmesi olacaktır. Örneğin, düşük band + genişliğine sahip istemcilere hizmet sunan çoğu sürecin işinin 10 + dakikadan önce bitmeyeceğini gözönüne alarak eski günlük üzerinde işlem + yapmaya başlamak için 15 dakika beklenebilir.

+ +
+

Bir yeniden başlatma isteğinde, yapılandırma dosyalarında bir hata + olmadığından emin olmak için önce bir sözdizimi denetimi yapılır. Eğer + yapılandırma dosyalarınızda bir hata varsa bu sözdizimi hatasıyla ilgili + bir hata iletisi alırsınız ve sunucu yeniden başlamayı reddeder. Bu + yolla, bir hata sonucu sunucunun çökerek yeniden başlamaması nedeniyle + işlevsiz bir sunucuyla başbaşa kalmanız önlenmiştir.

+ +

Ancak, bu hala sunucunuzun düzgünce yeniden başlatılmasını garanti + etmeyecektir. Yapılandırma dosyalarınızı sözdizimi denetiminin yanında + anlamlandırılması bakımından da sınamak için + httpd’nin root olmayan bir kullanıcı tarafından + çalıştırılmasını deneyebilirsiniz. Eğer yapılandırma dosyalarında bir + hata yoksa soketleri ve günlük dosyalarını açmaya çalışırken root + aidiyetinde çalışmadığından veya çalışmakta olan asıl sunucu bu portları + zaten dinlediğinden başarısız olacaktır. Eğer başka bir sebeple + başarısız olursa olası sebep bir yapılandırma dosyası hatasıdır ve asıl + sunucuya ‘nazikçe yeniden başla’ komutunu vermeden önce bu hatayı + düzeltmeniz gerekir.

+
top
+
+

Hemen Yeniden Başlat

+ +
Sinyal: HUP
+
apachectl -k restart
+
+ +

Ana sürece HUP veya restart sinyalinin + gönderilmesi tüm çocukların TERM sinyali gönderilmiş gibi + öldürülmesine sebep olur fakat ana sürecin çıkmasını sağlamaz. + Ana süreç yapılandırma dosyalarını yeniden okur ve günlük kayıt + dosyalarını yeniden açar. Bunların ardından isteklere yanıt verecek yeni + kuşak çocukları oluşturmaya başlar.

+ +

mod_status kullanıcıları bir HUP sinyalı + gönderildiğinde sunucu istatistiklerinin sıfırlandığı konusunda + uyarılırlar.

+ +
‘Nazikçe yeniden başlat’ komutundaki gibi yeniden başlatma öncesi + bir sözdizimi denetimi yapılır. Eğer yapılandırma dosyalarınızda + sözdizimi hatası varsa yeniden başlatma işlemi gerçekleşmez ve sözdizimi + hatalarıyla ilgili bildirim alırsınız.
+
top
+
+

Nazikçe Durdur

+ +
Sinyal: WINCH
+
apachectl -k graceful-stop
+
+ +

Ana sürecin WINCH veya graceful-stop + sinyalini alması, çocuklara ellerindeki mevcut işleri bitirdikten sonra + (veya sundukları bir şey yoksa hemen) çıkmalarının önerilmesine + sebep olur. Ana süreç bunun hemen ardından PidFile dosyasını siler ve port + dinlemeyi keser. Ana süreç çalışmaya ve isteklere yanıt vermekte olan + çocuk süreçleri izlemeye devam eder. Tüm çocuklar işlerini bitirip + çıktığında veya GracefulShutdownTimeout ile belirtilen + zaman aşımı dolduğunda ana süreç de kendini sonlandırır. Eğer zaman aşımı + devreye girmişse o an çalışmakta olan çocuk süreçlere TERM + sinyali gönderilerek hemen çıkmaları sağlanır.

+ +

Bir TERM sinyali ile "graceful" durumundaki tüm çocuklar + ve ana süreç hemen sonlandırılacaktır. Bununla birlikte, PidFile dosyası da silineceğinden, artık + apachectl veya httpd’yi bu sinyali göndermek + için kullanamayacaksınız.

+ +

graceful-stop sinyali, aynı anda, aynı yapılandırma + ile çok sayıda httpd kopyasının çalıştırılabilmesine + imkan verir. Bu, Apache nazikçe yükseltileceği zaman güçlü bir özellik + haline gelmekteyse de, bazı yapılandırmalarda yarış koşullarının + oluşmasına ve kısır çekişmelere (deadlock) sebep olabilir.

+ +

Sunucunun süreç kimliğini içeren kilit dosyaları (Mutex) ve Unix soket dosyaları + (ScriptSock) gibi dosyaların + disk üzerindeki mevcudiyetlerinin sorunsuz olarak devam ettiğinden emin + olunmaya çalışılmalıdır. Ayrıca, bir yapılandırma yönergesi, üçüncü + parti bir modül veya kalıcı CGI uygulamalarına ait disk kilit veya durum + dosyaları olabilir; httpd’nin birden fazla kopyasının + çalışması nedeniyle bu dosyaların da üzerine yazılmadığından emin + olunmaya çalışılmalıdır.

+ +

rotatelogs tarzı borulu günlükleme kullanımı gibi + durumlarda yarış koşullarının oluşması olasılığına karşı uyanık + olunmalıdır. Aynı günlük kayıt dosyalarını aynı anda döndürmeye çalışan + birden fazla rotatelogs kopyasının çalıştırılması + halinde bunların her biri diğerlerinin günlük kayıt dosyalarının kaybına + sebep olabilir.

+
+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + es  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3