From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/mpm.html.tr.utf8 | 210 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 210 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/mpm.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/mpm.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/mpm.html.tr.utf8 b/docs/manual/mpm.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..4a33558 --- /dev/null +++ b/docs/manual/mpm.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,210 @@ + + + + + +Çok Süreçlilik Modülleri (MPM’ler) - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

Çok Süreçlilik Modülleri (MPM’ler)

+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + es  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr  | + zh-cn 

+
+ +

Bu belgede Çok Süreçlilik Modülü denince ne anlaşıldığı ve bunların + Apache HTTP Sunucusu tarafından nasıl kullanıldıkları açıklanmıştır.

+
+ +
top
+
+

Giriş

+ +

Apache HTTP Sunucusu çok çeşitli platformlar üstünde farklı ortamlarda + çalışabilen güçlü ve esnek bir HTTP sunucusu olarak tasarlanmıştır. + Farklı platformlar ve farklı ortamlar çoğunlukla farklı özellikler veya + aynı özelliğin en yüksek verimlilikle gerçeklenmesi için farklı yöntemler + gerektirir. Apache httpd, geniş ortam çeşitliliğini daima modüler + tasarımı sayesinde uzlaştırmıştır. Bu tasarım, site yöneticilerine, + sunucularında bulunmasını istedikleri özellikleri derleme sırasında veya + çalışma anında gerekli modülleri yüklemek suretiyle seçebilme imkanı + verir.

+ +

Apache HTTP Sunucusu 2.0, bu modüler tasarımı sunucunun en temel + işlevlerine kadar indirmiştir. Sunucu, Çok Süreçlilik Modülleri adı + verilen ve makine üzerindeki ağ portlarının bağlanmasından, isteklerin + kabul edilmesinden ve bu istekleri yanıtlayacak çocuklara dağıtmaktan + sorumlu olan modüllerin seçimine imkan verecek bir yapılanma ile + gelir.

+ +

Sunucunun modüler tasarımının bu seviyede genişletilmesi iki önemli + yarar sağlar:

+ +
    +
  • Apache httpd geniş çeşitlilikteki işletim sistemlerini daha temiz ve + daha verimli bir şekilde destekleyebilmektedir. Özellikle, + mpm_winnt modülü, Apache httpd 1.3’te kullanılan POSIX + katmanının yerine işletim sistemine özgü özellikleri + kullanabildiğinden, Apache HTTP Sunucusunun Windows sürümü artık çok + daha verimli bir duruma gelmiştir. Aynı fayda özelleştirilmiş MPM’lerle + diğer işletim sistemlerine de sağlanmıştır.
  • + +
  • Sunucu, belli bir sitenin ihtiyaçlarına uygun olarak daha iyi + kişiselleştirilebilmektedir. Örneğin, eski yazılım ile uyumluluk ve + kararlılığa önem veren siteler prefork modülünü + kullanabilirken, daha geniş ölçeklenebilirlik gerektiren siteler + worker veya event gibi evreli MPM + modüllerinden birini seçebilmektedir.
  • +
+ +

Kullanıcı açısından MPM’lerin diğer Apache httpd modüllerinden görünüşte + bir farkı yoktur. Asıl fark sunucuya yüklenebilecek azami MPM modülü + sayısının bir ve yalnız bir olarak sınırlanmış olmasıdır. Mevcut MPM + modülleri modül dizini sayfasında listelenmiştir.

+ +
top
+
+

Öntanımlı MPM’ler

+ +

Aşağıdaki tabloda çeşitli işletim sistemlerinde öntanımlı olan MPM’ler + listelenmiştir. Derleme sırasında başka bir seçim yapmadığınız takdirde + bu işletim sistemlerinde bu MPM’ler seçilmiş olacaktır.

+ + + + + +
Netwarempm_netware
OS/2mpmt_os2
UnixPlatformun yapabildiklerine bağlı olarak, + prefork, worker veya + event
Windowsmpm_winnt
+ +

'Unix' burada Unix benzeri işletim sistemleri anlamında + kullanılmıştır (örn, Linux, BSD, Solaris, Mac OS X, vb.

+ +

Unix durumunda, hangi MPM'nin kurulacağı kararı şu 2 soruya verilecek + yanıta bağlıdır:

+

1. Sistem evreleri destekliyor mu?

+

2. Sistem evreleri "thread-safe polling" anlamında destekliyor mu + (özellikle kqueue ve epoll işlevlerini)?

+ +

Her iki soruya da verilen yanıt 'evet' ise, öntanımlı MPM'niz + event modülüdür.

+ +

Birincinin yanıtı 'evet' ikincinin 'hayır' ise öntanımlı MPM'niz + worker modülüdür.

+ +

Yanıtların her ikisi de 'hayır' ise öntanımlı MPM'niz + prefork modülüdür.

+ +

Uygulamada, günümüzdeki işletim sistemlerinin tümü bu iki özelliği + desteklediğinden öntanımlı MPM'niz hemen hemen daima + event modülü olacaktır.

+ +
top
+
+

Bir MPM'i bir duruk modül olarak derlemek

+ +

MPM'ler tüm platformlarda duruk (static) modüller olarak derlenebilir. + Derleme sırasında tek bir modül seçilir ve sunucu ile ilintilenir. MPM + değiştirilmek istenirse sunucunun yeniden derlenmesi gerekir.

+ +

Öntanımlı MPM seçimin değiştirmek için configure + betiğinin --with-mpm=AD seçeneği kullanılır. + Buradaki AD istenen MPM'in ismidir.

+ +

Sunucu bir kere derlendi mi, hangi MPM'in seçilmiş olduğunu + ./httpd -l komutuyla öğrenebilirsiniz. Bu komut, içerilen + MPM dahil, sunucu içinde derlenmiş bütüm modülleri listeler.

+ +
top
+
+

Bir MPM'i bir DSO modülü olarak derlemek

+ +

Unix ve benzeri platformlarda, MPM'ler DSO modülleri olarak derlenebilir + ve diğer DSO modülleri gibi sunucuya devingen olarak yüklenebilir. DSO + modülü olarak derlenen MPM'ler, sunucunun yeniden derlenmesini + gerektirmeden LoadModule yönergesi + güncellenerek değiştirilebilir.

+ +
LoadModule mpm_prefork_module modules/mod_mpm_prefork.so
+ + +

LoadModule yönergesini birden + fazla MPM için kullanmak sunucunun başlatılması sırasında aşağıdaki + hatanın oluşmasına sebep olur.

+ +

AH00534: httpd: Configuration error: More than one MPM + loaded.

+ +

Bu özellik configure betiğinin + --enable-mpms-shared seçeneği ile etkinleştirilebilir. + all değeri belirtilerek platform için + kullanılabilen tüm modüller kurulur. İstenirse, değer olarak bir MPM + listesi de belirtilebilir.

+ +

Özdevinimli olarak seçilerek veya configure betiğine + --with-mpm seçeneğiyle belirtilerek seçilen öntanımlı MPM + üretilen sunucu yapılandırma dosyasıyla yüklenir. Farklı bir MPM seçmek + için MPM'i LoadModule yönergesinde + belirtin.

+ +
+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + es  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr  | + zh-cn 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3