From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/mod/mod_so.html.tr.utf8 | 230 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 230 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/mod/mod_so.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/mod/mod_so.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/mod/mod_so.html.tr.utf8 b/docs/manual/mod/mod_so.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..9e65e88 --- /dev/null +++ b/docs/manual/mod/mod_so.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,230 @@ + + + + + +mod_so - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + + +
<-
+ +
+

Apache Modülü mod_so

+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
+ + + + +
Açıklama:Modüllerin ve çalıştırılabilir kodun sunucunun başlatılması veya +yeniden başlatılması sırasında yüklenmesini sağlar.
Durum:Eklenti
Modül Betimleyici:so_module
Kaynak Dosyası:mod_so.c
Uyumluluk:Windows için bu bir temel modüldür (sunucu bunu daima içerir).
+

Özet

+ + +

Seçilen işletim sistemleri üzerinde bu modül Apache HTTP Sunucusunun + yeniden derlenmesini gerektirmeden modüllerin Devingen Paylaşımlı Nesne (DSO) mekanizması üzerinden + kullanılabilmesini sağlar.

+ +

Unix’te yüklenen kod genellikle paylaşımlı nesne dosyalarından + (.so uzantılı dosyalar), Windows’ta ise ya .so + ya da .dll uzantılı dosyalardan gelir.

+ +

Uyarı

+

Apache HTTP Sunucusunun ana sürümlerinden biri (1.3, 2.0, 2.2, 2.4 gibi) + için derlenmiş modüller genelde bir diğerinde çalışmaz. Genellikle + aralarında API değişikliği sözkonusu olduğundan çalışması için modüllerde + yeni sürüme göre değişiklik yapılması gerekir.

+
+
+ +
top
+
+

Yüklenebilir Modüllerin Windows için Oluşturulması

+ + +

Bilginize

+

Windows üzeinde yüklenebilir dosyalar genelde .dll sonekini + alırlar. Apache httpd modülleri ise diğer platformlardaki gibi + mod_filanca.so biçeminde isimlendirilmektedir. Bununla + birlikte, üçüncü parti modüllerden bazılarının (PHP gibi) hala + .dll sonekini kullandığı görülmektedir.

+ +

mod_so modülü ApacheModuleFoo.dll biçeminde + isimlendirilmiş modülleri hala yüklemekteyse de yeni adlandırma uzlaşımı + tercih edilmelidir. Yüklenebilir modülleri 2.0’a dönüştürüyorsanız, + lütfen isimlerini de 2.0 uzlaşımına uygun hale getiriniz.

+ +

Apache httpd modül programlama arayüzü Unix ve Windows sürümleri + arasında değişiklik göstermez. Unix için kullanılan çoğu modül hiç + değişiklik yapmadan ya da çok küçük bir değişiklikle Windows’ta da + çalışmaktadır. Çalışmayanlar Unix platformunun sahip olduğu ancak Windows + platformunun sahip olmadığı nitelikleri kullanan modüllerdir.

+ +

Bir modül Windows’ta çalıştığı zaman, sunucuya iki şekilde + yüklenebilir. Unix’te olduğu gibi, doğrudan sunucunun içinde + derlenebilir. Windows için hazırlanan Apache httpd paketi, Unix için + geçerli olan Configure betiğini içermediğinden modülün + kaynak dosyası ApacheCore proje dosyasına, sembolleri de + os\win32\modules.c dosyasına eklenmelidir.

+ +

İkinci yol ise modülü bir paylaşımlı kütüphane olarak çalışma anında + LoadModule yönergesi ile yüklemek + için bir DLL olarak derlemektir. Bu DLL modüller dağıtılabilir ve + sunucuyu yeniden derlemek gerekmeksizin her Windows için Apache httpd + kurulumunda çalışabilir.

+ +

Bir modül DLL’i oluşturmak için modülün kaynak dosyasında küçük bir + değişiklik yapmak gerekir: Modül kaydının daha sonra oluşturulacak olan + DLL’den ihraç edilebilmesi gerekir (aşağıya bakınız). Bunu yapmak için + modülün modül kaydı tanımına (Apache httpd başlık dosyalarında + tanımlanmış olan) AP_MODULE_DECLARE_DATA eklenmelidir. + Örneğin, modülünüz

+ +

+ module foo_module; +

+ +

diye bir satır içeriyorsa bunu,

+ +

+ module AP_MODULE_DECLARE_DATA foo_module; +

+ +

olarak değiştirmelisiniz. Bunun yalnız Windows üzerinde etkili olduğunu + ve Unix için modül kodunda bir değişiklik gerekmediğini unutmayınız. + Ayrıca, .DEF dosyaları hakkında bilgi sahibi iseniz modül + kodunda değişiklik yapmak yerine modül kaydını bu yöntemle de ihraç + edebilirsiniz.

+ +

Artık modülü içeren bir DLL oluşturmaya hazırsınız. Bunu, libhttpd.dll + paylaşımlı kütüphanesi derlenirken oluşturulan libhttpd.lib ihraç + kütüphanesi ile ilintilemeniz gerekecektir. Ayrıca, Apache httpd başlık + dosyalarının doğru konumlandığından emin olmak için derleyici + seçeneklerinde değişiklik yapmanız gerekebilir. Bu kütüphaneyi + sunucunuzun kök dizini altındaki modules dizininde + bulabilirsiniz. En iyisi derleme ortamının doğru yapılandırıldığından + emin olmak için ya ağaçta mevcut modüllerden birinin .dsp + dosyasını gaspedersiniz ya da kendi .dsp dosyanızın + ilintileme seçenekleriyle derleyicininkileri karşılaştırırsınız.

+ +

Artık modülünüzün DLL sürümünü oluşturmalısınız. DLL’i sunucunuzun kök + dizininin altında bulunan modules dizinine yerleştirdikten + sonra LoadModule yönergesi ile sunucunuza + yükleyebilirsiniz.

+ +
+
top
+

LoadFile Yönergesi

+ + + + + + +
Açıklama:Belirtilen nesne dosyasını veya kütüphaneyi sunucu ile ilintiler. +
Sözdizimi:LoadFile dosya-ismi [dosya-ismi] ...
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak
Durum:Eklenti
Modül:mod_so
+ +

LoadFile yönergesi ismi belirtilen kütüphaneleri + veya nesne dosyalarını sunucu başlatılırken veya yeniden başlatılırken + sunucu ile ilintiler. Yönerge, bazı modüllerin çalışması sırasında + gereken ek kodların yüklenmesi için kullanılır. + dosya-ismi olarak mutlak bir dosya yolu + belirtilebileceği gibi ServerRoot’a + göreli bir dosya yolu da belirtilebilir.

+ +

Örnek:

+ +
LoadFile libexec/libxmlparse.so
+ + + +
+
top
+

LoadModule Yönergesi

+ + + + + + +
Açıklama:Belirtilen nesne dosyasını veya kütüphaneyi sunucu ile ilintiler +ve etkin modül listesine ekler.
Sözdizimi:LoadModule modül dosya-ismi
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak
Durum:Eklenti
Modül:mod_so
+

LoadModule yönergesi + dosya-ismi ile belirtilen nesne dosyasını veya + kütüphaneyi sunucu ile ilintiler ve etkin modül listesine belirtilen + modül ismiyle ekler. modül, + modülün kaynak dosyasında module türündeki tek harici + değişkenin ismi olup modül belgelerinde Modül Betimleyici olarak + geçer.

+ +

Örneğin,

+ +
LoadModule status_module modules/mod_status.so
+ + +

satırı ile ismi belirtilen dosya ServerRoot dizini altındaki + modules alt dizininden yüklenir.

+ +
+
+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ja  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3