From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/programs/htpasswd.html.tr.utf8 | 315 +++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 315 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/programs/htpasswd.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/programs/htpasswd.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/programs/htpasswd.html.tr.utf8 b/docs/manual/programs/htpasswd.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..58072a5 --- /dev/null +++ b/docs/manual/programs/htpasswd.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,315 @@ + + + + + +htpasswd - Temel kimlik doğrulama dosyalarını yönetir - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

htpasswd - Temel kimlik doğrulama dosyalarını yönetir

+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ko  | + tr 

+
+ +

htpasswd, HTTP kullanıcılarının temel + kimlik doğrulaması için kullanıcı isimlerinin ve parolalarının + saklanmasında kullanılacak düz metin dosyalarını oluşturmak ve güncellemek + için kullanılır. htpasswd, güncelleme + sırasında yazmak veya okumak için bir dosyaya erişemezse beklenen hiçbir + işlemi yapmaz ve hata vererek çıkar.

+ +

Apache HTTP sunucusunun mevcut özkaynaklarının kullanımı + sadece htpasswd tarafından oluşturulan + dosyalarda listelenmiş kullanıcılara tahsis edilebilir. + htpasswd sadece düz metin dosyalarda + saklanmış kullanıcı isimlerini ve parolalarını yönetirse de, diğer veri + saklama türleri için parolayı şifreleyip gösterebilir. Bir DBM veritabanı + kullanmak isterseniz dbmmanage ve + htdbm sayfasına bakınız.

+ +

htpasswd, parolaları şifrelemek için + bcrypt, Apache'nin kendine özgü MD5 algoritması, SHA1 ya da sistemin + crypt() yordamını kullanır. Bu bakımdan + htpasswd tarafından yönetilen dosyalar farklı + algoritmalarla şifrelenmiş parolalar içerebilir.

+ +

Bu kılavuz sayfası sadece komut satırı değiştirgelerini listeler. + Kullanıcı kimlik doğrulamasını + httpd'de yapılandırmak için gerekli + yönergelerle ilgili ayrıntılar için Apache dağıtımının bir parçası olan + ve http://httpd.apache.org/ + adresinde de bulunan Apache HTTP Sunucusu Belgelerine bakınız.

+
+
Support Apache!

Ayrıca bakınız:

+
top
+
+

Kullanım

+

htpasswd + [ -c ] + [ -i ] + [ -m | + -B | + -d | + -s | + -p ] + [ -C bedel ] + [ -D ] + [ -v ] parola-dosyası kullanıcı

+ +

htpasswd -b + [ -c ] + [ -m | + -B | + -d | + -s | + -p ] + [ -C bedel ] + [ -D ] + [ -v ] parola-dosyası kullanıcı + parola

+ +

htpasswd -n + [ -i ] + [ -m | + -B | + -d | + -s | + -p ] + [ -C bedel ] kullanıcı

+ +

htpasswd -nb + [ -m | + -B | + -d | + -s | + -p ] + [ -C bedel ] kullanıcı + parola

+
top
+
+

Seçenekler

+
+
-b
+
Betik kipi; parola için istek yapmak yerine parola komut satırından + verilir. Parola komut satırında görünür olacağından çok + dikkatli kullanmak gerekir. Betik kullanımı için + -i seçeneğine bakınız. + 2.4.4 ve sonraki sürümler içindir.
+ +
-i
+
Parolayı doğrulamaksızın standart girdiden okur (betik kullanımı + için).
+ +
-c
+
parola-dosyası oluşturur. Dosya mevcutsa, + dosya silinip yeniden yazılır. Bu seçenek + -n seçeneği ile birlikte kullanılamaz.
+ +
-n
+
Sonuçları veritabanında güncellemek yerine standart çıktıya gönderir. + Bu seçenek, Apache'nin metin veriler içermeyen veri depolarına dahil + edilebilecek parolaları üretmekte yararlıdır. + parola-dosyası belirtilmediğinden, bu seçenek + komut satırı sözdizimini değiştirir. Bu seçenek + -c seçeneği ile birlikte kullanılamaz.
+ +
-m
+
Parolalar için MD5 şifrelemesi kullanılır. + Bu 2.2.18 sürümünden beri öntanımlıdır.
+ +
-B
+
Parolalar için bcrypt şifrelemesi kullanılır. Şu an için çok güvenli + kabul edilmektedir.
+ +
-C bedel
+
Bu seçenek sadece -B (bcrypt şifrelemesi) + seçeneği ile birlikte kullanılabilir. Bcrypt algoritmasına hesaplama + süresini belirtir (daha yüksek değerler daha güvenlidir, öntanımlı 5, + geçerli değerler: 4 - 17).
+ +
-d
+
Parolaları şifrelemek için crypt() kullanılır. + htpasswd tarafından tüm platformlarda + destekleniyor olsa da Windows, Netware ve TPF üzerinde + httpd sunucusu tarafından desteklenmez. Bu algoritma + günümüz standartlarında güvenilmez kabul + edilmektedir. 2.2.17 sürümüne kadar öntanımlı algoritma olarak + kullanılmıştı.
+ +
-s
+
Parolalar için SHA şifrelemesi kullanılır. LDAP Dizin değişim + biçemini (ldif) kullanarak Netscape sunucularına/sunucularından göçü + kolaylaştırır.Bu algoritma günümüz standartlarında + güvenilmez kabul edilmektedir.
+ +
-p
+
Düz metin parolalar kullanılır. htpasswd + tarafından tüm platformlarda destekleniyor olsa da Windows, Netware ve + TPF üzerinde httpd sunucusu tarafından sadece düz + metin parolalar kabul edilir.
+ +
-D
+
Kullanıcıyı siler. Kullanıcı belirtilen dosyada mevcutsa + silinir.
+ +
-v
+
Parolayı doğrular. Verilen parolayı belitilen htpasswd dosyasında + saklanan kullanıcı parolası ile karşılaştırarak doğrulama yapar. + 2.4.5 ve sonraki sürümler içindir.
+ +
parola-dosyası
+
Kullanıcı ismini ve parolasını içeren dosyanın ismi. + -c seçeneği verilmişse ve dosya mevcut + değilse oluşturulur, dosya mevcutsa silinip yeniden oluşturulur.
+ +
kullanıcı
+
parola-dosyası'nda oluşturulacak veya + güncellenecek kullanıcı ismi. kullanıcı bu + dosyada mevcut değilse yeni bir girdi eklenir. Girdi mevcutsa parolası + değiştirilir.
+ +
parola
+
Şifrelenip dosyada saklanacak düz metin parola. Sadece + -b seçeneği ile kullanılır.
+
+
top
+
+

Çıkış Durumu

+

htpasswd, kullanıcı ismi ve parolasını DBM + dosyasına başarıyla eklemiş veya güncellemişse 0, dosyalara + erişirken bir sorun çıkmışsa 1, komut satırında bir + sözdizimi hatası varsa 2, parola etkileşimli alınmış fakat + girdi ile eşleşme sağlanamamışsa 3, işlem kesintiye + uğramışsa 4, bir değer çok uzunsa 5 (kullanıcı, + parola, dosya ismi veya açıklama), kullanıcı ismi kuraldışı karakter + içeriyorsa (Kısıtlamalar bölümüne bakınız) + 6 ve dosya geçerli bir DBM parola dosyası değilse + 7 değeriyle döner.

+
top
+
+

Örnekler

+

+ htpasswd /usr/local/etc/apache/.htpasswd-users jsmith +

+ +

jsmith kullanıcısı için parolayı ekler veya değiştirir. + Parolayı vermesi için kullanıcıya parola isteği yapılır. + Parola takviyeli Apache MD5 algoritması ile şifrelenir. Dosya mevcut + değilse htpasswd beklenen hiçbir işlemi + yapmadan bir hata vererek çıkar.

+ +

+ htpasswd -c /home/doe/public_html/.htpasswd jane +

+ +

Yeni bir dosya oluşturur ve kullanıcı jane için kaydı bir + girdi olarak bu dosyaya yazar. Dosya mevcutsa fakat okunamıyor veya + yazılamıyorsa dosyada bir değişiklik yapılmaz ve + htpasswd bir ileti gösterip bir hata durumu + ile çıkar.

+ +

+ htpasswd -db /usr/web/.htpasswd-all jones Pwd4Steve +

+ +

Komut satırından verilen parolayı (Pwd4Steve) crypt() + algoritmasıyla şifreler ve bunu belirtilen dosyada saklar.

+
top
+
+

Güvenlik Değerlendirmeleri

+

htpasswd tarafından yönetilen parola + dosyalarına sunucunun URI uzayından erişilememelidir; yani dosya bir + tarayıcı ile okunabilecek bir yerde bulunmamalıdır.

+ +

Bu program bir setuid çalıştırılabiliri olarak güvenilir olmadığından + setuid yapılmamalıdır.

+ +

Komut satırında parolanın şifrelenmemiş olarak görünmesi sebebiyle + -b seçeneğinin kullanımından kaçınılmasını + öneriyoruz.

+ +

crypt() algoritması kullanılırken, parolayı + şekillendirmek için parolanın ilk 8 baytının kullanılacağına dikkat + ediniz. Eğer parola 8 bayttan uzunsa kalanlar bir uyarı verilmeksizin + iptal edilir.

+ +

SHA şifreleme biçeminde tuz kullanılmaz; yani, bir parolanın + sadece bir şifreli gösterimi olabilir. crypt() ve + MD5 biçemleri parolanın önüne rasgele üretilmiş bir tuz dizgesi + eklediklerinden sözlük saldırılarına karşı daha dayanıklıdırlar.

+ +

SHA ve crypt() biçimleri günümüz standartlarında + güvenilmez kabul edilmektedir.

+
top
+
+

Kısıtlamalar

+

Windows platformuda, htpasswd + ile şifrelenen parolalar 255 karakterden daha uzun olamaz. + 255 karakterden sonrası kırpılır.

+ +

htpasswd tarafından kullanılan MD5 + algoritması Apache yazılımına özeldir; bu algoritma ile şifrelenen + parolalar başka HTTP sunucularında kullanılamayabilir.

+ +

Kullanıcı isimleri 255 bayttan uzun olamaz ve iki nokta + imi (:) içeremez.

+ +

Bir bcrypt parolasının karma değerini hesaplamanın maliyeti, + -C seçeneğinde belirtilen tur sayısı ile artar. + apr-util kitaplığının 1.6.0 ve sonraki + sürümleri için azami tur sayısı 17 ile sınırlıdır.

+
+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3