From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/bind.html.tr.utf8 | 244 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 244 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/bind.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/bind.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/bind.html.tr.utf8 b/docs/manual/bind.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..ab535ae --- /dev/null +++ b/docs/manual/bind.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,244 @@ + + + + + +Adresleri ve Portları Dinleme - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

Adresleri ve Portları Dinleme

+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
+ +

Apache HTTPD sunucusunun belli adresleri ve portları dinlemek üzere + yapılandırılması.

+
+ +
top
+
+

Genel Bakış

+ + + + + +

httpd başlatıldığında yerel makinedeki bazı adres ve portları kendine + bağlar ve gelecek istekleri bekler. Öntanımlı olarak makine üzerindeki + tüm adresleri dinler. Bununla birlikte, belli portları veya sadece + seçilmiş bazı adresleri ya da her ikisini de dinlemesi için bunun + belirtilmesi gerekebilir. Bu çoğunlukla, httpd’nin farklı IP + adreslerine, konak isimlerine ve portlarına nasıl yanıt vereceğinin + belirlendiği sanal konak özelliği ile birlikte + yürür.

+ +

Listen yönergesi sunucuya + gelen istekleri sadece belli port(lar)dan veya belli adres ve port + birleşimlerinden kabul etmesini söyler. Listen yönergesinde sadece port + numarası belirtilmişse sunucu tüm arabirimlerin belirtilen portunu + dinleyecektir. Portla birlikte bir IP adresi de belirtilmişse sunucu + belirtilen portu ve arabirimi dinleyecektir. Çok sayıda adres ve portu + dinlemek için çok sayıda Listen yönergesi kullanılabilir. Sunucu + böyle bir durumda belirtilen bütün adres ve portlardan gelen isteklere + yanıt verecektir.

+ +

Örneğin, sunucunun hem 80 portundan hem de 8000 portundan gelen + bağlantıları kabul etmesini sağlamak için,

+ +
Listen 80
+Listen 8000
+
+ +

yapılandırmasını kullanabilirsiniz. Sunucunun 80 portuna gelen + bağlantıları bir arabirimden 8000 portuna gelenleri ise başka bir + arabirimden kabul etmesini sağlamak için ise,

+ +
Listen 192.0.2.1:80
+Listen 192.0.2.5:8000
+
+ +

yapılandırmasını kullanabilirsiniz. IPv6 adresleri aşağıdaki örnekteki + gibi köşeli ayraçlar içine alınarak belirtilmelidir:

+ +
Listen [2001:db8::a00:20ff:fea7:ccea]:80
+
+ +
+

Bir Listen yönergesinin + aynısının tekrarı sunucunun başlatılmasını engelleyen ölümcül bir hatayla + sonuçlanacaktır.

+ +

+ (48)Address already in use: make_sock: could not bind to address [::]:80 +

+ +

Sorun giderme ile ilgili ipuçları için + wiki + belgesine bakınız.

+
+ +
top
+
+

Dinleme yapılandırmasının yeniden başlatırken değiştirilmesi

+ + +

httpd yeniden başlatılırken, + Listen yönergelerindeki + değişiklikler için özel değerlendirmeler yapılmalıdır. Yeniden başlatma + sırasında, httpd, yeni bağlanma çabalarında "Connection refused" (bağlantı + reddedildi) hatasından kaçınmak için [özgün yapılandırmadaki gibi] portları + bağlı tutar. Bu bakımdan, Listen + yönergelerinden yapılan değişiklikler yenden başlatılrken yapılandırmanın + başarısız olmasına ve sunucunun sonlanmasına sebep olur.

+ +

Örneğin:

+ +
Listen 127.0.0.1:80
+
+ +

yapılandırmasını aşağıdakiyle değiştirmek yenden başlatma sırasında + sucunun hta verip sonlanmasına sebep olur. Çünkü, tüm adreslerden 80 porta + bağlanmak sadece 127.0.0.1 adresine bağlanmakla çelişir.

+ +
Listen 80
+
+ +

Böyle değişikliklerin etkili olabilmesi için sunucu önce durdurulmalı + sonra başlatımalıdır (restart yerine stop ve start kullanılmalıdır).

+ +
top
+
+

IPv6 Adreslerin Durumu

+ + +

IPv6’yı gerçekleyen platformların sayısı giderek artmaktadır. Bu + platformların çoğunda APR, httpd’nin IPv6 + soketleri ayırmasını mümkün kılarak IPv6’yı desteklemekte ve IPv6 + üzerinden gönderilmiş istekleri elde etmektedir.

+ +

httpd yöneticilerinin kafasını karıştırıran tek şey IPv6 soketlerin + hem IPv4 hem de IPv6 bağlantılarını kabul edip etmeyeceğidir. IPv4 + bağlantılarını kabul eden IPv6 soketleri IPv4 eşlemli IPv6 adresleri + kullanırlar. Bu çoğu sistemde öntanımlı olarak böyleyken, FreeBSD, + NetBSD ve OpenBSD’de sistem geneline uygulanan kurallar gereğince + öntanımlı olarak buna izin verilmez; bu sistemlerde özel bir + configure parametresi ile httpd’nin + davranışı değiştirilebilir.

+ +

Diğer taraftan, Linux ve Tru64 gibi bazı platformlarda hem IPv4 hem de + IPv6 adresleri kabul etmenin tek yolu eşlemli adresler + kullanmaktır. httpd’nin IPv4 ve IPv6 adresleri, IPv4 eşlemli + IPv6 adreslerin kullanımını gerektiren en az sayıda soketle kabul etmesini + istiyorsanız, configure betiğine + --enable-v4-mapped seçeneğini belirtiniz.

+ +

--enable-v4-mapped seçeneği, FreeBSD, NetBSD ve OpenBSD + hariç tüm platformlarda öntanımlıdır. Muhtemelen siz de + httpd’nin böyle derlenmesini isterdiniz.

+ +

Platformunuzun ve APR’nin neyi desteklediğine bakmaksızın + httpd’nin sadece IPv4 adresleri kabul etmesini istiyorsanız, + tüm Listen yönergelerinde + örnekteki gibi IPv4 adresleri belirtiniz:

+ +
Listen 0.0.0.0:80
+Listen 192.0.2.1:80
+
+ +

Platformunuz IPv4 ve IPv6 adresleri ayrı soketlerden kabul ediyorsa ve + httpd’nin de buna uygun davranmasını (yani IPv4 eşlemli IPv6 + adreslerin iptalini) istiyorsanız configure + betiğine --disable-v4-mapped seçeneğini belirtiniz. Bu + seçenek FreeBSD, NetBSD ve OpenBSD’de öntanımlıdır.

+
top
+
+

Protokolü Listen ile Belirtme

+ +

Listen yönergesinin isteğe + bağlı ikinci değiştirgesi protokol çoğu yapılandırmada gerekli + olmaz. Belirtilmediği takdirde, https için 443, + http için ise diğer bütün portlar öntanımlıdır. Protokol, + isteğin hangi modül tarafından işleneceğini ve AcceptFilter yönergesi ile uygulanacak + protokole özgü en iyilemeleri belirlemekte kullanılır.

+ +

Sadece standartdışı bir port kullanmak isterseniz protokolü belirtmeniz + gerekir. Örneğin, birhttps sitesini port 8443 üzerinde + çalıştırmak isterseniz:

+ +
Listen 192.170.2.1:8443 https
+
+
top
+
+

Sanal Konaklarla Nasıl Çalışır?

+ + +

Listen yönergesi sanal + konaklar için gerçeklenmemiştir; sadece ana sunucuya hangi adresleri ve + portları dinleyeceğini söyler. Hiç <VirtualHost> yönergesi kullanılmamışsa sunucu + kabul edilen tüm isteklere aynı şekilde davranacaktır. Eğer bir veya + daha fazla adres ve port için farklı bir davranış belirtmek + istiyorsanız <VirtualHost> kullanabilirsiniz. Bir sanal + konağı gerçeklemek için önce sunucunun sanal konak için kullanacağı + adres ve portu dinleyeceğini belirtmek gerekir. Bundan sonra bu sanal + konağın davranışını ayarlamak üzere belirtilen adres ve port için bir + <VirtualHost> bölümü + oluşturulmalıdır. Yalnız dikkat edin, eğer <VirtualHost> için belirtilen adres ve port + sunucu tarafından dinlenmiyorsa ona erişemezsiniz.

+
+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3