From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/programs/apxs.html.tr.utf8 | 388 +++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 388 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/programs/apxs.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/programs/apxs.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/programs/apxs.html.tr.utf8 b/docs/manual/programs/apxs.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..3b05d28 --- /dev/null +++ b/docs/manual/programs/apxs.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,388 @@ + + + + + +apxs - Apache Eklenti Aracı - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

apxs - Apache Eklenti Aracı

+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ko  | + tr 

+
+ +

apxs, Apache Hiper Metin Aktarım + Protokolü (HTTP) sunucusu için ek modül derleme ve kurulum aracıdır. Bu + araç sayesinde, bir veya daha fazla kaynak veya nesne + dosyasından bir devingen paylaşımlı nesne (DSO - "Dynamic + Shared Object" kısaltması) derlemek ve bu nesneyi (modülü) Apache + sunucusuna çalışma anında mod_so + modülünün LoadModule yönergesi üzerinden yüklemek mümkün + olmaktadır.

+ +

Bu eklenti mekanizmasını platformunuzda kullanmak için DSO desteğinin + olması ve httpd programının + mod_so modülünü içerecek şekilde + derlenmiş olması gerekir. Eğer bunlar mevcut değilse + apxs aracı durumu size bildirecektir. Bunu + aşağıdaki komutla kendiniz de sınayabilirsiniz:

+ +

+ $ httpd -l +

+ +

mod_so modülü gösterilen listede yer + almalıdır. Bu gereksinimler sağlandığı takdirde + apxs aracı sayesinde DSO mekanizması + üzerinden kendi modüllerinizi kurmak suretiyle Apache sunucunuzun + işlevselliğini kolayca arttırabilirsiniz. Örnek bir uygulama:

+ +

+ $ apxs -i -a -c mod_foo.c
+ gcc -fpic -DSHARED_MODULE -I/dosya/yolu/apache/include -c mod_foo.c
+ ld -Bshareable -o mod_foo.so mod_foo.o
+ cp mod_foo.so /dosya/yolu/apache/modules/mod_foo.so
+ chmod 755 /dosya/yolu/apache/modules/mod_foo.so
+ [`foo' modülü /dosya/yolu/apache/etc/httpd.conf'ta etkinleştiriliyor]
+ $ apachectl restart
+ /dosya/yolu/apache/sbin/apachectl restart: httpd not running, trying to start
+ [Tue Mar 31 11:27:55 1998] [debug] mod_so.c(303): loaded module foo_module
+ /dosya/yolu/apache/sbin/apachectl restart: httpd started
+ $ _ +

+ +

dosya olarak bir C kaynak dosyası (.c), bir nesne dosyası + (.o) ve hatta bir kütüphane arşivi archive (.a) belirtebilirsiniz. + apxs aracı bu dosya uzantılarını + tanıdığından C dosyalarını derleme işleminden, arşiv ve nesne + dosyalarını ise doğrudan ilintileme işleminden geçirir. Fakat böyle + önceden derlenmiş nesne dosyalarını kullanırken, devingen paylaşımlı + nesne olarak kullanılmalarını sağlamak üzere konumdan bağımsız kod (PIC) + üretecek şekilde derlenmiş olduklarından emin olmalısınız. Örneğin + GCC'yi bunun için daima -fpic seçeneği ile + kullanmalısınız. Diğer C derleyiciler için, + apxs'in nesne dosyalarını derlerken + kullanacağı seçenekleri öğrenmek için o derleyicilerin kılavuz + sayfalarına bakınız.

+ +

Apache'deki DSO desteği ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için + mod_so belgesini okumakla yetinmeyip + src/modules/standard/mod_so.c kaynak dosyasını da + okuyunuz.

+
+ +
top
+
+

Kullanım

+

apxs -g + [ -S isim=değer ] + -n modüladı

+ +

apxs -q + [ -v ] + [ -S isim=değer ] + sorgu ...

+ +

apxs -c + [ -S isim=değer ] + [ -o dso-dosyası ] + [ -I include-dizini ] + [ -D isim=değer ] + [ -L lib-dizini ] + [ -l kütüphane-adı ] + [ -Wc,derleyici-seçenekleri ] + [ -Wl,ilintileyici-seçenekleri ] + [ -p ] + dosya ...

+ +

apxs -i + [ -S isim=değer ] + [ -n modüladı ] + [ -a ] + [ -A ] + dso-dosyası ...

+ +

apxs -e + [ -S isim=değer ] + [ -n modüladı ] + [ -a ] + [ -A ] + dso-dosyası ...

+
top
+
+

Seçenekler

+

Ortak Seçenekler

+
+
-n modüladı
+
-i (kurulum) ve + -g (şablon üretimi) + seçenekleri için modül ismi belirtmek amacıyla kullanılır. Bir modül + ismi belirtmek için bu seçeneği kullanın. + -g seçeneği için bu gereklidir. + -i seçeneği için ise araç, modül + ismini kaynağın ismine bakarak veya (son çare olarak) dosya isminden + tahmin etmeye çalışarak saptamaya çalışır.
+
+ + +

Sorgu Seçenekleri

+
+
-q sorgu
+
httpd'yi derlemekte kullanılacak değişkenler ve + ortam ayarları için bir sorgu gerçekleştirir. When invoked without + sorgu belirtilmeksizin çağrıldığında, bilinen + değişkenleri değerleriyle birlikte basar. İsteğe bağlı + -v seçeneği liste çıktısını biçemler. + +

Modülünüzü yükleyecek httpd'yi + derlemek için kullanılacak ayarları elle belirtmek için kullanılır. + Örneğin, Apache'nin C başlık dosyalarının yerini kendi Makefile + dosyalarınızın içinde şöyle belirtebilirsiniz:

+

+ INC=-I`apxs -q INCLUDEDIR` +

+
+ + +

Yapılandırma Seçenekleri

+
+
-S isim=değer
+
Bu seçenek yukarıda açıklanan apxs + ayarlarını değiştirir.
+
+ + +

Şablon Üretme Seçenekleri

+
+
-g
+
modüladı (-n + seçeneğine bakınız) adında bir alt dizin oluşturur ve içine iki dosya + yerleştirir: Kendi modülünüzü oluşturabilmeniz için veya + apxs mekanizmaları ile hemen oynamaya + başlayabilmeniz için mod_modüladı.c adında bir + modül kaynak dosyası örneği ve bu modülü derleyip kurmayı + kolaylaştırmak için bir Makefile dosyası.
+
+ + +

DSO Derleme Seçenekleri

+
+
-c
+
Bu seçenek derleme yapılacağını belirtir. Önce belirtilen C kaynak + dosyalarını (.c), nesne dosyalarını (.o) elde etmek için + derler. Sonra bunları kalan nesne dosyaları (.o ve .a) ile + ilintileyerek dso-dosyası adında bir devingen paylaşımlı + nesne oluşturur. Eğer -o seçeneği ile + modül ismi belirtilmemişse dosyalar arasındaki ilk dosyanın + ismine bakarak dosya ismi tahmin edilmeye çalışılır ve + mod_isim.so dosya adı bu isimden elde + edilir.
+ +
-o dso-dosyası
+
Oluşturulacak devingen paylaşımlı nesnenin ismini belirtmek için + kullanılır. Modül ismi bu seçenekle belirtilmez ve dosya + listesinden bir isim tahmini de yapılamazsa son çare olarak + mod_unknown.so ismi kullanılır.
+ +
-D isim=değer
+
Bu seçenek doğrudan derleme komutlarına aktarılır. Bu seçeneği + derleme işlemine kendi tanımlarınızı belirtmek için kullanın.
+ +
-I include-dizini
+
Bu seçenek doğrudan derleme komutlarına aktarılır. Bu seçeneği + derleme işleminde kullanılmak üzere kendi başlık dosyalarınızı içeren + dizinleri arama yollarına eklemek için kullanın.
+ +
-L lib-dizini
+
Bu seçenek doğrudan derleme komutlarına aktarılır. Bu seçeneği + derleme işleminde kullanılmak üzere kendi kütüphane dizinlerinizi + arama yollarına eklemek için kullanın.
+ +
-l kütüphane-adı
+
Bu seçenek doğrudan derleme komutlarına aktarılır. Bu seçeneği + derleme işleminde kullanılmak üzere kendi kütüphanelerinizi arama + yollarına eklemek için kullanın.
+ +
-Wc,derleyici-seçenekleri
+
Bu seçenek libtool --mode=compile komutuna doğrudan + seçenek aktarmak için kullanılır. Bu seçeneği yerel derleyiciniz için + gereken ek seçenekleri belirtmek için kullanın.
+ +
-Wl,ilintileyici-seçenekleri
+
Bu seçenek libtool --mode=link komutuna doğrudan + seçenek aktarmak için kullanılır. Bu seçeneği yerel ilintileyiciniz + için gereken ek seçenekleri belirtmek için kullanın.
+ +
-p
+
Bu seçenek apxs'in apr/apr-util kütüphaneleriyle ilintilenmesini + sağlar. apr/apr-util kütüphanelerini kullanan yardımcı uygulamaları + derlerken yararlıdır.
+
+ + +

DSO Kurulum ve Yapılandırma Seçenekleri

+ +
+
-i
+
Kurulum işlemini belirtir ve devingen olarak paylaşımlı nesneleri + sunucunun modules dizinine kurar.
+ +
-a
+
İlgili LoadModule satırını + Apache'nin httpd.conf yapılandırma dosyasına özdevinimli + olarak ekleyerek veya böyle bir satır varsa bunu etkin kılarak modülü + etkinleştirir.
+ +
-A
+
LoadModule + yönergesini daha sonra etkinleştirmek üzere satırın başına bir diyez + imi (#) yerleştirmesi dışında + -a seçeneği ile aynıdır.
+ +
-e
+
Modülü kurmaya çalışmaksızın Apache'nin httpd.conf + yapılandırma dosyasını -i işlemine + benzer şekilde -a ve + -A seçenekleri ile düzenleme işlemini + belirtir.
+
+ +
top
+
+

Örnekler

+

Apache'nin sunucu işlevselliğini genişletmek amacıyla kullanacağınız + mod_foo.c adında bir Apache modülünüz olduğunu varsayalım. + Öncelikle, C kaynak dosyasını, Apache sunucusuna çalışma anında + yüklenmeye uygun bir paylaşımlı nesne olarak derlemeniz gerekir. Bunu + sağlamak için şu komutları vermelisiniz:

+ +

+ $ apxs -c mod_foo.c
+ /dosya/yolu/libtool --mode=compile gcc ... -c mod_foo.c
+ /dosya/yolu/libtool --mode=link gcc ... -o mod_foo.la mod_foo.slo
+ $ _ +

+ +

Bundan sonra, Apache yapılandırmanızın bu paylaşımlı nesneyi yüklemek + için bir LoadModule yönergesi içermesini + sağlamalısınız. apxs bu adımı + basitleştirmek amacıyla, paylaşımlı nesneyi sunucunun modules + dizinine özdevinimli olarak kurmak ve httpd.conf dosyasını + buna uygun olarak güncellemek için bir yol sağlar. Bu sonuç şöyle elde + edilebilir:

+ +

+ $ apxs -i -a mod_foo.la
+ /dosya/yolu/instdso.sh mod_foo.la /path/to/apache/modules
+ /dosya/yolu/libtool --mode=install cp mod_foo.la /dosya/yolu/apache/modules + ... + chmod 755 /dosya/yolu/apache/modules/mod_foo.so
+ [`foo' modülü /dosya/yolu/apache/conf/httpd.conf'da etkinleştiriliyor]
+ $ _ +

+ +

Yapılandıma dosyasına (eğer yoksa) şu satır eklenir:

+ +

+ LoadModule foo_module modules/mod_foo.so +

+ +

Bunu öntanımlı olarak iptal etmek isterseniz + -A seçeneğini kullanmanız gerekir:

+ +

+ $ apxs -i -A mod_foo.c +

+ +

apxs mekanizmalarını hızlıca denemek + için örnek bir Apache modül şablonunu ve bir Makefile dosyasını şöyle + oluşturabilirsiniz:

+ +

+ $ apxs -g -n foo
+ Creating [DIR] foo
+ Creating [FILE] foo/Makefile
+ Creating [FILE] foo/modules.mk
+ Creating [FILE] foo/mod_foo.c
+ Creating [FILE] foo/.deps
+ $ _ +

+ +

Ardından bu örnek modülü bir paylaşımlı nesne olarak derleyip Apache + sunucusuna yükleyebilirsiniz:

+ +

+ $ cd foo
+ $ make all reload
+ apxs -c mod_foo.c
+ /dosya/yolu/libtool --mode=compile gcc ... -c mod_foo.c
+ /dosya/yolu/libtool --mode=link gcc ... -o mod_foo.la mod_foo.slo
+ apxs -i -a -n "foo" mod_foo.la
+ /dosya/yolu/instdso.sh mod_foo.la /dosya/yolu/apache/modules
+ /dosya/yolu/libtool --mode=install cp mod_foo.la /dosya/yolu/apache/modules + ... + chmod 755 /dosya/yolu/apache/modules/mod_foo.so
+ [`foo' modülü /dosya/yolu/apache/conf/httpd.conf'ta etkinleştiriliyor]
+ apachectl restart
+ /dosya/yolu/apache/sbin/apachectl restart: httpd not running, trying to start
+ chmod 755 /dosya/yolu/apache/modules/mod_foo.so
+ [`foo' modülü /dosya/yolu/apache/etc/httpd.conf'ta etkinleştiriliyor]
+ apachectl restart
+ /dosya/yolu/apache/sbin/apachectl restart: httpd not running, trying to start
+ [Tue Mar 31 11:27:55 1998] [debug] mod_so.c(303): loaded module foo_module
+ /dosya/yolu/apache/sbin/apachectl restart: httpd started
+ $ _ +

+ +
+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3