From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/invoking.html.tr.utf8 | 172 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 172 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/invoking.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/invoking.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/invoking.html.tr.utf8 b/docs/manual/invoking.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..ce25991 --- /dev/null +++ b/docs/manual/invoking.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,172 @@ + + + + + +Apache HTTPd’nin başlatılması - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

Apache HTTPd’nin başlatılması

+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + es  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
+ +

Apache normal olarak, Windows'ta bir hizmet olarak çalışır. Ayrıntılı + bilgi için Apache HTTPD’nin bir + hizmet olarak çalıştırılması bölümüne bakınız.

+ +

Unix’te ise artalanda isteklere yanıt vermek için sürekli çalışan bir + artalan sürecidir. Bu belgede httpd’nin nasıl + çalıştırılacağı açıklanmaktadır.

+
+ +
top
+
+

Apache Nasıl Başlatılır?

+ +

Yapılandırma dosyasında Listen yönergesi ile öntanımlı olan port + 80 (veya 1024’ten küçük herhangi bir port) belirtilmişse Apache HTTP + Sunucusunu başlatmak için root yetkileri gerekecektir. Sunucu başlatılıp + günlük dosyalarını açmak gibi bazı ön hazırlık etkinliklerinde + bulunduktan sonra istemcilerden gelen istekleri dinlemek ve yanıt vermek + için çeşitli çocuk süreçler başlatır. Ana + httpd süreci root kullanıcısının aidiyetinde + çalışmasını sürdürürken çocuk süreçler daha az yetkili bir kullanıcının + aidiyetinde çalışır. Bu işlem seçilen Çok Süreçlilik + Modülü tarafından denetlenir.

+ +

httpd’yi çalıştırmak için önerilen yöntem + apachectl betiğini kullanmaktır. Bu betik, + httpd’nin bazı işletim sistemlerinde işlevini + gerektiği gibi yerine getirebilmesi için gereken belli ortam + değişkenlerini ayarlar ve httpd’yi çalıştırır. + apachectl, komut satırı argümanlarını + httpd’ye aktarabildiğinden gerekli + httpd seçenekleri apachectl + betiğine komut satırı seçenekleri olarak belirtilebilir. Ayrıca, + apachectl betiğinin içeriğini doğrudan düzenlemek + suretiyle betiğin başlangıç satırlarındaki HTTPD + değişkenine httpd çalıştırılabilir dosyasının doğru + yerini ve daima mevcut olmasını istediğiniz komut satırı + seçeneklerini belirtebilirsiniz.

+ +

httpd çalıştırıldığında yaptığı ilk şey yapılandırma dosyası + httpd.conf’u bulup okumaktır. Bu dosyanın yeri derleme + sırasında belirtilmekteyse de -f komut satırı seçeneği + kullanılarak çalıştırma sırasında belirtmek de mümkündür:

+ +

/usr/local/apache2/bin/apachectl -f + /usr/local/apache2/conf/httpd.conf

+ +

Başlatma sırasında herşey yolunda giderse sunucu kendini uçbirimden + ayıracak ve hemen ardından uçbirim, komut istemine düşecektir. Bu, + sunucunun etkin ve çalışmakta olduğunu gösterir. Artık tarayıcınızı + kullanarak sunucuya bağlanabilir ve DocumentRoot dizinindeki deneme sayfasını + görebilirsiniz.

+
top
+
+

Başlatma Sırasındaki Hatalar

+ +

Apache başlatma sırasında ölümcül bir sorunla karşılaşacak olursa + çıkmadan önce sorunu açıklayan bir iletiyi konsola veya ErrorLog yönergesi ile belirtilen hata + günlüğüne yazacaktır. En çok karşılaşılan hata iletilerinden biri + "Unable to bind to Port ..." dizgesidir. Bu iletiye + genellikle şu iki durumdan biri sebep olur:

+ +
    +
  • Sunucunun, root yetkileri gerektiren bir portu kullanmak üzere root + kullanıcısı tarafından çalıştırılmamış olması.
  • + +
  • Aynı portu kullanan başka bir Apache Sunucusunun veya başka bir HTTP + sunucusunun zaten çalışmakta oluşu.
  • +
+ +

Bu ve diğer sorun çözme talimatları için Apache SSS’sini inceleyiniz.

+
top
+
+

Sistem Açılışında Başlatma

+ +

Sunucunuzun sistem yeniden başlatıldıktan sonra çalışmasına devam + etmesini istiyorsanız sistem başlatma betiklerinize (genellikle ya + rc.local dosyasıdır ya da bir rc.N dizininde + bir dosyadır) apachectl betiği için bir çağrı + eklemelisiniz. Bu, Apache sunucunuzu root yetkileriyle başlatacaktır. + Bunu yapmadan önce sunucunuzun güvenlik ve erişim kısıtlamaları + bakımından gerektiği gibi yapılandırıldığından emin olunuz.

+ +

apachectl betiği, bir standart SysV init betiği gibi + davranacak şekilde tasarlanmıştır. start, + restart ve stop argümanlarını kabul edebilir + ve bunları httpd’ye uygun sinyallere dönüştürebilir. + Bu bakımdan, çoğunlukla uygun init dizinlerinden birine + apachectl betiği için basitçe bir bağ + yerleştirebilirsiniz. Fakat bunu yapmadan önce betiğin sisteminizin + gereklerini yerine getirdiğinden emin olunuz.

+
top
+
+

Ek Bilgiler

+ +

httpd, apachectl ve sunucuyla + gelen diğer destek programlarının komut satırı seçenekleri hakkında ek + bilgi Sunucu ve Destek Programları sayfasında + bulunabilir. Ayrıca, Apache dağıtımında bulunan tüm modüller ve bunlarla sağlanan yönergeler hakkında da belgeler + vardır.

+
+
+

Mevcut Diller:  de  | + en  | + es  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3