From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/custom-error.html.tr.utf8 | 233 ++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 233 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/custom-error.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/custom-error.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/custom-error.html.tr.utf8 b/docs/manual/custom-error.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..e73afd3 --- /dev/null +++ b/docs/manual/custom-error.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,233 @@ + + + + + +Hata Yanıtlarının Kişiselleştirilmesi - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

Hata Yanıtlarının Kişiselleştirilmesi

+
+

Mevcut Diller:  en  | + es  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
+ + +

Apache HTTP Sunucusu 4xx veya 5xx HTTP durum kodları ile ilgili + olaylarda soysal hata yanıtları üretse de bu yanıtlar site + kullanıcılarına aşırı sade, bilgi vermez ve hatta korkutucu gelebilir. + Daha dostça yazılmış, İngilizce değil de kendi dilinizde ve belki + sayfalarınızın yerleşimine uygun daha hoş satırlarda özel hata yanıtları + üretmek isteyebilirsiniz.

+ +

Kişiselleştirilmiş hata yanıtları, bir hata durumuna göre tasarlanmış + herhangi bir HTTP durum kodu (yani 4xx ve 5xx kodlarından biri) için + tanımlanabilir.

+ +

Ek olarak bir değer kümesi de sağlanmıştır. Böylece hata belgeleri, Sunucu taraflı İçerik Yerleştirme kullanılarak + bu değişkenlerin değerlerine göre özelleştirilebilir. İsterseniz bunun + yerine bir CGI programı veya devingen bir eylemci (PHP, mod_perl, vs.) + kullanarak da bu değişkenlerin değerlerine göre hata sayfalarınızı + üretebilirsiniz.

+ +
+ +
top
+
+

Yapılandırma

+ +

Kişiselleştirilmiş hata belgeleri ErrorDocument yönergesi kullanılarak yapılandırılabilir. Bu + yönerge küresel bağlamda olabileceği gibi sanal konak ve dizin + bağlamlarında da kullanılabilir. AllowOverride yönergesine FileInfo + atanarak .htaccess dosyalarında da kullanılabilir.

+ +
ErrorDocument 500 "Pardon, galiba bizim betik hata verdi."
+ErrorDocument 500 /cgi-bin/hata-kurtarma
+ErrorDocument 500 http://error.example.com/server_error.html
+ErrorDocument 404 /ozuru_kabahatinden_buyuk/yok.html
+ErrorDocument 401 /Uyeler/NASIL_uye_olunur.html
+ + +

ErrorDocument yönergesinin sözdizimi:

+ +
ErrorDocument <3-rakamlı-kod> <eylem>
+ + +

eylem şunlardan biri olabilir:

+ +
    +
  1. Yönlendirmenin yapılacağı dahili adres (eylem bir "/" ile + başlıyorsa).
  2. +
  3. Yönlendirmenin yapılacağı harici adres (eylem geçerli bir + URL ise).
  4. +
  5. Gösterilecek metin (yukardakilerin hiçbiri yoksa). Birden fazla + sözcük içeriyorsa tırnak (") içine alınmalıdır.
  6. +
+ +

Yerel bir adrese yönlendirme yapılırken ek ortam değişkenleri de + atanarak yanıt daha da özelleştirilebilir. Bunlar harici URL'lere + gönderilmez.

+ +
top
+
+

Kullanılabilen Değişkenler

+ +

Hata durumunu açıklayacak veya hata günlüğüne daha açıkça + kaydedilebilecek bazı bilgilerin aktarılması koşuluyla, başka bir + adrese yönlendirme kullanışlı olabilir

+ +

Hata yönlendirmesi yapılırken bunu sağlamak için ek ortam değişkenleri + tanımlanır. Bu değişkenlerin isimleri, özgün istekle sağlanan + başlık isimlerinin önüne 'REDIRECT_' dizgesi getirilerek üretilir. + Böylece özgün istek bağlamından hata belgesi üretilebilir.

+ +

Örneğin, aşağıdaki gibi, daha yararlı olacak ek ortam değişkenleri + alabilirsiniz.

+ +

+ REDIRECT_HTTP_ACCEPT=*/*, image/gif, image/jpeg, image/png
+ REDIRECT_HTTP_USER_AGENT=Mozilla/5.0 Fedora/3.5.8-1.fc12 Firefox/3.5.8
+ REDIRECT_PATH=.:/bin:/usr/local/bin:/sbin
+ REDIRECT_QUERY_STRING=
+ REDIRECT_REMOTE_ADDR=121.345.78.123
+ REDIRECT_REMOTE_HOST=client.example.com
+ REDIRECT_SERVER_NAME=www.example.edu
+ REDIRECT_SERVER_PORT=80
+ REDIRECT_SERVER_SOFTWARE=Apache/2.2.15
+ REDIRECT_URL=/cgi-bin/buggy.pl +

+ +

REDIRECT_ ortam değişkenleri, yönlendirme öncesi varolan + ortam değişkenlerinden üretilir. Bunlar önlerine REDIRECT_ + getirilerek yeniden isimlendirilir. Örneğin, + HTTP_USER_AGENT değişkeni + REDIRECT_HTTP_USER_AGENT haline gelir.

+ +

REDIRECT_URL, REDIRECT_STATUS ve + REDIRECT_QUERY_STRING mutlaka atanır. Diğer başlıklarla + ilgili olanlar ise hata durumu öncesinde mevcut oldukları takdirde + üretilirler.

+ +

Eğer ErrorDocument hedefi bir + harici yönlendirme ise bunların hiçbiri + üretilmez (sunucunun bulunduğu konağı hedeflese bile http: + ile başlayan herşey harici yönlendirme sayılır).

+
top
+
+

Özel Hata Yanıtları

+ +

Hata yanıtınızı üretmek için sunucu taraflı içerik yerleştirme, bir + CGI betiği veya başka bir eylemciyi devingen eylemci olarak + kullanıyorsanız, bu yanıtı özelleştirmek için bu kullanıma özel + üretilmiş ortam değişkenlerini kullanmak isteyebilirsiniz.

+ +

ErrorDocument yönergesi bir CGI + betiğine bir yerel yönlendirme belirtiyorsa, hatanın kaynağı hakkında + istemciye bilgi vermek amacıyla betiğin çıktısında bir + "Status:" başlık alanına yer verilmelidir. Örneğin, bir + Perl betiği şunları içerebilirdi:

+ +
...
+print  "Content-type: text/html\n";
+printf "Status: %s durumu saptandı.\n", $ENV{"REDIRECT_STATUS"};
+...
+ + +

Eğer betik, 404 Not Found gibi, belli bir hata + durumunu ele almaya adanmışsa duruma özel kod ve hata metni + kullanılabilir.

+ +

Eğer yanıt, (istemci taraflı yönlendirme yapılırken) bir + Location: başlığı da içeriyorsa betiğin çıktıya uygun bir + Status: başlığı (302 Found) eklemesinin + gerekli oluşuna dikkat ediniz. Aksi takdirde, Location: + başlığı etkisiz olabilir.

+ +
top
+
+

Çok Dilli Özel Hata Belgeleri

+ +

Apache HTTP Sunucusunun kurulumunda, 16 dile çevrilmiş özel hata + iletileri belgeleri içeren bir dizin bulunmaktadır. Ayrıca, + conf/extra yaplandırma dizininde bu özelliği etkin kılmak + için yapılandırmaya dahil edilebilecek bir yapılandırma dosyası + vardır.

+ +

Sunucu yapılandırma dosyanızda şöyle satırlar görebilirsiniz:

+ +
# Multi-language error messages
+#Include conf/extra/httpd-multilang-errordoc.conf
+ + +

Bu Include satırını açıklama olmaktan çıkarırsanız + bu özelliği etkinleştirmiş olursunuz. Böylece, istemcinin tarayıcısında + belirtilmiş dil tercihine uygun dil uzlaşımlı hata iletileri + sağlanır.

+ +

Ek olarak, bu belgeler çeşitli REDIRECT_ değişkenleri + içerir. Böylece, son kullanıcıya neler olduğu ve şimdi ne yapması + beklendiği hakkında ek bilgiler sağlanabilir.

+ +

Bu belgeleri istediğiniz kadar özelleştirebilir, kullanıcıya siteniz + hakkında ve orada bulabilecekleri şeylere dair faydalı bilgiler de + sağlayabilirsiniz.

+ +

Bu özelliği kullanmak için mod_include ve + mod_negotiation etkin kılınmalıdır.

+ +
+
+

Mevcut Diller:  en  | + es  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3