From 6beeb1b708550be0d4a53b272283e17e5e35fe17 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Daniel Baumann Date: Sun, 7 Apr 2024 17:01:30 +0200 Subject: Adding upstream version 2.4.57. Signed-off-by: Daniel Baumann --- docs/manual/vhosts/details.html.tr.utf8 | 319 ++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 319 insertions(+) create mode 100644 docs/manual/vhosts/details.html.tr.utf8 (limited to 'docs/manual/vhosts/details.html.tr.utf8') diff --git a/docs/manual/vhosts/details.html.tr.utf8 b/docs/manual/vhosts/details.html.tr.utf8 new file mode 100644 index 0000000..ef4297d --- /dev/null +++ b/docs/manual/vhosts/details.html.tr.utf8 @@ -0,0 +1,319 @@ + + + + + +Sanal Konak Eşlemenin Derinliğine İncelenmesi - Apache HTTP Sunucusu Sürüm 2.4 + + + + + + + +
<-
+

Sanal Konak Eşlemenin Derinliğine İncelenmesi

+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ko  | + tr 

+
+ + +

Bu belgede, bir istek aldığında Apache’nin hangi sanal konak + ile hizmet sunacağına nasıl karar verdiği açıklanmaya çalışılmıştır.

+ +

Çoğu kullanıcı hangi türü kullanacağına karar vermek için önce İsme dayalı ve IP’ye dayalı Sanal + Konak bölümünü, sonra İsme Dayalı Sanal + Konak Desteği veya IP’ye Dayalı Sanal Konak + Desteği belgesini okumalı ve bazı + örneklere göz atmalıdır.

+ +

Bunlardan sonra tüm ayrıntıları anlamak isterseniz tekrar bu sayfaya + gelebilirsiniz.

+ +
+ +
top
+
+

Yapılandırma Dosyası

+ +

Bu belgede <VirtualHost> bölümleri dışında kalan + tanımlardan bahsederken ana_sunucu diyeceğiz.

+ +

<VirtualHost> + bölümlerindeki tanımlamalardan bahsederken sankonlar + diyeceğiz.

+ +

Her VirtualHost bölümü en az bir adres ve isteğe bağlı + portlar içerir.

+ +

Sanal konak tanımlarının içindeki IP adreslerinin yerine konak isimleri + kullanılabilir, fakat bunlar başlatma sırasında çözümleneceklerinden + çözümlemedeki bir başarısızlık bu sanal konak tanımlarının yoksayılması + ile sonuçlanacaktır. Bu bakımdan önerilmez.

+ +

VirtualHost yönergesinde görünen her adresin seçimlik bir + portu olabilir. Eğer bir port belirtilmemişse, port olarak * + belirtilmiş gibi bütün portlar dinlenir.

+ +

(VirtualHost yönergesinde belirtilen port numaraları Apache + httpd'nin dinleyeceği port numaraları olarak yorumlanmaz, sadece bir + isteği işleme sokarken hangi VirtualHost bölümünün + seçileceğini belirlerler. Sunucunun dinleyeceği adresleri ve portları + belirtmek için Listen + yönergesini kullanın.)

+ +

Adreslerin tamamını (DNS sorgularındaki çoklu sonuçlar dahil) içeren + kümeye sankonların adres kümesi denir.

+ +

Apache httpd, bir IP adresi ve port birleşimi için en belirgin + eşleşmelerin listelendiği çok sayıdaki sanal konak arasında ayırdedici + olarak istemci tarafından sağlanan HTTP Host başlığını + kullanır.

+ +

ServerName yönergesi sunucu + tanımının içinde herhangi bir yerde görünebilirse de her göründüğü yerde + bir öncekini iptal eder. Hiç ServerName belirtilmemişse, + Apache httpd, sunucu ismini sunucunun IP adresinden saptamaya + çalışır.

+ +

Belli bir IP adresi ve port çifti için yapılandırma dosyasındaki ilk + isme dayalı sankon önemlidir, çünkü başka hiçbir sankonun ServerName veya + ServerAlias yönergesi ile eşleşmeyen bu adres ve port çifti için alınmış + tüm isteklerde bu sankon kullanılır. Ayrıca, sunucunun Sunucu İsmi Belirtimini + desteklemediği durumlarda tüm SSL bağlantıları için bu sankon + kullanılır.

+ +

VirtualHost içindeki isimlerin sırası (jokersiz) bir + ServerAlias gibi ele alınır (fakat hiçbir + ServerAlias yönergesi ile geçersiz kılınmaz).

+ +

Her sankon için bazı değerler öntanımlı olarak atanır. Bunların + başlıcaları:

+ +
    +
  1. Sankon bir ServerAdmin + yönergesi içermiyorsa, + Timeout, + KeepAliveTimeout, + KeepAlive, + MaxKeepAliveRequests, + ReceiveBufferSize ve + SendBufferSize yönergeleri için + öntanımlı değerler ana_sunucudaki eşdeğerlerinden miras alınır. (Yani, + bu yönergeler için ana_sunucudaki son değerler miras alınır.)
  2. + +
  3. Sankon için öntanımlı dizin erişim izinlerinin tanımlandığı "arama + öntanımlıları" ana_sunucununkilere katılır. Buna her modülün dizinlere + özgü yapılandırma bilgileri dahildir.
  4. + +
  5. Her modülün ana_sunucudaki sunuculara özgü yapılandırmaları sankon + sunucusununkilerle katıştırılır.
  6. +
+ +

Esasen, ana_sunucu, sankon sunucularını oluştururken bir öntanımlılar + listesi veya öntanımlı değerlere dayanak noktası olarak ele alınır. + Fakat bu ana_sunucu tanımlarının yapılandırma dosyasındaki yerlerinin + saptanmasının konumuzla ilgisi yoktur; ana_sunucu yapılandırmasının + tamamı son katıştırma yapılacağı zaman çözümlenir. Bu bakımdan, + ana_sunucu tanımlarından bir kısmı sankon tanımlarından sonra yer alsa + bile sankon tanımlarında etkili olabilir.

+ +

Eğer, bu noktada ana_sunucu hiçbir ServerName satırı + içermiyorsa httpd programının çalıştığı makinenin + konak ismi öntanımlıdır. Ana_sunucunun ServerName için + yaptığı DNS sorgusundan dönen IP adreslerine ana_sunucu adres + kümesi diyoruz.

+ +

Tanımsız ServerName alanları için bir isme dayalı sankon, + sankonu tanımlayan VirtualHost yönergesinde belirtilen ilk + adresi öntanımlı değer kabul eder.

+ +

Sihirli _default_ sankonları için ana_sunucunun + ServerName değeri kullanılır.

+ +
top
+
+

Sanal Konağın Belirlenmesi

+ +

Sunucu bir istek durumunda hangi sankonun kullanılacağını şöyle + belirler:

+ +

IP adresi aranır

+ +

Bir adres ve port için bağlantı ilk alındığında Apache httpd tüm + VirtualHost tanımlarında bu çifti arar.

+ +

Arama başarısız olursa * (herşey) eşleşmelerine + bakılır.

+ +

Bir eşleşme bulunamazsa hizmet ana sunucudan sunulur.

+ +

Arama sonucunda bu IP adresi için bulunmuş VirtualHost + tanımları varsa sonraki adım hizmetin bir IP’ye dayalı sankondan mı yoksa + isme dayalı bir sankondan mı sunulacağına karar vermektir.

+ + + +

IP’ye dayalı sankon

+ +

Eğer en iyi eşleşme olarak saptanmış IP adresi ve port çiftini içeren + sadece bir VirtualHost yönergesi varsa artık karar vermek + için başka bir şey yapmaya gerek yoktur ve istek bu sankondan + sunulur.

+ + + +

İsme dayalı sankon

+ +

Eğer en iyi eşleşme olarak saptanmış IP adresi ve port çiftini içeren + birden fazla VirtualHost yönergesi varsa, sonraki + adımlardaki "liste" eşleşen sankonların listesi olup sankonlar listede + yapılandırma dosyasındaki yerlerine göre sıralanırlar.

+ +

Bağlantı SSL kullanıyorsa, sunucunun Sunucu İsmi Belirtimini + desteklediği durumlarda SSL istemci uzlaşımı, istenen konak ismiyle + birlikte TLS eklentisini de içeriyorsa, konak ismi, SSL olmayan + bağlantılardaki Host: başlığı kullanımına benzer şekilde + aşağıdaki gibi kullanılır. Aksi takdirde, SSL bağlantıları için adresin + eşleştiği ilk isme dayalı sankon kullanılır. Sunucunun bağlantı için + hangi sertifikayı kullanacağını sankon belirlediği için bu önemlidir.

+ +

İstek bir Host: başlık alanı içeriyorsa, listede + ServerName veya ServerAlias alanı başlık alanı + ile eşleşen ilk sankona bakılır. Host: alanı bir port + içerebilirse de Apache httpd bunu yoksayarak daima istemcinin isteği + gönderdiği portu gerçek port kabul eder.

+ +

Yapılandırma dosyasındaki belirtilen IP adresiyle eşleşen ilk sankon en + yüksek önceliğe sahiptir ve sunucu ismi bilinmeyen ve (bir HTTP/1.0 + isteği gibi) Host: başlık alanı içermeyen istekleri de + yakalar.

+ + + +

Kalıcı bağlantılar

+ +

Yukarıda açıklanan IP araması belli bir TCP/IP oturumunda + bir defaya mahsus yapıldığı halde bir kalıcı/KeepAlive bağlantı + sırasında her istek için ayrı bir arama yapılır. Başka + bir deyişle, bir istemci tek bir kalıcı bağlantı üzerinde farklı isme + dayalı sankonlardan sayfa talebinde bulunabilir.

+ + + +

Mutlak URI

+ +

Eğer istekte belirtilen URI bir mutlak URI ise ve istek yapılan konak + ismi ve port ana sunucuyla veya sankonlardan biriyle eşleşiyorsa, + şema/konakadı/port öneki ayrılır ve elde edilen göreli URI ilgili + sankondan veya ana sunucudan sunulur. Eğer bir eşleşme sağlanamazsa + URI’ye dokunulmaz ve istek bir vekil isteği olarak ele alınır.

+ + +

İzlenimler

+ +
    +
  • İsme dayalı sanal konak işlemleri, sunucunun en iyi eşleşen IP'ye + dayalı sanal konağı seçmesinin ardından uygulanır.
  • + +
  • İstemcinin hangi IP adresine bağlandığını umursamıyorsanız, sanal + konaklarınızda adres olarak "*" kullanın, böylece yapılandırılmış + sankonların hepsine isme dayalı sanal konak işlemleri uygulanır.
  • + +
  • Bir IP’ye dayalı sankon için asla ServerAlias ve + ServerPath değerine bakılmaz.
  • + +
  • Sıralama sadece aynı IP adresine sahip isme dayalı sankonlar arasında + önemlidir. Aynı adres kümesine mensup isme dayalı sankonlardan + yapılandırma dosyasında ilk sırada yer alanı en yüksek önceliğe + sahiptir.
  • + +
  • Eşleştirme işlemi sırasında Host: + başlık alanında belirtilen port asla kullanılmaz. Apache httpd daima + istemcinin isteği gönderdiği gerçek portu kullanır.
  • + +
  • Eğer aynı IP adresine sahip IP’ye dayalı iki sankon varsa, bunlara + örtük olarak isme dayalı sanal konak işlemleri uygulanır. 2.3.11 + sürümünden beri yeni davranış şekli budur.
  • + +
  • Ana_sunucunun bir isteğe hizmet sunabilmesi için istemcinin + bağlandığı IP adresi ve port hiçbir yerde belirtilmemiş ve + hiçbir sankon ile eşleşme sağlanamamış olmalıdır. Başka bir deyişle, + istemcinin bağlandığı port ile eşleşen bir _default_ + sankon olmadıkça adres ve port belirtmeyen bir isteğe ana_sunucu yanıt + verecektir.
  • + +
  • VirtualHost yönergelerinde asla DNS isimleri + belirtmemelisiniz. Aksi takdirde sunucuyu başlatma sırasında DNS + sorgusu yapmaya zorlamış olursunuz. Listelenen tüm alanlar için DNS + üzerinde tam denetime sahip değilseniz bu ayrıca bir güvenlik + tehdidine yol açar. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinmek için DNS ile ilgili konular ve Apache + belgesine bakınız.
  • + +
  • ServerName her sankon için ayrı ayrı belirlenmiş + olmalıdır. Aksi takdirde her sankon için bir DNS sorgusu gerekir.
  • +
+ + +
top
+
+

İpuçları

+ +

DNS konuları sayfasındaki + ipuçlarına ilaveten burada da bazı ipuçları bulacaksınız:

+ +
    +
  • Ana sunucu tanımlarının hepsini VirtualHost + tanımlarının öncesinde bitirin. Bu ayrıca yapılandırmanızın + okunabilirliğini de arttırır; VirtualHost tanımlarının + sonrasına sarkan yapılandırmaların katıştırılması işlemi tüm sanal + konakları etkileyebilen tanımlar bakımından bir + karışıklığa/belirsizliğe sebep olabilir.)
  • +
+ +
+
+

Mevcut Diller:  en  | + fr  | + ko  | + tr 

+
top

Yorumlar

Notice:
This is not a Q&A section. Comments placed here should be pointed towards suggestions on improving the documentation or server, and may be removed by our moderators if they are either implemented or considered invalid/off-topic. Questions on how to manage the Apache HTTP Server should be directed at either our IRC channel, #httpd, on Libera.chat, or sent to our mailing lists.
+
+ \ No newline at end of file -- cgit v1.2.3