From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/mod/mod_alias.html.tr.utf8 | 622 +++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 622 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/mod/mod_alias.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/mod/mod_alias.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/mod/mod_alias.html.tr.utf8 b/docs/manual/mod/mod_alias.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..a4bf6aa --- /dev/null +++ b/docs/manual/mod/mod_alias.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,622 @@ + + + + + +mod_alias - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + + +
<-
+ +
+

Apache Modülü mod_alias

+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
+ + + +
Açıklama:Belge ağacının parçalarının dosya sisteminin parçalarıyla +eşlenmesini sağlar ve URL yönlendirmesi yapar.
Durum:Temel
Modül Betimleyici:alias_module
Kaynak Dosyası:mod_alias.c
+

Özet

+ +

Bu modülde bulunan yönergeler sunucuya istek olarak gelen URL’lerin + denetlenmesini ve değiştirilmesini mümkün kılar. Alias ve ScriptAlias yönergeleri URL’lerin dosya sisteminin + dizinlerine eşlenmesini sağlar. Böylece, kök dizini DocumentRoot ile belirtilen site belge ağacı + altında bulunmayan içeriğe erişmek mümkün olur. ScriptAlias yönergesi buna ek olarak + hedef dizini sadece CGI betiklerini içeren dizin olarak imler.

+ +

Redirect yönergesi, + farklı bir URL ile yeni bir istek yapmaları için istemcileri + yönlendirmekte kullanılır. Çoğunlukla özkaynak başka bir yere + taşındığında kullanılır.

+ +

Alias, + ScriptAlias ve + Redirect yönergeleri + <Location> + veya <LocationMatch> + bölümleri içinde kullanıldığında hedef yolu veya URL'yi betimlemek için + ifade sözdizimi kullanılabilir. +

+ +

mod_alias modülü basit URL değiştirme görevlerini + yerine getirmek için tasarlanmıştır. Sorgu dizgelerini işleme sokmak + gibi daha karmaşık görevler için mod_rewrite modülü ile + sağlanan araçlar kullanılır.

+ +
+ +
top
+
+

İşlem Sırası

+ +

Farklı bağlamlarda bulunan Alias ve Redirect + yönergeleri standart katıştırma + kuralları ile ilgili diğer yönergeler gibi işleme sokulur. Fakat + aynı bağlam dahilinde (örneğin, aynı <VirtualHost> bölümünde) çok fazla Alias ve Redirect varsa bunlar belli bir + sıraya göre işleme sokulurlar.

+ +

İlk adımda, Alias’lardan önce + bütün Redirect yönergeleri + işleme sokulur. Bu bakımdan bir Redirect veya RedirectMatch ile eşleşen bir istek için + hiçbir Alias + uygulanmayacaktır. İkinci adımda yapılandırma dosyasında yer aldıkları + sıraya göre Redirect ve + Alias yönergeleri işleme + sokulurlar, dolayısıyla ilk eşleşme öncelikli olmuş olur.

+ +

İlk eşleşmenin öncelikli olması sebebiyle, bu yönergelerin birden + fazlası aynı alt yola uygulandığı takdirde, tüm yönergelerin etkili + olabilmesi için en uzun yolu sıralamada en öne almalısınız. Örneğin + aşağıdaki yapılandırma beklendiği gibi çalışacaktır:

+ +
Alias "/foo/bar" "/baz"
+Alias "/foo" "/gaq"
+ + +

Ama yukarıdaki iki satır ters sırada yerleştirilmiş olsaydı, + /foo rumuzu daima /foo/bar rumuzundan önce + eşleşecek, dolayısıyla ikinci yönerge yok sayılacaktı.

+ +

Alias, + ScriptAlias ve + Redirect yönergeleri + <Location> + veya <LocationMatch> + bölümleri içinde kullanıldığında bu yönergeler küresel olarak tanımlı + Alias, + ScriptAlias ve + Redirect yönergelerinden öncelikli olur. +

+
+
top
+

Alias Yönergesi

+ + + + + + +
Açıklama:URL’leri dosya sistemi konumlarıyla eşler.
Sözdizimi:Alias [URL-yolu] dosya-yolu | +dizin-yolu
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak, dizin
Durum:Temel
Modül:mod_alias
+ +

Alias yönergesi, belgelerin DocumentRoot dizininden farklı bir yerde + saklanmasını mümkün kılar. URL-yolu ile başlayan + URL’ler (% imlemesi çözüldükten sonra) dizin-yolu + ile başlayan yerel dosyalarla eşlenir. URL-yolu, + harf büyüklüğüne duyarsız sistemlerde bile harf büyüklüğüne + duyarlıdır.

+ +
Alias "/image" "/ftp/pub/image"
+ + +

http://example.com/image/foo.gif şeklinde bir istek, + sunucunun /ftp/pub/image/foo.gif dosyasıyla yanıt vermesine + sebep olurdu. Sadece tam yol parçaları eşleştirilir; bu bakımdan + yukarıdaki Alias yapılandırması + http://example.com/imagefoo.gif ile eşleşmez. Düzenli + ifadelerin kullanıldığı daha karmaşık eşleşmeler için AliasMatch yönergesine bakınız.

+ +

URL-yolu’nu bir / ile + sonlandırırsanız Alias yönergesini yorumlarken + sunucunun da sona bir / ekleyeceğine dikkat ediniz. Yani, + eğer

+ +
Alias "/icons/" "/usr/local/apache/icons/"
+ + +

diye bir tanım yaparsanız sona bir / ekleme ihtiyacından dolayı + /icons URL’si için bir Alias + kullanılmayacaktır.

+ +

Alias hedefleri için ek <Directory> bölümleri + belirtmeniz gerekebileceğine dikkat ediniz. <Directory> bölümlerinden önce yer alan + Alias yönergelerine özellikle bakılır, + dolayısıyla sadece Alias hedefleri etkilenir. + (Bununla birlikte, Alias yönergelerinden önce + işleme sokulan <Location> bölümlerinin uygulanacağına dikkat + ediniz.)

+ +

Özellikle, DocumentRoot dışında + bir dizine bir Alias oluşturuyorsanız hedef + dizine doğrudan erişim izni vermeniz gerekebilir.

+ +
Alias "/image" "/ftp/pub/image"
+<Directory "/ftp/pub/image">
+    Require all granted
+</Directory>
+ + +

URL-yolu değiştirgesindeki bölü çizgilerinin sayısı istek + URL-yolundakiler kadardır.

+ +

Eğer Alias yönergesi + <Location> + veya <LocationMatch> + bölümleri içinde kullanılırsa URL-yolu yoksayılır ve dosya-yolu + ifade sözdizimi kullanılarak yorumlanır.
+ Bu sözdizimi Apache 2.4.19 ve sonrasında kulanılabilir.

+ +
<Location "/image">
+    Alias "/ftp/pub/image"
+</Location>
+<LocationMatch "/error/(?<NUMBER>[0-9]+)">
+    Alias "/usr/local/apache/errors/%{env:MATCH_NUMBER}.html"
+</LocationMatch>
+ + + +
+
top
+

AliasMatch Yönergesi

+ + + + + + +
Açıklama:URL’leri dosya sistemi konumlarıyla düzenli ifadeleri kullanarak +eşler.
Sözdizimi:AliasMatch "düzenli-ifade" +"dosya-yolu|dizin-yolu"
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak
Durum:Temel
Modül:mod_alias
+

Bu yönerge URL-yolu ile eşleşmek üzere bir + düzenli ifade kabul etmesi dışında + Alias yönergesine eşdeğerdir. + Belirtilen düzenli ifade URL-yolu ile eşleşiyorsa + sunucu parantezli eşleşmeleri belirtilen dizgede kullanarak dosya yolunu + elde eder. Örneğin, /icons dizinini etkinleştirmek için şu + yazılabilir:

+ +
AliasMatch "^/icons(.*)" "/usr/local/apache/icons$1"
+ + +

Düzenli ifadelerin tamamı + kullanılabilmektedir. Örneğin, URL-yolu ile harf + büyüklüğüne duyarsız eşleşmeler sağlayacak takma adlar + kullanılabilir:

+ +
AliasMatch "(?i)^/image(.*)" "/ftp/pub/image$1"
+ + +

Alias + ve AliasMatch yönergeleri + arasındaki başlıca fark Alias + yönergesinin, URI'nin ek parçasını, eşleşen parçayı geçip sağ tarafta + dosya yolunun ucuna kendiliğinden kopyalamasıdır. AliasMatch bunu böyle yapmaz. Yani hemen + her durumda, düzenli ifadenin istenen URI'nin tamamıyla baştan sona + eşleşmesi ve yer değiştirmeyi sağ tarafta yapması istenir.

+ +

Başka bir deyişle, basitçe + Alias yerine + AliasMatch yazmakla aynı etkiyi + alamazsınız. En azından düzenli ifadenin başına bir ^ ve + sonuna bir (.*)$, ikinci değiştirgenin sonuna da bir + $1 eklemeniz gerekir.

+ +

Örneğin aşağıdakini AliasMatch ile değiştirmek isteyelim:

+ +
Alias "/image/" "/ftp/pub/image/"
+ + +

Bu eşdeğer DEĞİLdir - bunu yapmayın! Bu herhangi bir yerinde /image/ + dizgesi bulunan tüm istekleri /ftp/pub/image/ altına gönderecektir:

+ +
AliasMatch "/image/" "/ftp/pub/image/"
+ + +

Aynı etkiyi elde etmek için bu gerekiyor:

+ +
AliasMatch "^/image/(.*)$" "/ftp/pub/image/$1"
+ + +

Şüphesiz, Alias yönergesini + çalıştığı yerde AliasMatch + kullanmanın hiç gereği yoktur. AliasMatch daha karmaşık şeyler yapmamızı sağlar. Örneğin + farklı dosya çeşitlerini farklı dizinlerden sunmak isteyelim:

+ +
AliasMatch "^/image/(.*)\.jpg$" "/files/jpg.images/$1.jpg"
+AliasMatch "^/image/(.*)\.gif$" "/files/gif.images/$1.gif"
+ + +

İstek URL'sinin başındaki bölü çizgileri, bu modüldeki yönergeler istek + URL-yolu ile eşleştirilmeye çalışılmadan önce sunucu tarafından + yokedilir. +

+ + +
+
top
+

Redirect Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:İstemciyi, bir yönlendirme isteği döndürerek farklı bir URL’ye +yönlendirir.
Sözdizimi:Redirect [durum] [URL-yolu] +URL
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak, dizin, .htaccess
Geçersizleştirme:FileInfo
Durum:Temel
Modül:mod_alias
+

Redirect yönergesi istemciye bir yönlendirme + isteği döndürerek eski URL’yi yenisiyle eşler.

+ +

Eski URL-yolu bir bölü çizgisi ile başlar ve harf + büyüklüğüne duyarlıdır (% imlemesi çözüldükten sonra). + URL-yolu olarak göreli yollara izin verilmez.

+ +

URL ise ya bir şema ve konak ismi ile başlayan + bir mutlak URL ya da bir bölü çizgisi ile başlayan bir URL yolu olabilir. + İkinci durumda URL yolunun başına geçerli sunucu ismi ve şemayı sunucu + ekler.

+ +

URL-yolu ile başlayan istekler istemciye hedef + URL konumuna bir yönlendirme isteği olarak + dönecektir. URL-yolu’nun devamı niteliğindeki ek + yol hedef URL’ye eklenir.

+ +
# Farklı bir konaktaki bir URL'ye yönlendirme
+Redirect "/hizmet" "http://iki.example.com/hizmet"
+
+# Aynı konak üzerinde yönlendirme
+Redirect "/bir" "/iki"
+ + +

İstemcinin yaptığı http://example.com/hizmet/fesmekan.txt + isteğine karşılık istemciye isteği + http://iki.example.com/hizmet/fesmekan.txt olarak yapması + söylenecektir. Bu GET isteklerinde de geçerlidir. Örneğin, + http://example.com/hizmet/foo.pl?q=23&a=42 isteği + http://iki.example.com/hizmet/foo.pl?q=23&a=42 adresine + yönlendirilir. POST'ların iptal edileceğini unutmayın.
+ Sadece tam yol parçaları eşleştirilir, bu nedenle + http://example.com/hizmetfesmekan.txt isteği yukarıdaki + yönlendirme ile eşleşmeyecektir. İfade + sözdizimi kullanılan daha karmaşık eşleşmeler için URL-yolu seçeneği + aşağıda açıklandığı gibi yoksayılır. Düzenli ifadelerin kullanıldığı daha + karmaşık eşleşmeler için RedirectMatch + yönergesine de bakınız.

+ + +

Bilginize

+

Yapılandırma dosyasında yer alış sırasına bakmaksızın + Redirect yönergeleri + Alias ve ScriptAlias + yönergelerinden önce ele alınır. <Location> bölümü içinde kullanılmış bir + Redirect yönergesi URL-yolu belirtilmiş + Redirect ve Alias + yönergelerine göre önceliklidir.

+ +

Herhangi bir durum belirtilmemişse "geçici" + yönlendirme (HTTP durum kodu: 302) yapılır. Bu, istemciye özkaynağın + geçici olarak başka yere taşındığını belirtir. Diğer HTTP durum + kodlarını döndürmek için kullanılabilecek durum + değerleri:

+ +
+
permanent
+
İstemciye özkaynağın kalıcı olarak taşındığını belirten kalıcı + yönlendirme durumu (301) döndürülür.
+ +
temp
+
İstemciye geçici yönlendirme durumu (302) döner. Bu öntanımlıdır. +
+ +
seeother
+
İstemciye özkaynağın yerine başka bir şey konduğunu belirten + "diğerine bak" durumu (303) döndürülür.
+ +
gone
+
İstemciye özkaynağın kalıcı olarak kaldırıldığını belirten "ölü + bağlantı" durumu (410) döner. Bu durumda URL + belirtilmez.
+
+ +

Diğer durum kodları için durum değiştirgesiyle + sayısal durum kodu belirtilir. Eğer durum 300 ile 399 arasındaysa bir + URL belirtmek gereklidir. Aksi takdirde, + URL bileşeni ihmal edilmelidir. Belirtilecek durum kodunun + geçerli bir HTTP Status kodu olmalı ve Apache HTTP Sunucusu kodu + bilmelidir (http_protocol.c dosyasında bulunan + send_error_response işlevine bakınız).

+ +
Redirect permanent "/bir" "http://example.com/iki"
+Redirect 30" "/yedi" http://example.com/baskabisey"
+ + +

Eğer Redirect yönergesi URL-yolu belirtilmemiş + bir <Location> + veya <LocationMatch> + bölümü içinde yer alıyorsa, URL seçeneği ifade + sözdizimi kullanılarak yorumlanır.
+ Bu sözdizimi Apache 2.4.19 ve sonrasında kullanılabilir.

+ +
<Location "/bir">
+    Redirect permanent "http://example.com/iki"
+</Location>
+<Location "/yedi">
+    Redirect 303 "http://example.com/baskabisey"
+</Location>
+<LocationMatch "/error/(?<NUMBER>[0-9]+)">
+    Redirect permanent "http://example.com/errors/%{env:MATCH_NUMBER}.html"
+</LocationMatch>
+ + + +
+
top
+

RedirectMatch Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Geçerli URL ile eşleşen bir düzenli ifadeye dayanarak bir harici +yönlendirme gönderir.
Sözdizimi:RedirectMatch [durum] düzenli-ifade +URL
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak, dizin, .htaccess
Geçersizleştirme:FileInfo
Durum:Temel
Modül:mod_alias
+

Bu yönerge URL-yolu ile eşleşmek üzere bir + düzenli ifade kabul etmesi dışında + Redirect yönergesine + eşdeğerdir. Belirtilen düzenli ifade URL-yolu ile + eşleşiyorsa sunucu parantezli eşleşmeleri belirtilen dizgede kullanarak + dosya yolunu elde eder. Örneğin, tüm GIF dosyası isteklerini başka bir + sunucudaki aynı isimli JPEG dosyalarına yönlendirmek için şu + yazılabilir:

+ +
RedirectMatch "(.*)\.gif$" "http://baska.example.com$1.jpg"
+ + +

Alias ve + AliasMatch arasındaki farklarla + ilgili hususlar Redirect ve + RedirectMatch arasındakilere de + uygulanır. Ayrıntılar için AliasMatch yönergesine bakınız.

+ + +
+
top
+

RedirectPermanent Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:İstemciyi, kalıcı bir yönlendirme isteği döndürerek farklı bir +URL’ye yönlendirir.
Sözdizimi:RedirectPermanent URL-yolu URL
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak, dizin, .htaccess
Geçersizleştirme:FileInfo
Durum:Temel
Modül:mod_alias
+

Bu yönerge istemciye daima kalıcı yönlendirme durumu (301) döndürür. + Yani, Redirect permanent ile aynı işi yapar.

+ +
+
top
+

RedirectTemp Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:İstemciyi, geçici bir yönlendirme isteği döndürerek farklı bir +URL’ye yönlendirir.
Sözdizimi:RedirectTemp URL-yolu URL
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak, dizin, .htaccess
Geçersizleştirme:FileInfo
Durum:Temel
Modül:mod_alias
+

Bu yönerge istemciye daima geçici yönlendirme durumu (302) döndürür. + Yani, Redirect temp ile aynı işi yapar.

+ +
+
top
+

ScriptAlias Yönergesi

+ + + + + + +
Açıklama:Bir URL’yi dosya sistemindeki bir yere eşler ve hedefi bir CGI betiği olarak çalıştırır.
Sözdizimi:ScriptAlias [URL-yolu] +dosya-yolu|dizin-yolu
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak, dizin
Durum:Temel
Modül:mod_alias
+

Hedef dizini, mod_cgi modülünün CGI betiği + yorumlayıcısı tarafından çalıştırılacak betikleri içeren dizin olarak + imlemesi dışında Alias + yönergesinin yaptığı işi yapar. URL-yolu ile + başlayan harf büyüklüğüne duyarlı URL’ler (% imlemesi çözüldükten + sonra), dosya sistemindeki bir tam yol olarak belirtilmiş + dizin-yolu ile başlayan betiklerle eşlenir.

+ +
ScriptAlias "/cgi-bin/" "/siteler/cgi-bin/"
+ + +

http://example.com/cgi-bin/foo şeklindeki bir istek + sunucunun /siteler/cgi-bin/foo betiğini çalıştırmasına sebep + olur. Bu yapılandırma aslında şuna eşdeğerdir:

+ +
Alias "/cgi-bin/" "/siteler/cgi-bin/"
+<Location "/cgi-bin">
+    SetHandler cgi-script
+    Options +ExecCGI
+</Location>
+ + +

ScriptAlias yönergesini bir betik veya eylemci + ile birlikte de kullanabilirsiniz. Örnek:

+ +
ScriptAlias "/cgi-bin/" "/siteler/cgi-handler.pl"
+ + +

Bu senaryoda /cgi-bin/’den istenen tüm dosyalar sizin + belirttiğiniz dosya tarafından işleme sokulacaktır. Bu yöntemle kendi + özel eylemcinizi kullanabilirsiniz. İsterseniz, bunu içerik eklemek + ya da ısmarlama bir eylem için bir CGI sarmalayıcısı olarak da + kullanabilirsiniz.

+ +
Yapılandırma değiştiğinde kaynak kodlarının ister + istemez açığa çıkmasını istemiyorsanız CGI betiklerinizi DocumentRoot altına koymayınız. + ScriptAlias yönergesi URL’yi doğru yere + eşlemekten başka orayı bir CGI betikleri dizini olarak imler. CGI + betiklerinizi DocumentRoot altına + koyarsanız çalıştırmak için ScriptAlias değil, + <Directory>, + SetHandler ve Options yönergelerini örnekteki gibi kullanın: + +
<Directory "/usr/local/apache2/htdocs/cgi-bin" >
+    SetHandler cgi-script
+    Options ExecCGI
+</Directory>
+ + + Aynı dosya sistemi konumu ile çok sayıda URL-yolu + eşleşebileceğinden, bir Directory + bölümü ile sınırlanmadığı takdirde CGI betiklerinin kaynak kodları açığa + çıkabilir; bu bakımdan ScriptAlias yönergesini yok + sayan URL yollarının belirtilebilme olasılığı gözardı + edilmemelidir.
+ +

Eğer ScriptAlias yönergesi URL-yolu belirtilmemiş + bir <Location> + veya <LocationMatch> + bölümü içinde yer alıyorsa, URL seçeneği ifade + sözdizimi kullanılarak yorumlanır.
+ Bu sözdizimi Apache 2.4.19 ve sonrasında kullanılabilir.

+ +
<Location "/cgi-bin">
+    ScriptAlias "/siteler/cgi-bin/"
+</Location>
+<LocationMatch "/cgi-bin/errors/(?<NUMBER>[0-9]+)">
+    ScriptAlias "/siteler/cgi-bin/errors/%{env:MATCH_NUMBER}.cgi"
+</LocationMatch>
+ + + +

Ayrıca bakınız:

+ +
+
top
+

ScriptAliasMatch Yönergesi

+ + + + + + +
Açıklama:Bir URL’yi dosya sistemindeki bir yere düzenli ifade kullanarak +eşler ve hedefi bir CGI betiği olarak çalıştırır.
Sözdizimi:ScriptAliasMatch düzenli-ifade +dosya-yolu|dizin-yolu
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak
Durum:Temel
Modül:mod_alias
+

Bu yönerge URL-yolu ile eşleşmek üzere bir + düzenli ifade kabul etmesi dışında + ScriptAlias yönergesine + eşdeğerdir. Belirtilen düzenli ifade URL-yolu ile + eşleşiyorsa sunucu parantezli eşleşmeleri belirtilen dizgede kullanarak + dosya yolunu elde eder. Örneğin, standart /cgi-bin dizinini + etkin kılmak için şu yazılabilir:

+ +
ScriptAliasMatch "^/cgi-bin(.*)" "/usr/local/apache/cgi-bin$1"
+ + +

AliasMatch yönergesindeki gibi, düzenli + ifadelerin tamamı tüm güçleriyle kullanılabilmektedir. + Örneğin, URL-yolu için harf büyüklüğüne duyarsız + eşleşmeli bir takma ad oluşturmak mümkünür:

+ +
ScriptAliasMatch "(?i)^/cgi-bin(.*)" "/usr/local/apache/cgi-bin$1"
+ + +

Alias ve + AliasMatch arasındaki farklarla + ilgili hususlar ScriptAlias ve + ScriptAliasMatch arasındakilere + de uygulanır. Ayrıntılar için AliasMatch yönergesine bakınız.

+ + +
+
+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3