From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/new_features_2_2.html.tr.utf8 | 305 ++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 305 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/new_features_2_2.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/new_features_2_2.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/new_features_2_2.html.tr.utf8 b/docs/manual/new_features_2_2.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..f0bdcdc --- /dev/null +++ b/docs/manual/new_features_2_2.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,305 @@ + + + + + +Apache HTTP Sunucusu 2.2’de Yeni olan Özellikler - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

Apache HTTP Sunucusu 2.2’de Yeni olan Özellikler

+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ko  | + pt-br  | + tr 

+
+ +

Bu belgede Apache HTTP Sunucusunun 2.0 ve 2.2 sürümleri arasındaki + başlıca farklara değinilmiştir. 1.3 sürümüne göre yeni özellikler için Apache 2.0’da Yeni olan Özellikler + belgesine bakınız.

+
+ +
top
+
+

Çekirdekteki Gelişmeler

+ +
+ +
Authn/Authz
+
Mevcut kimlik doğrulama ve yetkilendirme modüllerinin iç işleyişi + yeniden düzenlendi. Yeni mod_authn_alias modülü + (2.3/2.4 sürümlerinde kaldırılmıştır) belli kimlik doğrulama + yapılandırmalarını büyük oranda basitleştirebilir. Bu değişikliklerin + kullanıcıları ve modül yazarlarını nasıl etkilediğini öğrenmek için + modül değişikliklerine ve geliştirici değişikliklerine bakabilirsiniz.
+ +
Önbellekleme
+
mod_cache, mod_cache_disk ve + mod_mem_cache (2.3/2.4 sürümlerinde kaldırılmıştır) + modüllerinde büyük oranda değişikliğe gidilerek bunlar deneysel + olmaktan çıkarılıp üretim amaçlı modüller haline getirildiler. + mod_cache_disk tarafından kullanılan disk + alanının htcacheclean tarafından + düzenli aralıklarla temizlenebilmesi sağlandı.
+ +
Yapılandırma
+
Öntanımlı yapılandırma basitleştirildi ve modüler bir yapıya + kavuşturuldu. Sık kullanılan ortak özellikleri etkinleştirmekte + kullanılan yapılandırmalar gruplanarak bunların Apache ile gelmesi ve + ana sunucu yapılandırılırken yapılandırmaya kolayca eklenebilmesi + sağlandı.
+ +
Nazikçe Durdurma
+
prefork, worker ve + event MPM’leri artık httpd’yi graceful-stop + sinyali sayesinde nazikçe durdurabilmektedir. + httpd programının sonlandırılmasındaki gecikmelere + karşı bir önlem olarak, isteğe bağlı bir zaman aşımı belirtmeyi + mümkün kılan GracefulShutdownTimeout yönergesi + sayesinde sunum sürüyor olsa bile httpd + sonlandırılabilmektedir.
+ +
Vekil Sunucu
+
Yeni mod_proxy_balancer modülü ile + mod_proxy için yük dengeleme hizmetleri sağlanmış, + yeni mod_proxy_ajp modülü ile Apache Tomcat tarafından + kullanılan Apache JServ Protokolünün 1.3 sürümü için destek + eklenmiştir.
+ +
Düzenli İfade Kütüphanesi Güncellemesi
+
Apache, Perl uyumlu düzenli ifade + kütüphanesinin 5.0 sürümünü (PCRE) içermektedir. + configure betiğinin --with-pcre + seçeneği sayesinde httpd programı PCRE destekli + olarak derlenebilmektedir.
+ +
Akıllı Süzme
+
mod_filter çıktı süzgeç zincirinin devingen olarak + yapılandırılmasını sağlar. Süzgeçlerin herhangi bir istek veya yanıt + başlığına veya bir ortam değişkenine dayanarak koşullu olarak + yerleştirilmesini mümkün kılar ve bunu yaparken 2.0 mimarisindeki + sorunlu bağımlılıklar ve sıralama sorunlarının da üstesinden + gelir.
+ +
Büyük Dosya (>2GB) Desteği
+
httpd artık günümüzün 32 bitlik Unix + sistemlerinde bulunan 2 GB’lık büyük dosyaları destekleyecek tarzda + derlenebilmektedir. 2 GB’lık istek gövdelerine destek de ayrıca + eklenmiştir.
+ +
Event MPM
+
event MPM modülü sürekli bağlantı isteklerinin + işlenmesi ve bağlantıların kabul edilmesi için ayrı bir evre + kullanır. Sürekli bağlantı (keepalive) isteklerinin işlenmesi + geleneksel olarak httpd’nin buna bir worker + adamasını gerektirirdi. Bu adanmış worker bağlantı + zaman aşımına uğrayıncaya değin tekrar kullanılamazdı.
+ +
SQL Veritabanı Desteği
+
mod_dbd modülü apr_dbd arayüzü ile + birlikte, ihtiyacı olan modüllere SQL desteği sağlar. Evreli MPM’ler + için bağlantı havuzlamasını destekler.
+
+
top
+
+

Modüllerdeki Gelişmeler

+ +
+
Authn/Authz
+
Kimlik Doğrulama, Yetkilendirme ve Erişim Denetimi ile ilgili + modüller özetli kimlik doğrulamasına daha iyi destek sağlamak + amacıyla yeniden isimlendirildi. Örneğin, mod_auth + modülü şimdi mod_auth_basic ve + mod_authn_file diye iki modüle bölünmüştür.; + mod_auth_dbm modülünün ismi + mod_authn_dbm ve mod_access modülünün + ismi de mod_authz_host olarak değiştirilmiştir. + Ayrıca, belli kimlik doğrulama yapılandırmalarını basitleştirmek + üzere mod_authn_alias diye yeni bir modül vardır + (2.3/2.4 sürümlerinde kaldırılmıştır). +
+ +
mod_authnz_ldap
+
Bu modül 2.0 sürümü mod_auth_ldap modülünün 2.2 + Authn/Authz arayüzüne bir uyarlamasıdır. Require yönergesine LDAP + öznitelik değerlerinin ve karmaşık arama süzgeçlerinin kullanımı gibi + yeni özellikler eklenmiştir.
+ +
mod_authz_owner
+
Dosya sistemi üzerindeki dosyalara erişimi dosya sahibine göre + düzenleyebilmeyi sağlayan yeni bir modüldür.
+ +
mod_version
+
Çalışan sunucunun sürüm numarasına göre belli yapılandırma + bloklarını etkinleştirebilen bir modüldür.
+ +
mod_info
+
Apache tarafından çözümlenen haliyle yapılandırma yönergelerinin + gösterilmesini sağlayan yeni ?config parametresini + ekler. Modül ayrıca, httpd -V’nin yaptığı gibi ek olarak + derleme bilgisini ve tüm istek kancalarının sırasını da gösterir.
+ +
mod_ssl
+ +
TLS şifrelemesini HTTP/1.1 için güncelleyen RFC 2817 için destek + sağlar.
+ +
mod_imagemap
+
mod_imap modülünün ismi yanlış anlamalara meydan + vermemek için mod_imagemap olarak değiştirildi.
+
+
top
+
+

Programlardaki Gelişmeler

+ +
+
httpd
+
Mevcut yapılandırmaya göre yüklenen modülleri listelemek için + -M diye yeni bir komut satırı seçeneği eklendi. + -l seçeneğinin aksine, bu seçenekle elde edilen liste + mod_so üzerinden yüklenen DSO’ları içerir.
+ +
httxt2dbm
+
RewriteMap yönergesinde + dbm eşlem türü ile kullanmak üzere metin girdilerden DBM + dosyaları üretmek için kullanılan yeni bir program.
+
+
top
+
+

Modül Geliştirici Değişiklikleri

+ +
+
APR 1.0 Programlama Arayüzü
+ +
Apache 2.2’de APR 1.0 API kullanılmıştır. Kullanımı önerilmeyen + tüm işlevler ve simgeler APR ve + APR-Util’den kaldırılmıştır. Ayrıntılar için APR Sitesine bakınız.
+ +
Authn/Authz
+
Dağıtımla gelen kimlik doğrulama ve yetkilendirme modüllerinin + isimleri aşağıdaki gibi değiştirildi: +
    +
  • mod_auth_* -> HTTP kimlik doğrulamasını + gerçekleştiren modüller.
  • +
  • mod_authn_* -> Kimlik doğrulamasının artalanına + destek sağlayan modüller.
  • +
  • mod_authz_* -> Yetkilendirmeyi (veya erişimi) + gerçekleştiren modüller.
  • +
  • mod_authnz_* -> Kimlik doğrulama ve + yetkilendirmeyi birlikte gerçekleştiren modüller.
  • +
+ Yeni kimlik doğrulama artalanının oluşturulmasını büyük oranda + kolaylaştıran yeni bir kimlik doğrulama artalanı sağlayıcı şeması + vardır.
+ +
Bağlantı Hatalarının Günlüklenmesi
+ +
İstemci bağlantısında ortaya çıkan hataları günlüğe kaydetmek için + ap_log_cerror isminde yeni bir işlev eklendi. Böyle bir + durumda günlük kaydı istemcinin IP adresini içermektedir.
+ +
Deneme Yapılandırma Kancası Eklendi
+ +
Kullanıcı, httpd’yi sadece -t + seçeneği ile kullandığı takdirde özel kod icra edilmesini isteyen + modüllere yardımcı olmak üzere test_config diye yeni bir + kanca işlev eklendi.
+ +
Evreli MPM’lerin Yığıt Boyutunun Ayarlanması
+ +
Tüm evreli MPM’lerin yığıt boyutunu ayarlamak üzere ThreadStackSize isminde yeni bir + yönerge eklendi. Öntanımlı yığıt boyutunun küçük olduğu platformlarda + bazı üçüncü parti modüller tarafından buna ihtiyaç duyulmaktadır.
+ +
Çıktı süzgeçlerinde protokoller
+ +
Evvelce her süzgeç etkilediğini yanıt başlıklarının doğru olarak + üretilmesini sağlamak zorundaydı. Süzgeçler artık protokol yönetimini + ap_register_output_filter_protocol veya + ap_filter_protocol işlevi üzerinden + mod_filter modülüne devredebilmektedir.
+ +
İzleme kancası eklendi
+
İzleme kancası, modüllerin ana (tepe) süreçteki sıradan/zamanlanmış + işlerini yapacak modülleri etkinleştirir.
+ +
Düzenli ifade programlama aryüzü değişti
+ +
pcreposix.h başlık dosyası artık yok; yerine + ap_regex.h dosyası geçti. Eski başlık dosyasınca ifade + olunan POSIX.2 regex.h gerçeklenimi şimdi + ap_ isim alanı altında ap_regex.h başlık + dosyasındadır. regcomp, regexec gibi + işlevlerin yerine de artık ap_regcomp, + ap_regexec işlevleri geçerlidir.
+ +
DBD Arayüzü (SQL Veritabanı API)
+ +

Apache 1.x ve 2.0’da, modüller, SQL veritabanlarını kendileri + yönetebilmek için sorumluluğu alacak bir SQL artalanına ihtiyaç + duymaktadır. Her biri kendi bağlantısına sahip bir sürü modül + olduğunda bu yöntem çok verimsiz olabilmektedir.

+ +

Apache 2.1 ve sonrasında veritabanı bağlantılarını (evreli olsun + olmasın MPM’lerin eniyilenmiş stratejileri dahil) yönetmek için + ap_dbd arayüzü kullanılmıştır. APR 1.2 ve sonrasında ise + veritabanı ile etkileşim apr_dbd arayüzüyle + sağlanmıştır.

+ +

Yeni modüllerin tüm SQL veritabanı işlemlerinde bu arayüzü + kullanmaları ÖNERİlir. Mevcut uygulamaların uygulanabildiği takdirde + hem kullanıcılarına önerilen bir seçenek olarak hem de şeffaf olarak + kullanmak üzere kendilerini güncellemeleri ÖNERİir.

+
+
+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ko  | + pt-br  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3