From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/mod/mod_vhost_alias.html.tr.utf8 | 354 +++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 354 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/mod/mod_vhost_alias.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/mod/mod_vhost_alias.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/mod/mod_vhost_alias.html.tr.utf8 b/docs/manual/mod/mod_vhost_alias.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..75674ab --- /dev/null +++ b/docs/manual/mod/mod_vhost_alias.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,354 @@ + + + + + +mod_vhost_alias - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + + +
<-
+ +
+

Apache Modülü mod_vhost_alias

+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + tr 

+
+ + + +
Açıklama:Kitlesel sanal konakların devingen olarak yapılandırılmasını sağlar
Durum:Eklenti
Modül Betimleyici:vhost_alias_module
Kaynak Dosyası:mod_vhost_alias.c
+

Özet

+ +

Bu modül, hangi dosyaların sunulacağını saptamak için dosya yolunun + parçası olarak HTTP isteğinin Host: başlığının ve/veya IP + adresinin kullanılmasını mümkün kılarak devingen yapılandırmalı sanal + konaklar oluşturur. Böylece benzer yapılandırmaya sahip çok büyük sayıda + sanal konak kullanımı kolaşlaşır.

+ +

Bilginize

+

URI’leri dosya isimlerine dönüştürmek için mod_alias + veya mod_userdir kullanılmışsa bunlar + mod_vhost_alias yönergeleri tarafından aşağıda + açıklandığı gibi geçersiz kılınırlar. Örneğin, aşağıdaki yapılandırma + her durumda /cgi-bin/script.pl betiğini + /usr/local/apache2/cgi-bin/script.pl betiğine eşleyecektir:

+ +
ScriptAlias "/cgi-bin/" "/usr/local/apache2/cgi-bin/"
+VirtualScriptAlias "/nerede/bilinmiyor/%0/cgi-bin/"
+ +
+
+ +
top
+
+

Dizin İsimlerinin Elde Edilmesi

+ + +

Bu modüldeki tüm yönergeler bir dizgeyi bir dosya yoluna dönüştürerek + çalışırlar. Dönüşüm dizgesi (bundan sonra “isim” diyeceğiz) ya sunucu + ismi olur (bunun nasıl belirlendiğini öğrenmek için UseCanonicalName yönergesine bakınız) ya da + sunucu üzerindeki sanal konağın IP adresi olur. Dönüşümü, + printf’inkilerin benzeri birkaç biçem belirteci + denetler:

+ + + + + + + + + + + + +
%%Bir % imi yerleştirir.
%pSanal konağın IP adresini yerleştirir.
%N.Mİsmin parçalarını yerleştirir.
+ +

N ve M ismin alt dizgelerini belirtmek için + kullanılır. N, ismin noktalarla ayrılmış bileşenlerinden + seçim yaparken M, N ile seçilen parçadan + karakter seçmekte kullanılır. M isteğe bağlı olup mevcut + olmaması halinde öntanımlı olarak sıfırdır. Noktanın varlığı + M’nin varlığına bağlıdır. Dönüşüm şöyle uygulanır:

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
0ismin tamamı
1ilk parça
2ikinci parça
-1son parça
-2sondan bir önceki parça
2+ikinci parça ve sonraki parçaların hepsi
-2+sondan bir önceki parça ve daha önceki parçaların hepsi
1+ ve -1+0 ile aynı
+ +

N veya M parça sayısından büyükse dönüşüm + dizgesi sadece alt çizgi karakterini içerir.

+ +
top
+
+

Örnekler

+ + +

Sunucu yapılandırma dosyanızda isme dayalı sanal konaklar için + aşağıdaki yönergeler kullanılıyor olsun:

+ +
UseCanonicalName    Off
+VirtualDocumentRoot "/usr/local/apache/sankonlar/%0"
+ + +

http://example.com/dizin/dosya.html için yapılan bir istek + /usr/local/apache/sankonlar/example.com/dizin/dosya.html + dosyası ile yerine getirilecektir.

+ +

Çok büyük sayıda sanal konak için sankonlar dizininin + boyutlarını küçük tutmak amacıyla dosyalar düzenlenebilir. Bunu + yapılandırma dosyanızda şöyle yapabilirsiniz:

+ +
UseCanonicalName    Off
+VirtualDocumentRoot "/usr/local/apache/sankonlar/%3+/%2.1/%2.2/%2.3/%2"
+ + +

http://falan.filan.example.com/dizin/dosya.html için + yapılan bir istek + /usr/local/apache/sankonlar/example.com/f/i/l/filan/dizin/dosya.html + ile yerine getirilecektir.

+ +

Bu sefer de parçaları ismin sonundan toplayalım:

+ +
VirtualDocumentRoot "/usr/local/apache/sankonlar/%3+/%2.-1/%2.-2/%2.-3/%2"
+ + +

Bu durumda istek + /usr/local/apache/sankonlar/example.com/n/a/l/filan/dizin/dosya.html + ile karşılanırdı.

+ +

Şöyle bir şey de yapabilirsiniz:

+ +
VirtualDocumentRoot "/usr/local/apache/sankonlar/%3+/%2.1/%2.2/%2.3/%2.4+"
+ + +

Bu örnek için istek + /usr/local/apache/sankonlar/example.com/f/i/l/an/dizin/dosya.html + dosyasından karşılanırdı.

+ +

Kullanıcıların çoğunun ortak isteği, istenen konak adının uzunluğu veya + sayısı için endişelenmeksizin çok sayıda belge köküne çok sayıda alan + adından erişilebilmesidir. Eğer istenen konak adı + www.domain.example.com değil de + sub.www.domain.example.com ise %3+ kullanımı, belge kök + dizininin düşünüldüğü gibi example.com değil + /usr/local/apache/vhosts/domain.example.com/... olmasını + sağlar. Böyle durumlarda, daima alan adı ve tld ile sonuçlanan + %-2.0.%-1.0 birleşiminin kullanımı daha yararlı olabilir. + Böylece, tüm ilk, ikinci ve üçüncü seviye alt alan adlarını aynı dizine + yönlendirecek bir yapılandırma yapılabilir:

+ +
VirtualDocumentRoot "/usr/local/apache/vhosts/%-2.0.%-1.0"
+ + +

Yukarıdaki örnekte, example.com, + www.example.com ve hatta www.sub.example.com + bile /usr/local/apache/vhosts/example.com dizinine + yönlendirilecektir.

+ +

IP’ye dayalı sanal konaklar için yapılandırma dosyanızda şu satırlar + olabilirdi:

+ +
UseCanonicalName DNS
+VirtualDocumentRootIP "/usr/local/apache/sankonlar/%1/%2/%3/%4/belgeler"
+VirtualScriptAliasIP  "/usr/local/apache/sankonlar/%1/%2/%3/%4/cgi-bin"
+ + +

http://falan.filan.example.com/dizin/dosya.html için + yapılan bir istek eğer falan.filan.example.com’un IP adresi + 10.20.30.40 olsaydı, + /usr/local/apache/sankonlar/10/20/30/40/belgeler/dizin/dosya.html + dosyası ile karşılanırdı. + http://falan.filan.example.com/cgi-bin/betik.pl için yapılan + bir istek ise + /usr/local/apache/sankonlar/10/20/30/40/cgi-bin/betik.pl + betiğinin çalıştırılması ile sağlanırdı.

+ +

Bir VirtualDocumentRoot yönergesinin . + karakterini içermesini isterseniz, bir biçem belirteci ile karışıklığa + sebep olmaksızın bunu şöyle sağlayabilirsiniz:

+ +
VirtualDocumentRoot "/usr/local/apache/sankonlar/%2.0.%3.0"
+ + +

Bu durumda http://falan.filan.example.com/dizin/dosya.html + için yapılan bir istek + /usr/local/apache/sankonlar/filan.mesela/dizin/dosya.html + dosyası ile karşılanacaktır.

+ +

LogFormat yönergesinin + %V ve %A biçem belirteçleri bu modülle + birlikte kullanıldığında çok yararlı olurlar.

+
+
top
+

VirtualDocumentRoot Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Bir sanal konağın belge kök dizinini devingen olarak yapılandırır. +
Sözdizimi:VirtualDocumentRoot hesaplanan-dizin|none
Öntanımlı:VirtualDocumentRoot none
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak
Durum:Eklenti
Modül:mod_vhost_alias
+ +

VirtualDocumentRoot yönergesi sunucu ismine göre + belgelerin bulunacağı yeri Apache HTTP Sunucusunun saptamasını sağlar. + hesaplanan-dizin’in dönüşüm sonucu DocumentRoot yönergesinin değeriymiş gibi + belge ağacının kök dizini olarak kullanılır. + hesaplanan-dizin yerine none + belirtilmişse VirtualDocumentRoot iptal edilmiş + olur. Bu yönerge VirtualDocumentRootIP yönergesinin kullanıldığı bağlamda + yer alamaz.

+ +

Bilginize

+ VirtualDocumentRoot yönergesi aynı bağlamda veya + alt bağlamlarda da kullanılabilen DocumentRoot yönergelerini geçersiz kılar. + Genel sunucu etki alanına bir VirtualDocumentRoot + konulması, daha sonra yer alan her sanal konak tanımı içinde + VirtualDocumentRoot yönergesine None + atamadıkça bu sanal konaklarda yapılmış DocumentRoot atamalarını geçersiz kılacaktır. +
+ +
+
top
+

VirtualDocumentRootIP Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Bir sanal konağın belge kök dizinini devingen olarak yapılandırır. +
Sözdizimi:VirtualDocumentRootIP hesaplanan-dizin|none
Öntanımlı:VirtualDocumentRootIP none
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak
Durum:Eklenti
Modül:mod_vhost_alias
+ +

VirtualDocumentRootIP yönergesi, dizinin + saptanmasında sunucu ismi yerine bağlantının sonlandığı sunucunun IP + adresini kullanması dışında VirtualDocumentRoot gibidir.

+ +
+
top
+

VirtualScriptAlias Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Bir sanal konağın CGI dizinini devingen olarak yapılandırır. +
Sözdizimi:VirtualScriptAlias hesaplanan-dizin|none
Öntanımlı:VirtualScriptAlias none
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak
Durum:Eklenti
Modül:mod_vhost_alias
+ +

VirtualScriptAlias yönergesi, CGI betiklerinin + bulunacağı yeri Apache httpd’nin saptamasını sağlamak bakımından + VirtualDocumentRoot + yönergesinin yaptığını yapar. /cgi-bin/ ile başlayan + istekler için ise ScriptAlias + yönergesinin yaptığını yapar.

+ + +
+
top
+

VirtualScriptAliasIP Yönergesi

+ + + + + + + +
Açıklama:Bir sanal konağın CGI dizinini devingen olarak yapılandırır. +
Sözdizimi:VirtualScriptAliasIP hesaplanan-dizin|none
Öntanımlı:VirtualScriptAliasIP none
Bağlam:sunucu geneli, sanal konak
Durum:Eklenti
Modül:mod_vhost_alias
+ +

VirtualScriptAliasIP yönergesi, dizinin + saptanmasında sunucu ismi yerine bağlantının sonlandığı sunucunun IP + adresini kullanması dışında VirtualScriptAlias gibidir.

+ + +
+
+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3